Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης

Την Κυριακή 17 Απριλίου θα εορταστεί η «Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης», με αφορμή την επέτειο του θανάτου του ποιητή και φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα.

Ακολουθεί η σχετική πρόσκληση από τον Σύνδεσμο “Μπάιρον”:

Σας προσκαλούμε την Κυριακή 17 Απριλίου 2011, ώρα 11 π.μ. στην Πλατεία Αγίου Λαζάρου του Δήμου Βύρωνα, για να τιμήσουμε την ημέρα «Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης», ημέρα που ο Λόρδος Βύρων άφησε την τελευταία του πνοή στο πολιορκημένο Μεσολόγγι.

Τιμούμε το κίνημα των φιλελλήνων, ένα μεγάλο κίνημα διεθνούς αλληλεγγύης με τους επαναστατημένους Έλληνες του 1821, το οποίο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην θετική έκβαση του αγώνα για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της Ελλάδας.

Τιμούμε το Λόρδο Βύρωνα, τον κορυφαίο των φιλελλήνων που το όνομά του φέρει ο Δήμος Βύρωνα.

Τιμούμε τα 200 χρόνια του ποιήματος «Η Κατάρα της Αθηνάς» με το οποίο ο Λόρδος Βύρων κατήγγειλε τον Έλγιν για την λεηλασία του Παρθενώνα.

Τα προβλήματα που κυριαρχούν στο σημερινό κόσμο και στην περιοχή μας, η πολυδιάστατη κρίση που ζουν οι κοινωνίες και το διεθνές σύστημα, φέρνουν έντονα στο προσκήνιο τις ιδέες και τις αξίες που εξέφρασε και υπηρέτησε ο Λόρδος Βύρων με τους αγώνες και την ποίηση του αλλά και με τον θάνατο του.

Ο Λόρδος Βύρων εξέφρασε το πνεύμα της αντίστασης κατά των ισχυρών της εποχής του. Αγωνίστηκε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με χαρακτηριστικότερη την αντίθεσή του από το βήμα της Βουλής των Λόρδων (27-2-1812) σε νόμο που προέβλεπε τη θανατική ποινή για τους εξεγερμένους κλωστοϋφαντουργούς του Νότιγχαμ, οι οποίοι κατέστρεφαν τις μηχανές που τους καταδίκαζαν σε ανεργία. Ισχυρότατη αναδύεται μέσα από το έργο του η αγάπη για τη Φύση και την προστασία της.

Εκδηλώσεις που οργανώνει ή συνδιοργανώνει ο Σύνδεσμος «Μπάιρον»

Κυριακή, 17-4-2011, ώρα 11.00 π.μ.

Κεντρική εκδήλωση στην Πλατεία Αγίου Λαζάρου. Ομιλίες, καταθέσεις, καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Δευτέρα, 18-4-2011, ώρα 7.00 μ.μ.

Αίθουσα Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Κοινή εκδήλωση του Συνδέσμου «Μπάιρον» με την Ε.Ε.Λ. για την Ημέρα Φιλελληνισμού και το αίτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Περισσότερες πληροφορίες: www.byrongreece.org

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια