Site icon Βύρωνας.gr

Μπαταξής και ο Δήμος Βύρωνα

Στους Δήμους μπαταξήδες συγκαταλέγεται ο Δήμος Βύρωνα αφού τα χρέη του ανέρχονται στο ποσό 5.676.699 ευρώ. Εάν υπολογίσει κανείς τα χρέη του Δήμου σε εργολάβους και τα χρέη της Δημοτικής Επιχείρησης που έχουν μεταφερθεί στο Δήμο τότε το πραγματικό χρέος είναι πολύ μεγαλύτερο, ενώ τα δάνεια που έχει πάρει ήδη ο Δήμος ανέρχονται σε 17 εκατομμύρια ευρώ.

Δεν αποκλείεται ο Δήμος να ενταχθεί στο πρόγραμμα εξυγίανσης που προβλέπει ο «Καλλικράτης». Στην περίπτωση αυτή θα μπει ψαλίδι στις λειτουργικές του δαπάνες και θα συρρικνωθεί ακόμα περισσότερο ο κοινωνικός χαρακτήρας του Δήμου με αρνητικές συνέπειες στη ζωή των πολιτών παρά τα δυσβάστακτα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν.

Ενώ είναι αμφίβολο εάν υπάρχουν στα ταμεία του Δήμου τα χρήματα από το δυνητικό τέλος που είχε επιβληθεί για τρία χρόνια (2007-2009) αυξάνοντας τα ανταποδοτικά τέλη (καθαριότητα- ηλεκτροφωτισμός) κατά 76%. Ο Δήμος εισέπραξε με τον τρόπο αυτό από τους πολίτες επιπλέον 9 εκ. ευρώ περίπου.

Ήδη τα οικονομικά προβλήματα του Δήμου είναι εμφανή, με επιπτώσεις στη λειτουργία των υπηρεσιών, αφού μια σειρά προμηθευτές αρνούνται να συνεχίσουν να συνεργάζονται με το Δήμο, ο οποίος ουσιαστικά έχει κάνει στάση πληρωμών από την περασμένη άνοιξη.

Το μέλλον του Δήμου είναι χειρότερο από ζοφερό εξ αιτίας της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης που ανέρχεται περίπου στο 30% για το 2010, αλλά και από την οικονομική πολιτική που άσκησε η Δημοτική Αρχή αφού δεν έλειψαν η κακοδιαχείριση και οι σπατάλες.

Είναι αναγκαία η ενεργοποίηση και ανεξάρτητη δράση των πολιτών για να μην επιβαρυνθεί και άλλο η ζωή τους από τις πολιτικές της κεντρικής εξουσίας, της τρόικας αλλά και της τοπικής δημοτικής εξουσίας.

Παναγιωτόπουλος Χρήστος
Εργαζόμενος στο Δήμο Βύρωνα,
μέλος της Ανεξάρτητης Αγωνιστικής Παρέμβασης.

Exit mobile version