Δημοτικές εκλογές 2010: “Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι μας απαντούν!”

Ένα ειδικό αφιέρωμα του Βύρωνας.gr για τις δημοτικές εκλογές. Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Βύρωνα εκφράζουν τις θέσεις τους απαντώντας σε 5 ίδιες ερωτήσεις.

1. Περιγράψτε μας ένα σημαντικό χαρακτηριστικό σας που δεν το έχουν οι άλλοι υποψήφιοι δήμαρχοι.

Γιατί πιστεύετε ότι αυτό το χαρακτηριστικό σας πρέπει να αξιολογηθεί σαν σημαντικό ώστε να επηρεάσει την εκλογή σας από τους Βυρωνιώτες;

Άκης Κατωπόδης

Ζω στο Βύρωνα και ήμουν δημοτικός σύμβουλος. Γνωρίζω καλά αυτά που απασχολούν τους Βυρωνιώτες. Ως εκπαιδευτικός, είμαι καθημερινά με νέα παιδιά και τους γονείς τους. Ξέρω τις αγωνίες τους. Να συνεννοηθούμε, όμως, σε κάτι: οι εκλογές δεν είναι δημοσκόπηση που βγάζει τον «καταλληλότερο», ούτε σώου. Βγάζουν δημοτικά συμβούλια και δήμαρχο: ούτε σταρ, ούτε μονάρχη. Θεωρώ, λοιπόν, πιο χρήσιμο να πω γι’ αυτά που ξεχωρίζουν όχι εμένα, αλλά εμάς: τη «Στάση Βύρωνα».

Ξέρουμε ποιες είναι οι ανάγκες: θα το διαπιστώσετε στο πρόγραμμά μας. Γνωρίζουμε την λογική της διεκδίκησης. Δεν φωνάζουμε απλά: προτείνουμε εναλλακτικές λύσεις. Συνεργαζόμαστε για να λύσουμε συγκεκριμένα προβήματα. Ήμασαταν χρήσιμοι, θα συνεχίσουμε να είμαστε. Δεν θυμόμαστε τον Βύρωνα μόνο προεκλογικά.

Παναγιώτης Κόνσουλας

Υπευθυνότητα. Είναι η απαράβατη αρχή με την οποία πολιτευόμαστε, η αρχή που ορίζει πως θα υλοποιήσουμε το σχέδιο μας για την πόλη, εφόσον οι συμπολίτες μας μας αναθέσουν την διοίκηση του Δήμου.

Υπευθυνότητα. Είναι ο μεγάλος απών από την απερχόμενη Δημοτική Αρχή που επέλεξε -ανεύθυνα- να δώσει τους αγώνες της στο πεδίο της επικοινωνίας και όχι της ουσίας, με πολυδάπανη προεκλογική εκστρατεία και έργα-μακέτες προεκλογικών φθινοπώρων.

Υπευθυνότητα. Είναι το χαρακτηριστικό που επιζητεί ο πολίτης που έχει κουραστεί από την πολιτική και έχει σιχαθεί τους πολιτικούς.

Σταύρος Τζιορτζιώτης

Μακριά από μας η λογική ότι ένας δήμαρχος ως αυθεντία θα λύνει τα προβλήματα και η αντίληψη του «ενός ανδρός αρχή». Λειτουργώ συλλογικά εκφράζοντας τις θέσεις της Αριστερής Παρέμβασης.

Δεν έχουμε εμπλακεί ως πρόσωπα και ως παράταξη στη διαχείριση της δημοτικής εξουσίας, που μετέτρεψε την πόλη μας σε τσιμεντούπολη και άφησε το φυσικό περιβάλλον απροστάτευτο στα οικονομικά συμφέροντα και στην κρατική-δημοτική ασυδοσία. Δεν αποδεχτήκαμε την πολιτική που ασκείται όλα αυτά τα χρόνια είτε από την κεντρική είτε από την τοπική εξουσία. Φιλοδοξία μας είναι να συμβάλλουμε σε συλλογικούς διεκδικητικούς, νικηφόρους αγώνες των κατοίκων, να δυναμώσει μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο η αντιπολίτευση στα σχέδια της δημοτικής εξουσίας, της κυβέρνησης, της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, να ανατραπεί το μνημόνιο και ο Καλλικράτης και να ζούμε μια ανθρώπινη ζωή σε μια ανθρώπινη πόλη.

Νίκος Χαρδαλιάς

Με εμπειρία και γνώσεις, κατά τη διάρκεια της θητείας μας παρουσιάσαμε ένα σημαντικό έργο, το οποίο επικροτείται από τους Βυρωνιώτες. Βάλαμε ψηλά τον πήχη από την αρχή της πορείας μας και τα καταφέραμε. Ο Δήμος αποτελεί πρότυπο διοίκησης στο λεκανοπέδιο και διακρίνεται σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο. Βασικό συστατικό της προσπάθειάς μας παραμένει η μεθοδικότητα, το σχέδιο, το όραμα, η στρατηγική. Γι’ αυτό υπάρχουν έργα σε κάθε επίπεδο. Παραμείναμε ίδιοι, δεν αλλάξαμε συνήθειες, παρόντες σε κάθε γειτονιά! Με βάση το έργο μας και το όραμά μας για την πόλη του Βύρωνα, πιστεύουμε ότι οι συνδημότες μας θα μας εμπιστευτούν ξανά και θα ανανεώσουν την εντολή που μας έχουν δώσει.

2. Ποιο κατά τη γνώμη σας είναι το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή o Βύρωνας;

Τι ενέργειες θα κάνετε εσείς αν εκλεγείτε και σε πόσο χρονικό διάστημα πιστεύετε ότι θα έχετε απτά στοιχεία βελτίωσής του για να παρουσιάσετε στους δημότες;

Άκης Κατωπόδης

Δεν υπάρχει σήμερα Βυρωνιώτης που να μην δυσκολεύεται εξαιτίας της κρίσης. Προσέξτε: δεν μιλάω αφηρημένα για το μνημόνιο και τον Καλλικράτη αλλά για τις συνέπειες που έχουν ήδη στη ζωή μας. Καθημερινά κλείνουν μαγαζιά. Προχτές κόντεψε να κλείσει το Κέντρο Υγείας. Χτες βρέθηκαν παιδιά εκτός παιδικών σταθμών, επειδή οι γονείς δεν μπορούν να πληρώσουν ιδιωτικούς και επειδή κανείς δεν προνόησε για περισσότερους δημόσιους. Τα σχολεία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα γιατί παίρνουν λιγότερους πόρους. Κυβέρνηση και ΔΝΤ επέβαλαν τον «Καλλικράτη» και ο κ. Χαρδαλιάς τον εγκρίνει: ο «Καλλικράτης», όμως, ζητά περισσότερες περικοπές, πολλές απολύσεις στους δήμους και λιγότερη αυτοδιοίκηση.

Η εκλογή μας στη διοίκηση του Δήμου θα σηματοδοτήσει τη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων, με τον Συμμετοχικό Προυπολογισμό. Για όσα έχουμε ανάγκη και μας στερούν.

Παναγιώτης Κόνσουλας

Η οικονομική κατάρρευση του Δήμου. Το ύψος των δανείων προσεγγίζει το ύψος των ετήσιων τακτικών εσόδων, ενώ ουδείς γνωρίζει το πραγματικό χρέος και τα κρυφά ελλείμματα του Δήμου. Και ερωτώ: Υπό τι καθεστώς βρίσκεται ένας δήμος που δανείζεται ακόμα και για την μισθοδοσία των εργαζομένων; …δυστυχώς, υπό καθεστώς χρεοκοπίας!

Είμαστε αποφασισμένοι να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά και τη διοίκηση του Δήμου, να “σπάσουμε” ανομίες και αλόγιστες σπατάλες, να χτυπηθούμε με τα “συμφέροντα”. Συγχρόνως όμως, είμαστε αποφασισμένοι να προστατέψουμε τους έντιμους εργαζόμενους του Δήμου και ακόμα πιο αποφασισμένοι να παλέψουμε -απέναντι στις πολιτικές «μνημονίου»- για τις κοινωνικές υπηρεσίες που ο Δήμος έχει υποχρέωση να προσφέρει στον πολίτη.

Ο πρώτος χρόνος θα είναι καθοριστικός για την εξυγίανση.

Σταύρος Τζιορτζιώτης

Η πολιτική εμπορευματοποίησης των πάντων. Στο βωμό του κέρδους των ισχυρών του χρήματος θυσιάζονται οι ανθρώπινες ανάγκες, συντρίβονται τα δικαιώματα  σε εργασία, ασφάλιση, πρόνοια, παιδεία, υγεία, λεηλατούνται ο δημόσιος πλούτος και η φύση με ανεπανόρθωτες συνέπειες. Προβλήματα που είναι και του Βυρωνιώτικου λαού και όλων των εργαζόμενων, άνεργων, νέων, συνταξιούχων.

Προβλήματα που οξύνονται από τις πολιτικές φορομπηξίας της δημοτικής αρχής Χαρδαλιά, από τη διάθεση του δημόσιου χρήματος, όχι για τις κοινωνικές ανάγκες σε δημόσια παιδεία, πρόνοια, υγεία, έργα υποδομών, αλλά για έργα ενίσχυσης των μεγάλων συμφερόντων κυρίως προεκλογικού χαρακτήρα αμφιβόλου ποιότητας και χρησιμότητας.

Από τις θέσεις μας στο δημοτικό συμβούλιο θα ενισχύσουμε την αντιπολίτευση σε αυτές τις πολιτικές, θα συμβάλλουμε στους αγώνες των κατοίκων για να ματαιώσουμε τις επιδιώξεις του πολιτικού, οικονομικού και δημοτικού κατεστημένου.

Νίκος Χαρδαλιάς

Ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όλοι οι Δήμοι είναι η καθαριότητα. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι, παρά τις άοκνες προσπάθειες των εργαζομένων και τις επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί. Η αποτελεσματικότητα στο συγκεκριμένο τομέα δεν εξαρτάται πάντα και αποκλειστικά από τις υπηρεσίες του Δήμου. Φέτος υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις από την πλευρά του κεντρικού κράτους και της κυβέρνησης στην πρόσληψη προσωπικού που δημιούργησαν προβλήματα, όχι μόνο στο δικό μας Δήμο, αλλά και σε όλη την Ελλάδα λόγω του Μνημονίου. Από την πλευρά μας, προσπαθούμε να διασφαλίσουμε πρόσθετους πόρους για την προμήθεια επιπλέον υλικοτεχνικής υποδομής, αλλά και να βρούμε τρόπους να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που δημιουργούνται από τις εκάστοτε κυβερνητικές επιλογές. Παράλληλα, στόχος μας είναι να εμφυσήσουμε στους δημότες -και ιδιαίτερα στους νέους με τη συνδρομή και των νέων τεχνολογιών- την αξία της καθαριότητας για τη δημόσια υγεία. Για το λόγο αυτό και σύντομα ξεκινάει μια καμπάνια από πλευράς Δήμου, ώστε να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας την ανάγκη να αντιμετωπίζουμε τους δημόσιους χώρους όπως το σπίτι μας. Με την έμπρακτη βοήθεια και συμμετοχή των συμπολιτών μας, είμαστε σίγουροι ότι τα αποτελέσματα πρόκειται να είναι άμεσα ορατά στο σύνολο της πόλης μας. 

3. Σε περίπτωση που εκλεγείτε Δήμαρχος Βύρωνα, θα θέλαμε να μας πείτε ποιες είναι οι τρεις πρώτες προτεραιότητες που θα θέσετε για την πόλη του Βύρωνα και γιατί;

Άκης Κατωπόδης

Η πρώτη είναι η υπεράσπιση των κοινωνικών δομών και η δημιουργία νέων.
Προτείνουμε ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο: την ίδρυση Διεύθυνσης Κοινωνικής πολιτικής για την πρόνοια και την αξιοποίηση της κοινωνικής αλληλεγγύης και του εθελοντισμού. Ταυτόχρονα, μέτρα για τα ΑΜΕΑ, ίδρυση νέων παιδικών σταθμών, διεκδίκηση κονδυλίων για τα σχολεία, βελτίωση της πρωτοβάθμιας υγείας, Δημοτικό Γηροκομείο.

Η δεύτερη είναι η προστασία του Υμηττού και η ποιότητα ζωής στην πόλη.
Δουλέψαμε γιαυτά και θα συνεχίσουμε. Η Φορμίωνος και η Χρ.Σμύρνης είναι ανυπόφορες.Θέλουμε ΜΕΤΡΟ και ποδηλατόδρομους, υπόγεια πάρκιν και νέες παρεμβάσεις για να κυκλοφορούμε στην πόλη.

Η τρίτη είναι να ξαναγυρίσει η Δημοκρατία στη γειτονιά.
Είναι Αυτοδιοίκηση και δημοκρατία να κάνει ότι θέλει ο Δήμαρχος και να μην έχουμε ιδέα που πηγαίνουν οι φόροι μας; Προτείνουμε τον συμμετοχικό προυπολογισμό.

Παναγιώτης Κόνσουλας

Άμεση προτεραιότητα η υλοποίηση της ένταξης του Βύρωνα στο δίκτυο του Μετρό με επέκταση-επαναχάραξη της Γραμμής 4, της μόνης ρεαλιστικά πιθανό να ολοκληρωθεί τα αμέσως επόμενα χρόνια. Όραμα για το οποίο παλέψαμε και πετύχαμε, παρά την τροχοπέδη του απερχόμενου Δημάρχου που πρότεινε …γραμμές με ορίζοντα υλοποίησης 20-40 ετών!

Εξίσου σημαντική η καθημερινότητα του πολίτη. Λείπουν βρεφονηπιακοί σταθμοί, ελεύθεροι χώροι πρασίνου, θέσεις στάθμευσης… Η πόλη στενάζει από το κυκλοφοριακό… Θέλει ουσιαστικές δράσεις και όχι επικοινωνιακά τερτίπια.

Τέλος αλλά όχι τελευταίο, το δημαρχοκεντρικό μοντέλο διοίκησης και η αρχή του ενός ανδρός θα αποτελέσουν παρελθόν. Είναι καθαρή η επιλογή μας για ουσιαστική δημοκρατία στην διοίκηση του Δήμου, με όρους πλήρους διαφάνειας και με τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων αλλά και των ενεργών πολιτών.

Σταύρος Τζιορτζιώτης

Όταν φτάσουμε να έχουμε την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των κατοίκων, θα έχουν αλλάξει και οι συνειδήσεις. Και νομίζω, ότι είναι τέτοια η κατάσταση πια, που όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν ότι με αυτό το σύστημα δεν πάει άλλο, ότι χρειαζόμαστε ριζικές ανατροπές. Να περάσουμε από την ολιγαρχία των οικονομικά ισχυρών στη πραγματική δημοκρατία της εργατικής χειραφέτησης και της κοινωνικής απελευθέρωσης. Τότε, νομίζω ότι οι κάτοικοι θα έχουν τη βούληση να τα αλλάξουν όλα. Συμβούλια σε κάθε γειτονιά με λαϊκές συνελεύσεις θα ορίζουν τα προβλήματα, τις προτεραιότητες, θα δίνουν λύσεις με κοινωνική αλληλεγγύη, ισότητα, συνεννόηση, αποδοχή του διαφορετικού. Άρα, πρώτον σύγκρουση με την οικονομική εξουσία και τα προνόμια των ισχυρών, δεύτερον όλη η εξουσία  στους λαϊκούς θεσμούς και τρίτον άμεσα μέτρα για βελτίωση της ζωής των κατοίκων, δημόσια και δωρεάν υγεία, παιδεία, κοινωνική προστασία, προστασία του περιβάλλοντος, αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, μείωση ωρών εργασίας. 

Νίκος Χαρδαλιάς

Εδώ και οκτώ χρόνια η πορεία μας βασίζεται στο δόγμα: ανάπτυξη για την πόλη μας, ποιοτικές υπηρεσίες προς τους δημότες και σεβασμός στο περιβάλλον. Εν μέσω της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα μας, αντιδράσαμε άμεσα με το πακέτο κοινωνικών μέτρων, το οποίο οι πολίτες υποδέχτηκαν θερμά και αποτέλεσε σημείο αναφοράς και για άλλους δήμους. Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι ο Δήμος Βύρωνα είναι ο πρώτος Δήμος σε απορροφητικότητα κοινοτικών κονδυλίων στο Λεκανοπέδιο και ο χαμηλότερος σε τέλη στην ευρύτερη περιοχή. Επιθυμία μας είναι να συνεχίσουμε ακόμη πιο αποδοτικά. Με τις διευρυμένες αναπτυξιακές δυνατότητες που δίνει ο Καλλικράτης, προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο για την ενίσχυση της τοπικής μας οικονομίας. Κατάκτηση για μας θεωρείται η ικανοποίηση που εκφράζουν οι συμπολίτες μας από την εξυπηρέτησή τους από τις υπηρεσίες του δήμου μας σε όλα τα επίπεδα. Η συνέχιση και αυτού του έργου και η διαχείριση των όσων έχουμε δημιουργήσει σίγουρα αποτελεί βασική μας επιδίωξη. Λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που βρίσκεται η χώρα μας, όμως, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση και στις υπηρεσίες πρόνοιας. Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι δεν έχει καμία αξία να παράγεται πολιτικό έργο χωρίς να επισφραγίζεται από την προστασία του περιβάλλοντος. Έτσι, τα τελευταία 8 χρόνια έχουμε υλοποιήσει πλήθος δράσεων και πρωτοβουλιών για το περιβάλλον, οι οποίες έχουν στεφθεί με επιτυχία σε κάθε επίπεδο: εθελοντισμού, οργάνωσης, εξοπλισμού και αντιμετώπισης. Για εμάς το περιβάλλον και η ποιότητα ζωής δεν είναι προεκλογικό τσιτάτο, αλλά καθημερινός τρόπος ζωής!

4. Αξιοπιστία, Αυτοδιοίκηση, Διαφάνεια, Επίπτωση, Κακοδιαχείριση, Καλλικράτης, Κοινωνική Αλληλεγγύη, Πλάνο Ανάπτυξης, Νεολαία.

Αξιολογείστε με σειρά προτεραιότητας τις παραπάνω έννοιες, θέτοντας μεγαλύτερη σημαντικότητα από 1 προς 10. Για τις δύο πρώτες που θα επιλέξετε περιγράψτε τους λόγους που σας κάνουν να τις ξεχωρίσετε από τις υπόλοιπες.

Άκης Κατωπόδης

Στην πρώτη θέση θα έβαζα την κοινωνική αλληλεγγύη. Τα πράγματα είναι δύσκολα, δεν μπορούμε να κάνουμε σα να μην συμβαίνει τίποτα. Η νεολαία δεν μπορεί σήμερα να πληρώνει στα 5Χ5, ούτε να δίνει 20 ευρώ στο Φεστιβάλ· οι γονείς δεν μπορούν να πληρώνουν φροντιστήρια, όταν το εισόδημα μειώνεται. Οι ηλικιωμένοι μάς χρειάζονται, σήμερα που οι συντάξεις δεν φτάνουν. Στην Ελλάδα ξέρουμε από μετανάστευση: πρέπει να στηρίξουμε τους μετανάστες. Ο Καλλικράτης είναι το τέλος της αυτοδιοίκησης. Διαβάστε το: πρόκειται για φρικτό κείμενο. Χρειαζόμαστε ανάπτυξη με γνώμονα τις ανάγκες, όχι το κέρδος. Έχουν σημασία, επίσης, η αξιοπιστία και η διαφάνεια: εδώ ο δήμαρχος έχασε. Υπάρχει, όμως, διαφάνεια, αν δεν συμμετέχουν οι πολίτες στον προϋπολογισμό και τις αποφάσεις;

Παναγιώτης Κόνσουλας

Κατά σειρά σημαντικότητας: Διαφάνεια, Κοινωνική Αλληλεγγύη, Αξιοπιστία, Πλάνο Ανάπτυξης, Νεολαία, Καλλικράτης, Αυτοδιοίκηση, Κακοδιαχείριση, Επίπτωση.

Η ξεκάθαρη διαφάνεια με την έννοια της δυνατότητας εύκολου ελέγχου των πάντων από τους πάντες, αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για να σπάσει η αναξιοκρατία, η διαφθορά, η κακοδιαχείριση που μαστίζει και την χώρα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στο Βύρωνα που μαστίζεται από το «σύστημα Χαρδαλιά» της αδιαφάνειας και της κακοδιαχείρισης –που είναι απολύτως συνυπεύθυνο για το «μνημόνιο» που μαστίζει νέους, μισθωτούς, συνταξιούχους, και έντιμους επαγγελματίες– η υπευθυνότητα, η εντιμότητα, η αξιοπιστία είναι απολύτως σημαντικά χαρακτηριστικά. Ακόμα πιο σημαντική όμως -και καθαρή επιλογή μας- είναι η κοινωνική αλληλεγγύη!

Σταύρος Τζιορτζιώτης

Σε αυτές τις έννοιες θα μπορούσαν να προστεθούν και άλλες π.χ.  «παιδί, γηρατειά, κοινωνικά αποκλεισμένοι, ευπαθείς ομάδες, λαϊκή συμμετοχή». Μερικές έννοιες είναι αφηρημένες και ο καθένας τις ερμηνεύει όπως θέλει,  άλλες να αξιολογηθούν σε πρώτη γραμμή όχι ως θετικές, αλλά για να αντιμετωπιστούν και να ανατραπούν π.χ. Καλλικράτης. Εν πάσει περιπτώσει, αναφέρομαι στις 2 πρώτες που ξεχωρίζω.

Κοινωνική Αλληλεγγύη: Από τη δική μας σκοπιά δεν έχει πολλαπλές ερμηνείες. Σημαίνει άρση των κοινωνικών ανισοτήτων και των συνθηκών που γεννούν εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, εξάλειψη της φτώχειας, του ρατσισμού, των πολέμων, της αδικίας, δουλειά, παιδεία, υγεία, στέγη, τροφή για όλους.

Αυτοδιοίκηση: Η πραγματική σημασία της είναι η αυτοδιεύθυνση των ανθρώπων. Απαιτεί μια κοινωνία κοιινωνικά απελευθερωμένη με θεσμούς λαϊκής συμμετοχής και ισότητας δικαιωμάτων και περιλαμβάνει τη διαφάνεια.

Νίκος Χαρδαλιάς

Νεολαία, Κοινωνική Αλληλεγγύη, Διαφάνεια, Αξιοπιστία, Πλάνο Ανάπτυξης, Αυτοδιοίκηση, Καλλικράτης, Επίπτωση, Κακοδιαχείριση.

Μπορεί η συγκεκριμένη ιεράρχηση να προξενεί εντύπωση σε κάποιους, καθώς τον τελευταίο καιρό η διαφάνεια και η αξιοπιστία μονοπωλούν τη συζήτηση περί πολιτικής. Για εμάς, όμως, η διαφάνεια και η αξιοπιστία αποτελούν σταθερές παραμέτρους της πολιτικής μας όλα αυτά τα χρόνια και ως εκ τούτου δεν αποτελούν ζητούμενο.

Ξεκινάμε, λοιπόν, από τη νεολαία γιατί όλες οι υπόλοιπες έννοιες που παραθέσατε έχουν πραγματικό αντίκτυπο στη νεολαία. Αρχίζουν και τελειώνουν εκεί. Για όσα κάνουμε σήμερα, είμαστε υπόλογοι στα παιδιά μας, τους αυριανούς πολίτες. Με τη μέχρι τώρα πορεία μας, μπορούμε και τους κοιτάμε στα μάτια.

Εξίσου σημαντική είναι και η κοινωνική αλληλεγγύη, λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί. Με ενισχυμένη την κοινωνική συνοχή θεωρούμε ότι οι συνέπειες της κρίσης μπορούν να είναι λιγότερο οδυνηρές για την τοπική κοινωνία αλλά και για τη χώρα μας. Και η κοινωνία περιμένει πολλά από την Τοπική Αυτοδιοίκηση όσον αφορά σε υποστηρικτικές δράσεις για όσους πλήττονται από τα άδικα και αντιλαϊκά μέτρα του Μνημονίου.

5. Ένα παιδί, ένας πατέρας και ένας συνταξιούχος, πολίτες του δήμου μας περιμένουν να ακούσουν αλλαγές βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσής τους στον Βύρωνα και περιμένουν μία δέσμευσή από εσάς, που θα βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης τους στον Βύρωνα.

Μιλήστε τους στον πρώτο ενικό, δεσμευόμενος στον κάθε ένα ξεχωριστά ότι αν εκλεγείτε θα το υλοποιήσετε.

Άκης Κατωπόδης

Στις απαντήσεις που προηγήθηκαν εξήγησα τι θα κάνουμε, ώστε οι αλλαγές στο Βύρωνα να μην είναι μακέτες, αλλά να βελτιώσουν τη ζωή όλων. Ως «Στάση» κάναμε ήδη πολλά. Ξεφυλλίζοντας το πολυτελές άλμπουμ του δημάρχου, θα βρείτε …φωτογραφίες. Θα κριθούν αυτά στις εκλογές. Θα κριθεί, όμως, και το μήνυμα που θα πάρει η κυβέρνηση. Θέλουμε να πάρει το μήνυμα «σταματήστε την πολιτική που επιδεινώνει τις συνθήκες διαβίωσης: υπάρχει και άλλη λύση».

Σκεφτείτε: Ο κ. Κόνσουλας είναι ο εκλεκτός της κυβέρνησης. Ο κ. Χαρδαλιάς στηρίζει μαζί με την κυβέρνηση τον «Καλλικράτη», που εχθρεύεται την αυτοδιοίκηση. Μια «μοναχική» Αριστερά, που κάνει κυρίως προπαγάνδα, δεν αλλάζει τα πράγματα. Τι κάνουμε εμείς; Ως επικεφαλής της Στάσης Βύρωνα, ζητώ την ψήφο σας, και τη χρειάζομαι και μετά τις εκλογές, για να αποδείξω ένα πράγμα: ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι.

Παναγιώτης Κόνσουλας

Φίλε νέε, είμαστε και εμείς νέοι. Αναζητούμε ελεύθερους χώρους, χώρους άθλησης, χώρους μουσικής, συζητάμε τις αγωνίες των σπουδών και της επαγγελματικής σταδιοδρομίας, βγαίνουμε βόλτα στον Υμηττό. Θέλουμε το Βύρωνα «πόλη να ζεις» …και δυσφορούμε που δεν είναι!

Πατέρα, είμαστε και εμείς γονείς. Θέλουμε βρεφονηπιακούς σταθμούς και σύγχρονα σχολεία. Θέλουμε να είναι η γειτονιά μας ασφαλής. Θέλουμε χώρους αναψυχής, άθλησης, πολιτισμού. Θέλουμε το Βύρωνα «πόλη να ζεις» …είναι καθαρή επιλογή μας!

Συνταξιούχε, το ζήτημα δεν είναι οι ασπιρίνες του συστήματος απέναντι σου. Το ζήτημα είναι η εξασφάλιση συνθηκών καλής διαβίωσης στην πόλη σου, που θα σε σέβεται και θα σε νοιάζεται, με ουσιαστική περίθαλψη υγείας και φροντίδα στο σπίτι. Θέλουμε το Βύρωνα «πόλη να ζεις» …για να σε κοιτάμε καθαρά στα μάτια.

Σταύρος Τζιορτζιώτης

Ούτε τα θα, ούτε το εγώ του πρώτου ενικού μας χαρακτηρίζουν.  Δεν μπορούμε να μιλάμε με αυτό τον τρόπο. Εμείς δεσμευόμαστε να είμαστε παρόντες στις κινητοποιήσεις για τα δικαιώματα όλων στη δουλειά, στις συνθήκες ζωής, σε ανθρώπινη πόλη και σας θέλουμε μαζί. Μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα, να είμαστε πολλοί, να γίνουμε δυνατοί, ώστε να ανατρέψουμε τα σχέδια της οικονομικής ολιγαρχίας, της κυβέρνησης του μνημονίου, των κομμάτων του προγράμματος σταθερότητας και των δημοτικών παρατάξεων του Καλλικράτη, που είναι υπεύθυνοι για τη χειροτέρευση των συνθηκών ζωής μας και ας τάζουν βελτίωση και λαγούς με πετραχήλια. Ανεξάρτητη δράση των πολιτών για τις ανάγκες και τα δικαιώματα μας.

Νίκος Χαρδαλιάς

Και στους τρεις λέω το εξής: «Οκτώ χρόνια τώρα, δουλεύω σκληρά και προσπαθώ σε καθημερινή βάση, με όλες μου τις δυνάμεις, να κάνω το καλύτερο για όλους, για τις οικογένειές μας, για ένα καλύτερο και πιο φωτεινό μέλλον -για έναν Βύρωνα που είναι η πόλη που αξίζει να ζούμε, για τον Βύρωνα που είναι η πόλη που αγαπάμε. Αυτή ήταν η δέσμευσή μου εδώ και 8 χρόνια και παραμένει η ίδια: Όχι απλώς μια καλύτερη πόλη, αλλά η καλύτερη πόλη! Για όλους μας, αλλά και τον καθένα από εμάς ξεχωριστά. Αυτό για το οποίο δεσμεύομαι είναι να συνεχίσω να επιδιώκω μαζί με τους συνεργάτες μου την ανάπτυξη της πόλης αλλά και το ανθρώπινο πρόσωπο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που με εναλλακτικές παρεμβάσεις μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητά μας. Για να ζωγραφίζεις δέντρα στο διάλειμμα του μαθήματος, για να είσαι ήσυχος όταν το παιδί σου είναι στον παιδικό σταθμό του Δήμου μας, για να μπορείς να πηγαίνεις εκδρομή τις Κυριακές με το ΚΑΠΗ και να επιστρέφεις το βράδυ χαρούμενος, για να χαμογελάς στην πόλη που αγαπάμε και που ζούμε…»