Με ένα χόμπι γλιτώνεις το… ντιβάνι

Πηγή: tanea.gr

Στην άθληση και την κηπουρική, τη χειροτεχνία και το ερασιτεχνικό θέατρο βρίσκουν όλο και περισσότεροι διέξοδο στην πίεση της καθημερινότητας. Οπως λένε η ενασχόληση με ένα καινούργιο χόμπι είναι ο πιο δημιουργικός και ανέξοδος τρόπος για… ψυχοθεραπεία από τις συνέπειες της κρίσης.

Η Νότα Θεοδωρίδου είναι συνταξιούχος, αλλά ο ελεύθερος χρόνος της είναι πια περιορισμένος. Και αυτό είναι μια κατάκτηση για εκείνη αφού όταν πριν από λίγο καιρό βγήκε στη σύνταξη, φοβόταν όπως λέει την απραξία: «Οταν έχεις μάθει, για πολλά χρόνια, η μέρα σου να είναι γεμάτη από πράγματα και υποχρεώσεις και ξαφνικά ο χρόνος που έχεις για εσένα μεγαλώνει, δεν ξέρεις πώς να το διαχειριστείς». Ο φόβος της ήταν πάντα πώς θα κατάφερνε να έχει την ίδια δημιουργική καθημερινότητα με εκείνη που είχε όταν ήταν στην παραγωγή. Ετσι αποφάσισε να ασχοληθεί με τη ζωγραφική στα σεμινάρια που διοργανώνει ο Δήμος Βύρωνα. Οπως λέει η κ. Θεοδωρίδου, αυτή η επιλογή της λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά. «Εχουμε χάσει πολύ σημαντικό μέρος από το οικογενειακό εισόδημα, μας έχουν συμβεί και πολλές αναποδιές, αλλά δεν έχω χάσει την αισιοδοξία μου. Η ενασχόλησή μου με τη ζωγραφική μου δίνει ισορροπία έστω και προσωρινή».

Η Ιωάννα Λιόλου είναι συνταξιούχος οδοντίατρος εδώ και έναν χρόνο. «Εργαζόμουν πολλές ώρες και το παράπονό μου ήταν ότι δεν είχα ποτέ χρόνο να πιω έναν καφέ με το φως της μέρας. Να καθίσω στον ήλιο και να το απολαύσω χωρίς άγχος. Πήρα τη σύνταξη φυσικά και… ήπια πολλούς καφέδες αλλά γρήγορα άρχισα να βαριέμαι. Με μελαγχολούσε που δεν μπορούσα να πάω να εργαστώ». Ετσι έψαξε να βρει τρόπους για να διοχετεύσει την ενέργειά της. «Αποφάσισα να έρθω στα σεμινάρια χειροτεχνίας του Δήμου Βύρωνα. Δύο φορές την εβδομάδα έρχομαι για να μάθω κέντημα και αισθάνομαι ότι όλη αυτή η διαδικασία με γεμίζει χαρά και ηρεμία. Δεν θα μπορούσα να μένω στο σπίτι να βλέπω τηλεόραση. Εχω κάνει παρέες, καινούργιες φιλίες και μέσα από όλη αυτήν τη συναναστροφή και επικοινωνία διατηρούμε την ηρεμία μας και την αισιοδοξία μας».

Αύξηση των συμμετοχών παρατηρεί φέτος η Αφροδίτη Μεγρέμη, δασκάλα της χειροτεχνίας: «Ολοι ψάχνουν τρόπους να ξεφύγουν από την πίεση της καθημερινότητας και την οικονομική στενότητα που βαραίνει πια τους περισσότερους. Η χειροτεχνία – το κέντημα, το βελονάκι κ.λπ. – έχει ιδιότητες χαλαρωτικές αφού σε αναγκάζει να συγκεντρωθείς στο εργόχειρό σου και να μάθεις την τεχνική για να το κάνεις όσο το δυνατόν καλύτερα. Αυτό σε αναγκάζει να αφήσεις έστω και για λίγο στην άκρη κάθε σκέψη».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια