Οιδίπους επί… Βύρωνα

Πηγή: Τα Νέα

Αναζητώντας τον δολοφόνο του Λαΐου, που σύµφωνα µε τον δελφικό χρησµό µιαίνει τη Θήβα προκαλώντας τον καταστροφικό λοιµό, ο βασιλιάς Οιδίπους ανακαλύπτει το νήµα που συνδέει τη ζωή του µε την κατάρα των Λαβδακιδών. Πατροκτόνος και αιµοµίκτης, πατέρας και αδελφός των παιδιών του και σύζυγος της µητέρας του, αυτοτιµωρείται για την ύβριν που διέπραξε άθελά του και τυφλώνεται.

Ο «Οιδίπους Τύραννος» είναι ίσως το συνταρακτικότερο θεατρικό κείµενο της αρχαιότητας, από όσα έχουν διασωθεί. Ο άνθρωπος στέκεται αντιµέτωπος µε τη Μοίρα, αναµετριέται και συντρίβεται. Οµως η συντριβή του προβάλλει ένα αξεπέραστο µεγαλείο. Αµφισβητείται η αγαθότης του Θείου και δεσπόζει η αέναη προσπάθεια του ανθρώπου να δώσει απάντηση στα αιώνια µεταφυσικά ερωτήµατα.

Την κορυφαία αυτή τραγωδία του Σοφοκλή παρουσιάζει το Αµφι-Θέατρο σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου στο Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη, στον Βύρωνα απόψε στις 21.00.

Η µετάφραση είναι του Κ. Χ. Μύρη, τα σκηνικά και τα κοστούµια του Γιώργου Πάτσα και η µουσική του Γιάννη Αναστασόπουλου. Τον ρόλο του Οιδίποδα ερµηνεύει ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, της Ιοκάστης η Καρυοφυλλιά Καραµπέτη, του Κρέοντα ο Νίκος Αρβανίτης και του Τειρεσία ο Μάνος Βακούσης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια