ΑΡ.ΠΑ. Βύρωνα: “Να πάρουμε τις ζωές στα χέρια μας”

Ανακοίνωση  για το πως διαμορφώνεται η κατάσταση στο δήμο και στις ζωές μας, μετά και την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, εξέδωσε η Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα.

Βυρωνιώτισσες και Βυρωνιώτες,

Ο κοινωνικός πόλεμος που κήρυξαν κυβέρνηση-Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ.-Ε.Κ.Τ. ενάντια στον εχθρό-λαό μπήκε σε νέα φάση. Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και ο ρυθμιστικός νόμος δρομολογούν την εξαθλίωση της νεολαίας, των εργαζόμενων, των συνταξιούχων, των ανέργων και την παραχώρηση της δημόσιας περιουσίας σε όφελος του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου και των ”δανειστών”. Καταργούν δικαιώματα και κατακτήσεις ολόκληρου αιώνα υπέρ όσων κατέχουν τον πλούτο και εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους. Αυτός ο πόλεμος εξελίσσεται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου. Αυτή είναι η μια πλευρά. Η άλλη είναι η αντίσταση των λαών.

Κάτι νέο γεννιέται στις πλατείες από την Ταχρίρ μέχρι τη Βαρκελώνη και την Ελλάδα. Οι συνειδήσεις αλλάζουν. Η προπαγάνδα ότι «τα μέτρα παίρνονται για το καλό μας, ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος» δεν έχει πια λαϊκή απήχηση. Η υποταγή στους εκβιασμούς παίρνει τέλος. Χιλιάδες άνθρωποι γεμίζουν τις πλατείες και τους δρόμους του αγώνα. Η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε νομιμοποίηση. Ξεγέλασε, ψηφίστηκε και τώρα κρατιέται με τη στήριξη της συμμορίας της Ε.Ε. και των προθύμων του ΛΑΟΣ και της Ν.Δ. που συνδράμουν, όποτε το σύστημα τους χρειάζεται. Κυβερνούν ακόμα με όπλο τη βία και την καταστολή της αστυνομίας, που κτύπησε τις μαχητικές απεργιακές και λαϊκές διαδηλώσεις στις 15, 28 και 29 Ιούνη. Υπάρχουν ακόμα με στήριγμα τα ΜΜΕ, που συνεχίζουν να αποπροσανατολίζουν και να τρομοκρατούν το λαό εμφανίζοντας, στη θέση των μαζικών διαδηλώσεων, εικόνες που τους βολεύουν από σπασίματα και καταστροφές.

Οι μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις κλόνισαν τη δύναμή τους, οδήγησαν σε κυβερνητική κρίση και αναζήτηση άλλων συμμαχιών. Για αυτό, όσο δεν απομονώνονται οι πολιτικές δυνάμεις που αποτελούν στυλοβάτες του συστήματος και όσο ο λαός δεν παίρνει στα χέρια του τις ζωές του με δικές του συλλογικότητες στους εργασιακούς χώρους και στις γειτονιές, καμιά κυβερνητική λύση με εκλογές ή με συνεργασίες δεν θα μπορέσει να αλλάξει την κατάσταση. Οι εργαζόμενοι και η νέα γενιά των κινητοποιήσεων ξέρουν πια το ρόλο τους. Είναι πιο μαχητικοί και πιο αποφασισμένοι από κάθε άλλη φορά για να φύγουν «αυτοί που μας οδήγησαν εδώ: Κυβερνήσεις, Τρόικα, Τράπεζες, Μνημόνια» και πιο προβληματισμένοι για το μέλλον. Αναζητούν έναν καινούργιο κόσμο «χωρίς όλους όσους μας εκμεταλλεύονται» (από το 1ο ψήφισμα της πλ. Συντάγματος).

Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΒΥΡΩΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ

Ο εφαρμοστικός νόμος είναι σαφής. Η περιουσία των ΟΤΑ (ακίνητη και κινητή), όπως και των άλλων δημόσιων οργανισμών, περνάει στην ανώνυμη εταιρεία «Ταμείο αξιοποίησης ιδιωτικής περιουσίας του δημοσίου» τα έσοδα του οποίου πάνε «αποκλειστικά στην εξόφληση των δανειστών για το δημόσιο χρέος». Η ρύθμιση αυτή έρχεται να προστεθεί στα μέτρα των προηγούμενων μνημονίων, του «Καλλικράτη», της εξαγγελίας για μνημόνιο στους υπερχεωμένους δήμους, της περικοπής των κοινωνικών δαπανών και είναι προάγγελος για όσα ακολουθούν.

Ήδη, στο Κέντρο Υγείας δρομολογήθηκαν περικοπές και η ανανέωση συμβάσεων ορισμένων γιατρών, που εξαγγέλθηκε μετά τις διαμαρτυρίες και τις κινητοποιήσεις των ίδιων των εργαζόμενων και των κατοίκων, τελικά δεν έγινε. Τα σχολεία έχουν πια μειωμένη χρηματοδότηση για τις ανάγκες συντήρησης και λειτουργίας τους. Οι ελλείψεις στη σχολική στέγη είναι εμφανείς. Εκατοντάδες βρέφη νήπια θα μείνουν πάλι εκτός των παιδικών σταθμών και των δημόσιων νηπιαγωγείων. Ενώ, οι συμπτύξεις οδηγούν στα δημοτικά σχολεία ακόμα και οι τάξεις της πρώτης δημοτικού να έχουν 27 παιδάκια. Οι υπηρεσίες στο δήμο υπολειτουργούν. Στα ΚΑΠΗ δεν γίνονται προγράμματα. Οι δομές πρόνοιας καταργούνται. Πολιτισμός και αθλητισμός πάνε πίσω. Η Λουίζα δεν έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο κλεισίματος. Δημόσιοι χώροι παραχωρήθηκαν σε ιδιωτικές εταιρείες για εκμετάλλευση (κτίσιμο πολυόροφου πάρκινγκ σε Ευαγγ. Σχολής και γκαράζ στον Καρέα). Άλλοι εγκαταλείπονται, ρημάζουν και μεθοδεύουν την παραχώρησή τους σε ιδιώτες για εκμετάλλευση (Λαμπηδόνα, Ανάληψη, Άστρα, κ.α.). Οι προμηθευτές του δήμου δεν πληρώνονται έγκαιρα και οι συνέπειες στους παιδικούς σταθμούς και στην καθαριότητα έχουν επισημανθεί και σε προηγούμενη ανακοίνωσή μας.

Ο Υμηττός αντιμετωπίζεται από δημ. αρχή, το κράτος και εταιρείες ως χώρος για εκμετάλλευση, στάθμευση και «ανάπτυξη» με κτίρια, εγκαταστάσεις πάσης φύσεως, (κτίρια στα στρατόπεδα, κτίρια για αθλητικές και πολιτιστικές ανάγκες, τροχοφόρα, κοντέινερ, μηχανήματα κ.α.). Το δάσος του Υμηττού (και στις περιοχές Γρανικού, Πικ Νικ, Λόφος Αράπη) κινδυνεύει άμεσα από τις πυρκαγιές καθώς δεν έχει καθαριστεί από τα ξερόχορτα και δεν έχει επαρκή προστασία από πυρκαγιές. Αντίθετα, ο δήμος εναποθέτει έξω από τα κοντέινερ εύφλεκτα απορρίμματα στο σταθμό μεταφόρτωσης και δεν προβάλλει καμιά αντίσταση στις κυβερνητικές εξαγγελίες για αυτοκινητόδρομους, αλλαγή του καθεστώτος προστασίας, κ.α..

