Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης

Πηγή: Δήμος Βύρωνα

Ο Σύνδεσμος “Μπάϊρον” για το Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό και το Πνευματικό Κέντρο του δήμου μας πραγματοποιούν την κεντρική εκδήλωση για την Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης (επέτειος του θανάτου του λόρδου Βύρωνα) τη Δευτέρα 19 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία του Αγίου Λαζάρου.

Στις 19 Απριλίου 2010 τιμούμε, για δεύτερη χρονιά, σ’ όλη την Ελλάδα, την ημέρα «Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης», ύστερα από την καθιέρωση της από την Ελληνική Πολιτεία με το Προεδρικό Διάταγμα 130/2008.

Το μήνυμα τη ημέρας αυτής είναι πολυδιάστατο. Έχει και σήμερα ιδιαίτερη αξία, που η χώρα μας δοκιμάζεται και η κοινωνία μας είναι αντιμέτωπη με οξύτατα προβλήματα.

Μπορούμε να μιλήσουμε όχι μόνο για το χθες, αλλά και για το σήμερα και το αύριο. Τα προβλήματα που κυριαρχούν στο σημερινό κόσμο και στην περιοχή μας, η πολυδιάστατη κρίση που ζουν οι κοινωνίες και το διεθνές σύστημα, φέρνουν έντονα στο προσκήνιο τις ιδέες και τις αξίες που εξέφρασε και υπηρέτησε ο Λόρδος Βύρων με τις ιδέες και την ποίηση του αλλά και με τον θάνατο του στο πολιορκημένο Μεσολόγγι, στις 19 Απριλίου 1824.

Καλούμαστε να τιμήσουμε το κίνημα των φιλελλήνων, ένα μεγάλο κίνημα διεθνούς αλληλεγγύης με τους επαναστατημένους Έλληνες του 1821, το οποίο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην θετική έκβαση του αγώνα για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της Ελλάδας.

Καλούμαστε να τιμήσουμε τον κορυφαίο των φιλελλήνων, Λόρδο Βύρωνα και τα 200 χρόνια από το πρώτο ταξίδι του στην Ελλάδα (Σεπτέμβριος 2009 – Απρίλιος 2011).

Καλούμαστε να θυμηθούμε ότι ο Λόρδος Βύρων εξέφρασε το πνεύμα της αντίστασης κατά των ισχυρών της εποχής του. Ότι αγωνίστηκε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με χαρακτηριστικότερη την αντίθεσή του από το βήμα της Βουλής των Λόρδων (27-2-1812) σε νόμο που προέβλεπε τη θανατική ποινή για εξεγερμένους κλωστοϋφαντουργούς του Νότιγχαμ, οι οποίοι κατέστρεφαν τις μηχανές που τους καταδίκαζαν σε ανεργία. Ότι ισχυρότατη αναδύεται μέσα από το έργο του η αγάπη για τη Φύση και την προστασία της.

Να θυμηθούμε, τέλος, ότι πρώτος ο Μπάιρον από το 1810 ύψωσε τη φωνή του, κατά της λεηλασίας του Παρθενώνα από τον Έλγιν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια