Ασφαλτοστρώσεις: Έργα βιτρίνας;

Έργα προχειρότητας και αμφιβόλου ποιότητας χαρακτηρίζει ασφαλτοστρώσεις του Βύρωνα η Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα. Στην ανακοίνωση της υποστηρίζει οτι δεν υπάρχει μέριμνα και ολοκληρωμένο σχέδιο για αυτά τα έργα και ειδικά για το αποχετευτικό ομβρίων.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

ΜΙΑ ΒΡΟΧΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

Στην έντονη, αλλά ευτυχώς μικρής διάρκειας, νεροποντή του Σαββάτου 3 Ιούλη, είδαμε τη συνηθισμένη πλημμύρα σε δρόμους του Βύρωνα και όχι μόνο. Καθιζήσεις οδών που έχουν μόλις ασφαλτοστρωθεί. Δρόμοι παντελώς αδιάβατοι. Βούλωμα φρεατίων. Πλημμυρισμένα σπίτια. Χώμα από τις καμένες εκτάσεις του Υμηττού στην Κατεχάκη. Ποτάμι η Λ. Καρέα και Καραολή.

Η οδ. Αγ. Σοφίας, που περιλαμβάνεται στους δρόμους, που το 2006 εγκαινιάστηκαν προεκλογικά από τον κ. Χαρδαλιά, ως έργο πνοής για το αποχετευτικό των ομβρίων, παρουσίασε επικίνδυνη καθίζηση στο ύψος της Βοσπόρου και ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα. Στη Βοσπόρου και Πανόρμου χάλασε το αποχετευτικό έργο, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Στον Καρέα, που έγιναν τα έργα βιτρίνας και δεν υπάρχει αποχέτευση, τα νερά της βροχής μετέτρεψαν τη Λ Καρέα σε ποτάμι. Στην οδ. Μεσολλογγίου στο ύψος της πλατείας Αγ. Λαζάρου έγινε, επίσης, επικίνδυνη καθίζηση σε μεγάλη έκταση του δρόμου.

Ταυτόχρονα, με το προεκλογικό έργο ασφαλτοστρώσεων, που είναι σε εξέλιξη από το Δήμο Βύρωνα, παρουσιάστηκαν ήδη προβλήματα. Με την πρώτη νεροποντή η άσφαλτος έκατσε σε αρκετά σημεία της ασφαλτόστρωσης, π.χ. στη συμβολή της οδ. Ζ. Πηγής με την οδ. Σώσου, αποδεικνύοντας τραγικά, για μια ακόμα φορά, την προχειρότητα που γίνονται ειδικά τα προεκλογικά δημοτικά έργα. Και η ειρωνεία είναι ότι το έργο έχει τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Διευθέτηση ομβρίων».

Έχουμε τοποθετηθεί για την αναγκαιότητα ολοκληρωμένων έργων υποδομών. Δυστυχώς, αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει μέριμνα και ολοκληρωμένο σχέδιο για αυτά τα έργα και ειδικά για το αποχετευτικό ομβρίων, γιατί έχει μικρή ψηφοθηρική αξία. Οι ανάγκες αντιμετωπίζονται αποσπασματικά για προεκλογικές σκοπιμότητες.

Ασχοληθήκαμε για τις κακοτεχνίες των έργων ασφαλτοστρώσεων που έγιναν από τη Νομαρχία και φέρει ευθύνη και ο Δήμος Βύρωνα. Στηρίξαμε τις σχετικές προσφυγές της Επιτροπής Κατοίκων για το θέμα. Καταγγείλαμε, επίσης, ότι την προηγούμενη προεκλογική περίοδο ο Δήμος Βύρωνα, έκανε προεκλογικά έργα αμφιβόλου ποιότητας και χρησιμότητας. Ήταν έργα βιτρίνας και ψευτοαναπλάσεων, που ο λαός του Βύρωνα πλήρωσε ακριβά. Το ίδιο έργο επαναλαμβάνεται λίγους μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές.

Εξελίσσεται εκτεταμένο έργο ασφαλτοστρώσεων στο Δήμο Βύρωνα κόστους δημοπράτησης 5,83 εκ. €. Στο έργο αυτό υπάρχουν προβλήματα από την αρχή. Δημοπρατήθηκε με παραπλανητικό τίτλο, ως έργο διευθέτησης ομβρίων και προσβάσεων ΑΜΕΑ, ενώ αποτελεί κατ’ ουσία έργο ασφαλτοστρώσεων. Υπερτιμολογήθηκε. Στην περιγραφή των δρόμων που θα ασφαλτοστρωθούν περιλαμβάνονται δρόμοι που έχουν ξαναασφαλτοστρωθεί με προηγούμενο έργο το 2006-2007. Βρισκόμαστε μπροστά σε τραγελαφικές καταστάσεις. Η κατασκευαστική, που ανέλαβε το έργο, το εκτελεί από κοινού με τη δεύτερη εταιρεία που εμφανίστηκε στο διαγωνισμό και μάλιστα έκανε προσφυγή ενάντια στο αποτέλεσμά του. Αφού η περιγραφή από πλευράς δήμου των υποχρεώσεων του κατασκευαστή, όπως έχουμε καταγγείλει, ήταν ελλιπής, έχουν εμφανιστεί τα πρώτα αποτελέσματα, που αναφέραμε, ενώ τα υλικά από την παλιά άσφαλτο στους δρόμους που ανακατασκευάζονται, απορρίπτονται, ελπίζουμε προσωρινά, πίσω από το κλειστό γυμναστήριο της Εργάνη. Φαίνεται από όλα αυτά ή ότι το προηγούμενο έργο αποδείχτηκε άχρηστο μέσα σε 4 χρόνια ή επαναλαμβάνεται σήμερα για άλλους λόγους.

ΟΧΙ ΣΕ ΕΡΓΑ ΒΙΤΡΙΝΑΣ, ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΜΦΙΒΟΛΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

Η ανάγκη έργων για την ποιοτική αναβάθμιση των οδών και των πεζοδρομίων του Βύρωνα υπάρχει, αλλά δεν μπορεί να αποτελεί πρόσχημα για τη διάθεση δημοσίου χρήματος με παρατυπίες, χωρίς την τήρηση των όρων που διασφαλίζουν τη σωστή λειτουργία. Δεν μπορεί να σουλουπώνουν πρόχειρα ότι φαίνεται, σαν έργο βιτρίνας, και από κάτω να μην υπάρχει επαρκές δίκτυο ομβρίων.

Επαναλαμβάνουμε από προηγούμενη σχετική ανακοίνωσή μας για το θέμα: «Σε καιρούς που οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και του πολιτικού συστήματος, με επίκληση το δημόσιο χρέος και τα ελλείμματα, προχωρούν σε περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και στις κοινωνικές δαπάνες, και νέο γύρο φορομπηξίας των εργαζόμενων, είναι πρόκληση να διοχετεύονται τόσα χρήματα στις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, χωρίς να υπάρχει επαρκής περιγραφή του είδους του έργου, των προδιαγραφών του και των υποχρεώσεων των κατασκευαστών». Και ιδού τα αποτελέσματα.

Όλοι μαζί να μην επιτρέψουμε να συνεχίζονται και να εντείνονται η αδιαφάνεια, η κακοδιαχείριση και η πολιτική που χαρίζει τα πάντα στους οικονομικά ισχυρούς, είτε με πρόσχημα τις ανάγκες για έργα, είτε το επείγον της κάλυψης τους, είτε την απορρόφηση κονδυλίων.

Ιούλης 2010
ΟΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ κ. ΧΑΡΔΑΛΙΑ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ ΑΚΡΙΒΑ
ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΕΡΜΑ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

1 Σχόλιο
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Katerina Kellh

εδω στην κατηφορα τησ νεωπτολεμου πριν βγουμε στην φιλολαου εχουνπεσει πανω απο 30 ατομα ο δρομοσ γλυστραει και κανενασ δεν φενετε ουτε για τησ λακουβεσ ουτε να καθαριση