Τα όποια έργα έγιναν ήταν αναντίστοιχα ακριβά με την αξία τους, δεν ήταν έργα υποδομών, έργα σχολικής στέγης, παιδικών σταθμών, νέων ελεύθερων χώρων, για πολιτισμό και αθλητισμό. Ή όταν έγινε τέτοιο έργο (π.χ. κλειστό της Εργάνη) δεν αποδόθηκε για τις ανάγκες των κατοίκων, αλλά για τον επαγγελματικό αθλητισμό προβολής και διασύνδεσης του δημάρχου (επαγγελματική γυναικεία ομάδα μπάσκετ).

Ο δήμος οφείλει δεδουλευμένα παρελθόντων ετών σε εργαζόμενους στο Πνευμ. Κέντρο, που καλέστηκαν ακόμα και να δηλωθούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες και να έχουν πληρώσει το φόρο για τις αμοιβές, που δεν έχουν εισπράξει. Σε άλλους δεν εξοφλούνται υπερωρίες. Υπάρχει καθυστέρηση στην καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων στα ΚΑΠΗ, στο Π.Κ και στον αθλητικό οργανισμό.

Τώρα ο Δήμος είναι προ χρεωκοπίας με ελλείψεις σε όλους τους τομείς και δηλώνει οικονομική αδυναμία για κάλυψη ακόμα και των στοιχειωδών αναγκών. Η δημοτική αρχή επικαλείται ότι για όλα φταίει η έλλειψη πόρων από το κεντρικό κράτος. Και όλα αυτά, ενώ, όλα τα προηγούμενα χρόνια περίσσευαν τα χρήματα για επικοινωνιακές φιέστες και έργα βιτρίνας, αμφίβολης χρησιμότητας και αναμφίβολα κακής ποιότητας. Χρήματα που προέρχονται από τη φορολόγηση των κατοίκων, από το 3χρονο έκτακτο χαράτσι και από προγράμματα, κρατική επιχορήγηση και δάνεια. Τα δάνεια που έπαιρνε ο δήμος τα προηγούμενα χρόνια, τώρα διατάσσεται να αποπληρωθούν άμεσα (μνημόνιο υπερχρεωμένων δήμων). Ο δήμος δηλώνει ότι δεν έχει χρήματα και παίρνει νέα δάνεια για την αποπληρωμή των προηγούμενων, σε ένα φαύλο κύκλο υπερχρέωσης και ομηρίας στις τράπεζες. Το μάρμαρο θα καλεστούν να πληρώσουν οι δημότες με πρόσθετους φόρους και περικοπές. Ήδη έχουμε νέα αύξηση δημ. τελών φέτος. Το τοπικό κράτος, κατ΄ εικόνα και ομοίωση του κεντρικού κράτους, λειτουργεί για να αναδιανέμει το χρήμα υπέρ των οικονομικά ισχυρών, μειώνοντας όλο και περισσότερο την κοινωνική του παρέμβαση, αυξάνοντας τον επιχειρηματικό – ανταποδοτικό του χαρακτήρα και αντιμετωπίζοντας το δημότη ως πελάτη.

Είναι φανερό ότι αυτή η πολιτική της δημοτικής αρχής πάει μαζί με την αδιαφάνεια και τον αυταρχισμό. Οι διεκδικήσεις των κατοίκων ακόμα και όταν υποβάλλονται με όλους τους τύπους και το γράμμα του νόμου είτε δεν φτάνουν για συζήτηση στο δημ. συμβούλιο, είτε δεν γίνονται δεκτές. Η αλαζονεία, το δημαρχοκεντρικό μοντέλο, η κακοδιαχείριση αποτελούν πρόσθετα χαρακτηριστικά στη λειτουργία του δήμου. Αυτό αποδείχτηκε και με την αντιμετώπιση του αιτήματος για δημόσιο απολογισμό της δημ. αρχής, που τελικά εκφυλίστηκε σε φιέστα, αφού δεν έγινε ανάλογη προετοιμασία, δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία και πραγματοποιήθηκε με μόνη καθωσπρέπει παρουσία της Λαϊκής Συσπείρωσης και των προσκείμενων σε αυτή φορέων. Οι αυταπάτες όσων θεωρούν ότι στο δήμο μπορεί να υπάρξει καλή συνεργασία όλων για το καλό του και δυσκολεύονται να ασκήσουν αντιπολίτευση, καταρρέουν. Τα οικονομικά συμφέροντα είναι παρόντα και η πολιτική πράξη είναι αδυσώπητη. Ή με το κατεστημένο ή με τις λαϊκές ανάγκες.

Έχουμε να κάνουμε με ένα σύμπλεγμα τοπικού και κεντρικού κράτους. Πολιτικής που ασκείται και από την κεντρική και από την τοπική εξουσία με τις ίδιες δυνάμεις να εναλλάσσονται σε ρόλο κυβέρνησης ή αντιπολίτευσης, να ασκούν την ίδια πολιτική, να αλληλοσυμπληρώνονται και να υποστηρίζονται όταν το σύστημα το χρειάζεται. Εχθρός ο ίδιος: οι κάτοικοι όταν απαιτούν και αγωνίζονται.

ΜΑΖΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

Αδιέξοδο αποδεικνύεται αυτό το σύστημα «ανάπτυξης». Γεννά κρίσεις, χρεωκοπίες, φτώχεια, ανεργία, γκρέμισμα κάθε κοινωνικής παροχής. Ακόμα και στα καλύτερα του υποθηκεύει το μέλλον της ανθρωπότητας με Φουκοσίμες και το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αδιέξοδη αποδεικνύεται η πολιτική της κυβέρνησης και των υποστηρικτών της ΛΑΟΣ και Ν.Δ., που μεγαλώνουν το βραχνά του χρέους και των ελλειμμάτων και οδηγούν πιο βαθιά στην εκμετάλλευση και στο ξεπούλημα κάθε δημόσιας περιουσίας, για να προστατεύουν τους τραπεζίτες και τα κέρδη των πλουσίων. Αδιέξοδη αποδεικνύεται και η πολιτική των δημάρχων που διαχειρίζονται τους δήμους ασκώντας αντεργατικές και αντικοινωνικές πολιτικές. Αδιέξοδες και οι αυταπάτες όσων θεωρούν ότι μπορούν να κάνουν καλύτερη διαχείριση αυτού του συστήματος.

Η μόνη σήμερα «εφικτή» διέξοδος είναι να επιβάλλουμε αυτό που μας λένε ότι είναι «ανέφικτο». Να ανατρέψουμε την εξουσία τους. Να διεκδικήσουμε ό,τι μας ανήκει από τον πλούτο που παράγουμε και τώρα τον καρπώνονται οι καπιταλιστές και το πολιτικό τους προσωπικό.

  • Δουλειά για όλους, με αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις. Λιγότερες ώρες εργασίας με μόνιμη-σταθερή εργασιακή σχέση.
  • Να μην ξεπουληθεί τίποτα δημόσιο. Αντίθετα να περάσουν τράπεζες, δημόσιες επιχειρήσεις και όλοι οι νευραλγικοί τομείς της οικονομίας σε εργατικό κοινωνικό έλεγχο και ιδιοκτησία.
  • Το χρέος δεν το δημιουργήσαμε εμείς. Όσοι το καρπώθηκαν με επιδοτήσεις, μίζες, αναθέσεις, προμήθειες και φοροαπαλλαγές είναι υπεύθυνοι. Το χρέος να διαγραφεί. Να φορολογηθούν οι πλούσιοι. Να γυρίσουν τα κλεμμένα.
  • Καμιά περικοπή, αλλά αύξηση δαπανών για παιδεία, υγεία, πρόνοια, προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, για υποδομές και νέους ελεύθερους δημόσιους χώρους για τις ανάγκες των κατοίκων, σε σύγκρουση με το κεφάλαιο που λυμαίνεται το δημόσιο χρήμα και τη δημόσια περιουσία και υπηρετείται από τους κρατικούς μηχανισμούς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια