Χώρος Αναζήτησης: “Ο Δήμος βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και οι πολίτες πρέπει να έχουν λόγο”

Την αλλαγή του τόπου και της ημερομηνίας διεξαγωγής του δημόσιου απολογισμού του δήμου ζητά ο Χώρος Αναζήτησης και Διαλόγου Βύρωνα.

Στην ανακοίνωσή που εξέδωσε καλεί την Δημοτική Αρχή να πάρει όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα και να απευθύνει ανοικτό δημόσιο κάλεσμα προς τους πολίτες και τους φορείς της πόλης, με κάθε πρόσφορο τρόπο, ώστε να γίνει γνωστό σε όλους τους πολίτες και να επιδιωχθεί η μέγιστη δυνατή συμμετοχή. Επίσης ζητάει να γίνει στο χώρο που αρχικά ανακοινώθηκε στα Άστρα ή σε κάποια πλατεία για να χωρέσουν οι πολίτες και να μπορεί να γίνει συζήτηση.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Ο κ. Δήμαρχος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη 14 Ιουνίου 2011 απαντώντας στο αίτημα του Χώρου Διαλόγου, ανακοινώσε ότι θα γίνει Διοικητικός και Οικονομικός απολογισμός του δήμου ( κάτι που ενώ είναι υποχρέωση του Δήμου να κάνει κάθε χρόνο και δεν έχει γίνει ποτέ μέχρι σήμερα), στις 27 Ιουνίου 2011 στα Άστρα.

Η ανακοίνωση αυτή του κ. Δημάρχου έγινε ομόφωνα αποδεκτή από τους παρευρισκόμενους δημοτικούς συμβούλους χωρίς να γίνει συζήτηση για τον τρόπο οργάνωσης μια τόσο σοβαρής δημόσιας συζήτησης.

Την Παρασκευή 17 Ιουνίου στάλθηκε πρόσκληση στους δημοτικούς συμβούλους η οποία αναφέρει:

Κύριοι Σύμβουλοι,

Σας προσκαλώ να προσέλθετε στις 27/06/2011 ημέρα Δευτέρα και ώρα 18.00 στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα γίνει στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στο Δημαρχείο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του Ν. 3852/10 «Αυτοδιοίκηση και Αποκεντρωμένη Διοίκηση – Πρόγραμμα Καλλικράτης», με θέμα ημερήσιας διάταξης:

Απολογισμός Πεπραγμένων

Η Πρόεδρος

Καλλιόπη Αλιφραγκή

Πρόκειται για πασιφανή παραποίηση της αρχικής ανακοίνωσης – απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου ως προς το τόπο της δημόσιας ανοικτής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για το Δήμο και τους πολίτες εξ αιτίας της άσχημης οικονομικής κατάστασης που έχει περιέλθει ο Δήμος και η χώρα.

Ως Χώρος Αναζήτησης και Διαλόγου Βύρωνα που απαιτήσαμε να γίνει πράξη η υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής για το δημόσιο απολογισμό, για ενημέρωση και συζήτηση με τους πολίτες θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής:

Για να αποκτήσει νόημα μια ανοικτή δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά την πόλη και τους πολίτες της, χρειάζεται ο Δήμος να πάρει όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα και να απευθύνει ανοικτό δημόσιο κάλεσμα προς τους πολίτες και τους φορείς της πόλης, με κάθε πρόσφορο τρόπο (αφίσα, πρόσκληση, ιντερνετ κλπ), ώστε να γίνει γνωστό σε όλους τους πολίτες και να επιδιωχθεί η μέγιστη δυνατή συμμετοχή. Να γίνει στο χώρο που αρχικά ανακοινώθηκε στα Άστρα ή σε κάποια πλατεία (Ταπητουργείο) για να χωρέσουν οι πολίτες και να μπορεί να γίνει συζήτηση .

Να δοθεί το εισηγητικό κείμενο του κ. Δημάρχου στην δημοσιότητα ώστε να αποτελέσει και την βάση συζήτησης.
Εάν δεν γίνουν αυτά και άλλα, δεν νοείται δημόσιος απολογισμός στους πολίτες και τους φορείς, αλλά επιλέγεται για μια τυπική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που γίνεται γα να βγει ο Δήμος από την νομική υποχρέωση που έχει απέναντι στους πολίτες και το νόμο.

Τις ημέρες που διανύουμε το ενδιαφέρον των πολιτών είναι στραμμένο στις κεντρικές πολιτικές εξελίξεις και γεγονότα. Χιλιάδες πολίτες συμμετέχουν στις μεγάλες συγκεντρώσεις στις πλατείες και τις απεργίες. Οι ημερομηνίες 26-27-28-28-30 Ιουνίου 2011 είναι η μέρες που θα κορυφώνονται οι λαϊκές κινητοποιήσεις στις πλατείες, θα γίνονται απεργίες με στόχο να μην ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα από την βουλή που επιβάλει νέα βάρβαρα μέτρα σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας. Χιλιάδες συμπολίτες μας θα συμμετέχουν σε αυτές. Ο ίδιος ο Δήμος οφείλει να συμμετέχει και να συμβάλει ώστε αυτά τα μέτρα να μην ψηφιστούν γιατί και για τους Δήμους θα έχουν ολέθριες επιπτώσεις.

Για τους παραπάνω λόγους καλούμε την Δημοτική Αρχή και τον κ. Δήμαρχο

Α) Να πάρει όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα ( ενημέρωση- κάλεσμα των πολιτών, χώρος συζήτησης, εισηγητικό κείμενο) ώστε να μπορεί αντικειμενικά να γίνει ουσιαστική συζήτηση για το Διοικητικό και Οικονομικό απολογισμό του Δήμου και να μην είναι μια τυπική διαδικασία απλά και μόνο για να βγει ο Δήμος από την τυπική και νομική υποχρέωση χωρίς την συμμετοχή των πολιτών

Β) Να ορισθεί μία ημερομηνία σε συνεννόηση με τις Δημοτικές Παρατάξεις που να μην συμπίπτει με τις μεγάλες κινητοποιήσεις του λαού μας, ώστε όποιος θέλει να μπορεί να πάρει μέρος.

Καλούμε όλες τις Δημοτικές Παρατάξεις, τον κάθε Δημοτικό Σύμβουλο ξεχωριστά, το Συμπαραστάτη του Δημότη να ασκήσουν ουσιαστικό ρόλο και έλεγχο πάνω σε αυτό το ζήτημα ώστε να οργανωθεί μια ουσιαστική ανοικτή δημόσια συζήτηση. Μια ουσιαστική ενημέρωση, συζήτηση με τους πολίτες είναι χρήσιμη για την πόλη. Είναι ένα βήμα ουσιαστικής δημοκρατίας στην πόλη.

Δεν θέλουμε να πιστέψουμε, ότι ο Δήμος (ο κ. Δήμαρχος οι κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι) δεν θα πάρουν όλα τα μέτρα για μια δημόσια ουσιαστική συζήτηση με τους πολίτες και τους φορείς της πόλης και να μας οδηγήσουν σε μια ανούσια τυπική συνεδρίαση, για να βγουν από την υποχρέωση.

Ο Δήμος βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και οι πολίτες πρέπει να έχουν λόγο. Να μην αποφασίζονται πράγματα για αυτούς χωρίς αυτούς και πολλές φορές εναντίον τους.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια