Εκπλήξεις στον Βύρωνα

Πηγή: Δημοτικός Αντίλογος

Ανατροπές σηματοδοτεί η πρώτη δημοσκόπηση για τον Βύρωνα, την οποία διενήργησε η εταιρεία Marc, εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου και εκτιμάται ότι ίσως αποτελεί τον προάγγελο ανατροπών στο στάτους που μέχρι σήμερα γνωρίζαμε σε αρκετούς σημαντικούς δήμους της Περιφέρειας Αττικής.

Σε ότι αφορά τον Βύρωνα, ο νέος συσχετισμός των πολιτικών δυνάμεων που καταγράφηκε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, αλλά και η φθορά της δημοτικής αρχής που βρίσκεται στο τέλος της δεύτερης θητείας της φαίνεται να επηρεάζουν αισθητά τους συσχετισμούς και τις δυναμικές μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων.

Στην ερώτηση της πρόθεσης ψήφου ο νυν δήμαρχος Νίκος Χαρδαλιάς συγκεντρώνει 33,3% και ο Παναγιώτης Κόνσουλας σε απόσταση αναπνοής συγκεντρώνει 31,9%. Ακολουθούν ο Πάνος Πάλμος με 6,6%, ο Κώστας Σταθόπουλος με 3,3% και ο Σταύρος Τζιορτζιώτης με 2,8%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται σήμερα στο 22,1%.

Σημειώνουμε ότι τα ανωτέρω ποσοστά δεν αποτελούν πρόβλεψη ψήφου, αλλά καταγραφή των διαθέσεων των δημοτών του Βύρωνα την δεδομένη περίοδο διεξαγωγής της έρευνας. Ωστόσο, παρατηρώντας το επίπεδο που κυμαίνονται τα ποσοστά των υποψηφίων και λαμβάνοντας υπόψη ότι στις επόμενες δημοτικές εκλογές θα απαιτείται το 50% των ψήφων για την εκλογή δημάρχου, κρίνεται σήμερα εξαιρετικά δύσκολη η επικράτηση κάποιου υποψηφίου από τον πρώτο γύρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, σε περίπτωση 2ου γύρου φαίνεται να ευνοείται σχετικά περισσότερο ο Παναγιώτης Κόνσουλας που προηγείται του σημερινού δημάρχου Νίκου Χαρδαλιά κατά 3,9%.

Συνθήκες ζωής και προβλήματα

Επειδή όμως τα ποσοστά αυτά δεν καταγράφονται εν κενό, έχει ιδιαίτερη σημασία να δούμε τι απαντούν οι πολίτες του Βύρωνα για τις συνθήκες ζωής τους και τα τοπικά ζητήματα.

Στην πλειονότητα τους λοιπόν οι δημότες του Βύρωνα εμφανίζονται να ανησυχούν για την πορεία των πραγμάτων στον δήμο. Το 36,2% των δημοτών πιστεύει ότι τα τελευταία χρόνια οι συνθήκες ζωής στον Βύρωνα γίνονται ολοένα και χειρότερες, το 36,2% δεν διαπιστώνει καμιά σημαντική αλλαγή, ενώ μόνο το 27,6% θεωρεί ότι τα πράγματα πάνε προς το καλύτερο.

Το κυκλοφοριακό και η έλλειψη παρκινγκ, η καθαριότητα της πόλης, η κατάσταση των δρόμων και πεζοδρομίων, η πυκνή δόμηση – έλλειψη πρασίνου, η ανασφάλεια των πολιτών λόγω εγκληματικότητας και τα υψηλά δημοτικά τέλη αποτελούν τα σημαντικότερα προβλήματα που διαπιστώνουν οι δημότες Βύρωνα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