Σειρά έχει το ενδιαφέρον μας

Χαίρομαι ιδιαίτερα για την ολοκλήρωση της πεζογέφυρας που πλέον υπάρχει στον Καρέα στο γνωστό …«πέρασμα του θανάτου» ,ελπίζω να συμβάλει  σημαντικά  στην μείωση του κινδύνου .

Ίσως όμως μόνο του σαν μέτρο «επιβίωσης» δεν φτάνει , θα χρειαστούν και άλλα μέτρα ,κυρίως εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης πρώτα από όλα των παιδιών μας και έπειτα των οδηγών .

Δεν εξαιρώ τους ενήλικες από αυτή την επισήμανση αλλά εκεί οι ευθύνες μπορεί να επιμεριστούν προσωπικά έχοντας ως ενήλικες την πλήρη ευθύνη των πράξεων μας . Θα ήθελα να σταθούμε λοιπόν με μεγάλη σοβαρότητα και ενδιαφέρον στον κίνδυνο που καθημερινά διατρέχουν τα παιδιά.

Είναι ένα γνωστό πρόβλημα σε όλους όσους έχουν περάσει έστω και μία φορά από αυτά τα 100 μέτρα της περιφερειακής είτε σαν πεζοί (να νιώσουν την έκθεση στον κίνδυνο της διάβασης στο απέναντι  πεζοδρόμιο ),είτε σαν οδηγοί (να νιώσουν τον κίνδυνο της πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος παρασύροντας ανθρώπους).

Το άρθρο θέλει να αναδείξει το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργεί κυρίως κάθε πρωί ή μεσημέρι η διέλευση των παιδιών από και προς το σχολείο τους ,που αρκετά από αυτά προτιμούν να διασχίσουν την περιφερειακή κατά μήκος .

Η υπόγεια διάβαση σε συνδυασμό με την νέα πεζογέφυρα θα πρέπει να γίνουν απαραίτητα οι μόνες και υποχρεωτικές διαβάσεις από – προς τα σχολεία .

Είναι πολύ μεγάλο ρίσκο να αφήνουμε τα παιδιά να διαπραγματεύονται καθημερινά με το τροχαίο ατύχημα που παραμονεύει με τους οδηγούς της περιφερειακής  . Σημειωτέον οι περισσότεροι μιλούν στο κινητό τους, αλλά και τα παιδιά ως συνήθως δεν δίνουν το 100% της προσοχής τους συζητώντας ή μιλώντας και αυτά μεταξύ τους.

Ας σκεφτούμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πολλαπλασιαστούν οι διελεύσεις των παιδιών  επί της περιφερειακής γιατί θα τεθεί σε λειτουργία το νέο γυμνάσιο και το κλειστό γυμναστήριο του Καρέα .

Πέρα από την ανάδειξη του θέματος (που φυσικά δεν φτάνει) σκοπός του άρθρου είναι να προταθούν και κάποια πρακτικά μέτρα για την άμεση αντιμετώπιση του θέματος .

Κάποια πρώτα μέτρα που περιμένουν περισσότερες προτάσεις ώστε να διαμορφώσουμε την συνολική προσπάθεια αντιμετώπισης του θέματος θα μπορούσαν να είναι :

  • Βελτίωση και καθαρισμός του πεζοδρομίου στην πλευρά των σχολείων.
  • Τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων κατά μήκος του πεζοδρομίου του σχολείου με μοναδικές προσβάσεις τα σημεία υψηλής ασφάλειας .
  • Τοποθέτηση σημάτων και επιβραδυντικών βοηθημάτων (σαμαράκια) στο οδόστρωμα.
  • Ανάρτηση μηνύματος  με έμφαση στην προστασία των παιδιών προς τους οδηγούς για χαμηλές ταχύτητες και μεγάλη προσοχή , επάνω στην νέα πεζογέφυρα !
  • Καθιέρωση εβδομάδα οδικής ασφάλειας με καθημερινή παρουσία στο σημείο από γονείς, φορείς, παιδιά,  εκπονώντας καμπάνια ενημέρωσης των οδηγών για προσεκτικότερη διέλευση από την περιοχή των σχολείων.
  • Ενημέρωση – εκπαίδευση – συζήτηση με τα παιδιά από ειδικούς ,εντός του σχολείου για τους κινδύνους και τις απαραίτητες αλλαγές των συνηθειών τους

Περιμένω παρατηρήσεις και σχόλια σας

Σας ευχαριστώ

Ξενοφώντας Χολέβας

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια