Μαραθώνιος χορού στο… κρεβάτι

Πηγή: Το Βήμα

Oικειότητα, προσωπικός χώρος, σώμα, μνήμη. Με μοναδικό σκηνικό ένα διπλό κρεβάτι, η χορογραφική εγκατάσταση «Τhe bed» της βραβευμένης βρετανίδας χορογράφου Αντζελα Πρέιντ, που παρουσιάζεται αύριο, για μία και μοναδική βραδιά, στο Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας και Ραϊμόνδου Ντάνκαν, αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου και πολυσυλλεκτικότερου όγκου δουλειάς η οποία εστιάζει στις παραπάνω έννοιες. Το έργο αρχίζει το βράδυ και ολοκληρώνεται το πρωί, με τους χορευτές να εκτελούν μια χορογραφία διάρκειας περίπου… δέκα ωρών. Ωστόσο, επί σκηνής όλες αυτές τις ώρες θα βρίσκονται και οι θεατές, οι οποίοι φέρνουν μαζί τους υπνόσακους ή μαξιλάρια και δημιουργούν τον δικό τους προσωπικό χώρο, ώστε να συμμετάσχουν με τη σειρά τους σε αυτή την ολονύχτια εμπειρία. Κατά τη διάρκεια της παράστασης οι θεατές κινούνται ελεύθερα στον χώρο, πίνουν καφέ, κοιμούνται ή χορεύουν. Με άλλα λόγια, επιλέγουν οι ίδιοι τον τρόπο αλληλεπίδρασής τους με το δρώμενο.

«Το έργο αρχίζει λίγο-πολύ ως παράσταση, αλλά όσο η νύχτα προχωρεί τόσο η συμμετοχή των θεατών γίνεται αναπόφευκτη» σημειώνει η Αντζελα Πρέιντ. «Οι θεατές μπορούν να κοιμηθούν- και αυτό αποτελεί μέρος της χορογραφίας. Στην πραγματικότητα, ένα τμήμα της χορογραφίας δεν μπορεί να εκτελεστεί ώσπου να δημιουργηθεί μια θάλασσακοιμωμένων σωμάτων». Πώς προέκυψε όμως το εν λόγω πρότζεκτ;

«Κατ΄ αρχάς με ενδιέφερε να εξερευνήσω τη σχέση ενός νέου άνδρα με μια μεγαλύτερη γυναίκα σε κάποιο ιδιωτικό χώρο,το κρεβάτι,ας πούμε» εξηγεί η Αντζελα Πρέιντ. «Σιγά σιγά η ιδέα εξελίχθηκε σε παράσταση.Μια άλλη παράμετρος ήταν η διάρκεια της σχέσης του ντουέτου και των ανθρωπίνων σχέσεωνγενικότερα, γεγονός που εξηγείκαι τη μεγάλη διάρκεια του όλου εγχειρήματος».

Η αλληλεπίδραση μεταξύ θεατών και περφόρμερ κορυφώνεται το πρωί, όταν παίρνουν όλοι μαζί πρωινό και συζητούν την εμπειρία της προηγούμενης νύχτας. Η παράσταση- η οποία στην Αθήνα πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Βritish Council, όπως άλλωστε και το workshop που βρίσκεται αυτές τις ημέρες σε εξέλιξηέχει παρουσιαστεί, μεταξύ άλλων, στο Λονδίνο, στη Γλασκώβη, στο Μπρίστολ και στις Βρυξέλλες.

«Οι αντιδράσεις του κοινού σε κάθε μέρος είναι διαφορετικές» λέει η Αντζελα Πρέιντ.«Υστερα από μερικές ώρεςβεβαίωςοι θεατές κοιμούνται, αλλά αυτό είναι μέρος της παράστασης. Οσο και αν φαίνεται περίεργο, το πρωί έχουν πράγματα να μοιραστούν στην κουβέντα που γίνεται:μνήμες, αισθήσεις, αισθήματα,εμπειρίες…Είμαι περίεργη να δω τι θα γίνει στην Αθήνα. Οι χορευτές που συμμετέχουν αυτές τις ημέρες στο workshop μού λένε ότι οι Ελληνες μένουν ξύπνιοι ως τα χαράματα, ιδιαίτερα το σαββατόβραδο. Οπότε,φαντάζομαιπως οι θεατές θα έχουν ακόμη διαρκέστερη συμμετοχή και περισσότερα πράγματα να καταθέσουν το πρωί» Το «Τhe bed» θα παρουσιαστεί αύριο Σάββατο (ώρα έναρξης 21.00) στο Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας και Ραϊμόνδου Ντάνκαν, Χρυσάφης 34 & Δικαιάρχου, Βύρωνας. Λόγω της ιδιοτυπίας της παράστασης, που συνεπάγεται περιορισμένο αριθμό θεατών, είναι απαραίτητη η κράτηση θέσεων. Τηλ. 210 7621.234.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια