Άσκηση ετοιμότητας «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2011»

Παρουσία του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μανώλη Όθωνα, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Θεόδωρου Μπούφη, πραγματοποιήθηκε, στις 17 Μαΐου, από την Π.Δ.Π.Υ. Αττικής, άσκηση ετοιμότητας, με την κωδική ονομασία «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2011», για την αντιμετώπιση δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης, στη θέση Άγιος Γεώργιος Κουταλάς, στον Υμηττό.

Παρόμοιες ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν, την ίδια μέρα, στις έδρες όλων των Περιφερειακών Διοικήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της χώρας, προκειμένου να διαπιστωθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα των εμπλεκόμενων στη δασοπυρόσβεση φορέων, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο.
Στο σχεδιασμό και την εκτέλεση των ασκήσεων, εκτός από το Π.Σ., συμμετείχαν εκπρόσωποι της Γενικής Γραμματείας των Περιφερειών, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα Αθηνών, της Δασικής Υπηρεσίας, καθώς και εθελοντικές ομάδες.

Τα σενάρια των ασκήσεων περιλάμβαναν την αντιμετώπιση δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης. Η διεξαγωγή τους ακολούθησε όλα τα επιχειρησιακά στάδια μιας πραγματικής δασικής πυρκαγιάς, που διαχειρίζεται το Πυροσβεστικό Σώμα, ξεκινώντας από την αναγγελία της, την άμεση κινητοποίηση των πυροσβεστικών οχημάτων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον τομέα ευθύνης των οποίων ανήκει η επιλεγείσα περιοχή, την κλιμάκωση της αποστολής των απαιτούμενων πυροσβεστικών οχημάτων από όμορες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, τη συνδρομή με πεζοπόρα τμήματα και υδροφόρα οχήματα από τους Ο.Τ.Α. και τις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς και όποια άλλη ενέργεια αποφασίστηκε από το Συντονιστή της πυρκαγιάς, για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του συμβάντος.

Οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, στην περιοχή ευθύνης των οποίων εξελίχθηκε η άσκηση, ανέπτυξαν πλήρως τον επιχειρησιακό σχεδιασμό τους για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, που ισχύει καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου (διασπορά περιπολικών οχημάτων, στελέχωση πυροφυλακίων). Εναέρια μέσα για την εικονική κατάσβεση της πυρκαγιάς χρησιμοποιήθηκαν από την Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αττικής.

Τη διεξαγωγή της άσκησης στην Αττική παρακολούθησαν ο Αρχηγός του Π.Σ. Αντιστράτηγος Στυλιανός Στεφανίδης και σύσσωμο το επιτελείο των ανώτατων και ανώτερων αξιωματικών του Α.Π.Σ. και της Π.Δ.Π.Υ Αττικής.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια