Τι έγινε την Κυριακή 13 Ιούνη στον Βύρωνα

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για τέταρτη χρονιά πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 13 Ιούνη από την Πρωτοβουλία μας ο καθαρισμός του Υμηττού, με τη συμμετοχή δεκάδων πολιτών, κατοίκων του Βύρωνα και όχι μόνο!

Μοιραστήκαμε σε τρεις περιοχές όπως κάθε χρόνο: στο Πικ- Νικ (απέναντι από το Νεκροταφείο Βύρωνα), στο κομμάτι γύρω από το σημείο συνάντησησς (πίσω από τη Μονή Ζωοδόχου Πηγής) και στο δάσος πλησίον της οδού Γρανικού.

Σε κάτι λιγότερο από δύο ώρες, μαζεύτηκαν περισσότερες από 50 μεγάλες σακούλες σκουπιδιών, ενώ συγκεντρώθηκαν και αρκετά ογκώδη αντικείμενα (παλιά λάστιχα αυτοκινήτων, έπιπλα, στρώματα κλπ). Εκτός από καλή διάθεση, χρειαζόμασταν και κάποια υλική υποστήριξη (σακούλες, γάντια, νερά, καρέκλες και μικροφωνική εγκατάσταση) την οποία ζητήσαμε και πήραμε από το δήμο.

Αυτό που κρίνουμε ικανοποιητικό ως Πρωτοβουλία είναι ότι συμμετείχαν πολλά νεαρά παιδιά με όρεξη και μεράκι, γεγονός που δείχνει ότι η συνειδητοποίηση για το δάσος και το περιβάλλον αρχίζει νωρίς! Επίσης, χρόνο με το χρόνο διαπιστώνουμε μια σταδιακή βελτίωση στα μέρη που καθαρίζουμε. Αυτό για μας σημαίνει ότι με τις μικρές μας δυνάμεις συμβάλλαμε και στο να ευαισθητοποιούνται οι συμπολίτες μας λίγο περισσότερο.

Μετά τον καθαρισμό, ακολούθησε ενημερωτική εισήγηση της Πρωτοβουλίας σχετικά με το νέο σχέδιο ΠΔ του Υμηττού, τους σχεδιαζόμενους αυτοκινητόδρομους, τις νεοανεγειρόμενες στρατιωτικές κατοικίες στο Σακέτα και την τραγική κατάσταση της πυροφύλαξης και της δασοπροστασίας, ενώ ήδη διανύουμε την αντιπυρική περίοδο. Εκφράσαμε τις θέσεις μας για αυστηρότερο ΠΔ, για γκρέμισμα των στρατιωτικών ξενώνων και για ακύρωση κάθε σχεδιασμού για αυτοκινητόδρομους στο βουνό.

Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια συμμετείχαν κάτοικοι του Βύρωνα και εκπρόσωποι τεσσάρων δημοτικών παρατάξεων, συγκεκριμένα ο δήμαρχος Βύρωνα Ν. Χαρδαλιάς, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Π. Κόνσουλας, ο νέος επικεφαλής της Στάσης Βύρωνα Ά. Κατωπόδης και ο δημοτικός σύμβουλος της Αριστερής Παρέμβασης Στ. Τζιορτζιώτης.

Κάποιοι συμπολίτες μας απευθύνθηκαν στον δήμαρχο και για τοπικά ζητήματα, και ιδιαίτερα την καθαριότητα του δάσους στην περιοχή της οδού Γρανικού, κάτι που δεν είχαν την ευκαιρία να κάνουν ως τώρα αν και το είχαν ζητήσει επανειλημμένα. Ανέφεραν επίσης πως για την αποψίλωση της περιοχής τους έψαξαν βρήκαν οι ίδιοι προσφορά η οποία είναι το ένα τέταρτο του ποσού που ο ΣΠΑΥ κοστολογεί τις αποψιλώσεις.

Απαντώντας στην εισήγησή μας, ο δήμαρχος και πρόεδρος του ΣΠΑΥ Ν. Χαρδαλιάς τάχθηκε υπέρ των νέων αυτοκινητόδρομων στη δυτική πλευρά του Υμηττού με το επιχείρημα ότι θα αποσυμφορήσουν την κυκλοφοριακή κίνηση. Για το θέμα της πυροπροστασίας επέρριψε τις ευθύνες στην κυβέρνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι φέτος ο Υμηττός είναι ανοχύρωτος, ενώ για το θέμα των διαφημιστικών πινακίδων στη λεωφόρο Κατεχάκη δήλωσε ότι αποτελεί αρμοδιότητα του υπουργείου Μεταφορών – κάτι το οποίο προκάλεσε την έντονη αντίδραση του επικεφαλής της παράταξης «Βύρωνας: Ανάπτυξη-Προοπτική» Παν. Κόνσουλα οι οποίοι επέμειναν στις ευθύνες της δημοτικής αρχής. Επιπλέον ο τελευταίος τόνισε τη στήριξη της παράταξής του στη Διαδημοτική Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση του Υμηττού και στις ενέργειές της.

Ο νέος επικεφαλής της παράταξης “Στάσης Βύρωνα» Α. Κατωπόδης, καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος της «Αριστερής Παρέμβασης» Στ. Τζιορτζιώτης υπογράμμισαν τη σημασία που έχουν η ευαισθητοποίηση και ενεργή δράση των πολιτών για τα θέματα προστασίας του Υμηττού καθώς και το ότι πρέπει όλοι μας να έχουμε το νου μας στα νέα ζητήμτα που ανακυπτουν στο βουνό (π.χ. με την δημοπράτηση κολυμβητηρίου στη β’ ζώνη προστασίας του Υμηττού).

Κλείνουμε αυτήν την ενημέρωση με κάτι λυπηρό. Δυστυχώς για μια ακόμη φορά (είχε προηγηθεί ο καθαρισμός του 2008) η δημοτική αρχή επιχειρεί να καρπωθεί με επικοινωνιακά ψεύδη τις ενέργειές μας και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα της (http://www.dimosbyrona.gr/article.php?id=2101) τον καθαρισμό και τη συζήτηση ως δική της διοργάνωση! Ζητήσαμε να αγκαλιαστεί η Πρωτοβουλία μας αλλά όχι και να πνιγεί από τον πολυ εναγκαλισμό!

Τονίζουμε ότι, όπως προαναφέραμε, η Πρωτοβουλία μας ζήτησε μόνον την υλικοτεχνική υποστήριξη του Δήμου και του ΣΠΑΥ αλλά σε καμία περίπτωση δεν έγινε συνδιοργάνωση. Εμείς οργανώσαμε και εμείς υλοποιήσαμε τον καθαρισμό και την ακόλουθη συζήτηση. Απαιτούμε λοιπόν άμεση και ρητή επανόρθωση.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια