Υπηρεσίες καθαριότητας με «εργολαβίες»

Πηγή: Δημοτική Παρέμβαση

Οι εργαζόμενοι «καταγγέλλουν» μεν, υπηρετούν  αυτό το σύστημα δε!

Τις τελευταίες μέρες του Νοέμβρη το σωματείο των εργαζόμενων του δήμου Βύρωνα έκανε μια συγκέντρωση ενημέρωσης των δημοτικών παρατάξεων και του τοπικού τύπου για το πρόβλημα των συσσωρευμένων σκουπιδιών στους δρόμους του Βύρωνα.

Αυτή η ενημέρωση μας έκανε πραγματικά σοφότερους όσον αφορά τους άνισους όρους εργασίας μεταξύ των εργαζόμενων στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

«ΑΠΛΗΡΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΑΤΕΘΕΙΜΕΝΟΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΟΥΜΕ», λέει το δελτίου τύπου του σωματείου. Πολύ σωστά. ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ, όμως, η «απλήρωτη εργασία»; ΗΤΑΝ ΟΙ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΚΑΙ ΟΚΤΩΒΡΗ.

Γι αυτή την καθυστέρηση πληρωμής των υπερωριών πνίγηκε στο σκουπίδι ο Βύρωνας; ΟΧΙ. Γι’ αυτό το λόγο δεν δούλεψαν Σαββατοκύριακα. Όπως είπαν οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων υπάρχει ένα καθεστώς πολλών χρόνων, σύμφωνα με το οποίο μετά από κάθε απεργία δουλεύουν υπερωριακά για να μαζέψουν όλα τα σκουπίδια από τους δρόμους. Μετά από την τελευταία απεργία «κατήγγειλαν» ότι δεν είχαν τη διαβεβαίωση της δημοτικής αρχής για την ισχύ αυτού του καθεστώτος. Έτσι, δεν δούλεψαν υπερωρίες. Όπως είπαν, αυτό το καθεστώς ισχύει ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΧΕΔΟΝ τους δήμους…

Απεργία χωρίς απώλειες…

Μάθαμε, λοιπόν, ότι μια κατηγορία εργαζόμενων απεργεί και οι πόλεις πνίγονται στο σκουπίδι έχοντας τη σιγουριά ότι δεν πρόκειται να χάσει ούτε ευρώ από τις αποδοχές της, αφού θα τις εισπράξει με τη μορφή υπερωριών! Ποια άλλη τάξη εργαζόμενων έχει αυτό το προνόμιο; ΚΑΜΙΑ!

Μάθαμε, επίσης, ότι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα δεν έχουν ωράριο, αλλά έχουν «ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ»! Δηλαδή έχουν την ευθύνη καθαρισμού κάποιων συγκεκριμένων δρόμων και όταν τελειώσουν σχολάνε… (Μήπως γι’ αυτό βλέπουμε όλους τους κάδους παρατημένους με ανοιχτά τα καπάκια και γύρω-γύρω πεταμένα σκουπίδια που δεν έχουν μαζευτεί;).

Είπαν ότι αυτό το καθεστώς υπάρχει στους περισσότερους δήμους! Ξεκαθάρισαν, βέβαια, ότι αυτό δεν είναι θεσμοθετημένο, δεν είναι σύννομο και δεν το έχουν ζητήσει οι εργαζόμενοι, αλλά το έχουν καθιερώσει από παλιά οι δήμαρχοι. «Εμείς θέλουμε να υπάρχει ωράριο», είπαν. Δεν θυμάμαι, όμως, να τους είδαμε ποτέ να κάνουν απεργία για να καταργηθεί αυτό το μη σύννομο καθεστώς. Το ωράριο των εργαζόμενων στην καθαριότητα είναι 32 ώρες την εβδομάδα και αυτό είναι θεσμοθετημένο. Είπαν, επίσης, ότι όσοι δουλεύουν «εργολαβία» δεν πληρώνονται νυχτερινά, αν δουλέψουν νύχτα.

Στις 3 Δεκέμβρη, με νέα ανακοίνωσή του, το σωματείο γνωστοποιεί ότι «αναστάλθηκε η εποχή των εργαζόμενων από την υπερωριακή εργασία τα Σαββατοκύριακα», μετά τις «δεσμεύσεις» του δημάρχου να πληρωθούν οι υπερωρίες μέσα στους επόμενους δύο μήνες. Θα είναι ενδιαφέρουσες οι απόψεις της άλλης πλευράς, όχι υποχρεωτικά του δήμου Βύρωνα, αλλά ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ που έχουν υιοθετήσει τέτοιες «ΜΗ ΣΥΝΝΟΜΕΣ» πρακτικές.

Εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων!

Αυτό που διαπιστώσαμε, άλλη μια φορά, είναι ότι υπάρχει χάσμα εργασιακών συνθηκών μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Όταν χιλιάδες εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για μήνες και με την απειλή της απόλυσης πάνω από τα κεφάλια τους σε κάθε μικρή ή μεγάλη επιχείρηση, η «αποχή» για καθυστέρηση καταβολής των υπερωριών και όχι των μισθών, καθιστά αναγκαία την αλλαγή αυτού του καθεστώτος με διαρθρωτικά μέτρα. Όποιος τολμά, ας το κάνει. Όποιος δεν τολμά, θα γίνει θεατής του επερχόμενου εμφύλιου μεταξύ των εργαζόμενων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Τ. ΑΛ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια