«ΧΟΗΦΟΡΕΣ» ΑΙΣΧΥΛΟΥ

Πηγή: Φεστιβάλ Βύρωνα

Η Παράσταση θα ακολουθήσει την άποψη που στηρίχθηκε πάνω στις λαϊκές τελετουργίες, αφού τα στοιχεία που συνθέτουν τις «ΧΟΗΦΟΡΕΣ» τα συναντάμε σε πολλές παραλογές της Δημοτικής μας ποίησης, σε λαϊκά παραμύθια, σε μοιρολόγια, στους επιτάφιους θρήνους, στο ανακάλεμα των ψυχών, στους εξαγνισμούς και σε άλλες μορφές της Λαϊκής και θρησκευτικής μας έκφρασης?

«Η παράστασή μας φιλοδοξεί ν? αντλήσει ιδέες και να δώσει λύσεις στο παραστασιακό πρόβλημα της αρχαίας τραγωδίας μέσα από την αισθητική που μας προσφέρει η λαϊκή μας παράδοση.

Προσπαθήσαμε να αγγίξουμε την ουσία και να αποκαλύψουμε τις γενεσιουργές της δυνάμεις, μακριά από γραφικότητες και «φολκλορισμούς».

Υπάρχουν μέχρι σήμερα λαϊκοί χοροί και δρώμενα που διατηρούν έντονα τον τελετουργικό και μαγικοθρησκευτικό τους χαρακτήρα.
Η συναισθηματική συμπύκνωση, η συμμετρία, η λιτότητα, η αυστηρή καθαρή γραμμή, είναι χαρακτηριστικά των λαϊκών μας χορών που βρίσκουν συγκλονιστική αντιστοιχία με τις αρχές του αρχαίου θεάτρου.

Υπάρχουν γραπτές περιγραφές σε αρχαία κείμενα (Όμηρος, Πλούταρχος, Ξενοφών), χορευτικές παραστάσεις σε αρχαία αγγεία και βυζαντινές τοιχογραφίες που μαρτυρούν τη σχέση και τη συνέχεια που μπορεί να έχουν οι παλιοί χοροί με τους τωρινούς.

Σημερινοί χορευτές, πολλές φορές, φτάνουν στην έκσταση και ταυτόχρονα, με κινήσεις πειθαρχημένες, λιτές, ολοκληρωμένες, καθαρμένες από το χρόνο, υπακούν σ? ένα προκαθορισμένο τελετουργικό.
Ένα απλό τίναγμα του χεριού κι ένα αργόσυρτο κυκλικό πάτημα του ποδιού στη γη, έχουν τόση εσωτερική δύναμη που ο χορός γίνεται ένας «υπερβατικός κινησιακός διαλογισμός».

Ο αρχετυπικός χαρακτήρας πολλών λαϊκών μας χορών, βοηθάει να αισθανθείς πως η ¨χρυσή κλωστή¨ τους χάνεται σε πανάρχαιους χρόνους.

Ομαδικοί χοροί και δρώμενα μεγάλων χριστιανικών εορτών που αντιστοιχούν σε αρχαίες τελετουργίες, μας συνταράσσουν και ίσως να μας φέρνουν κοντά σε διονυσιακές λατρείες».

Κώστας Τσιάνος

Συντελεστές της παράστασης:
Μετάφραση: Κώστας Τσιάνος
Σκηνοθεσία: Κώστας Τσιάνος
Κοστούμια: Ιωάννα Παπαντωνίου
Μουσική: Διονύσης Τσακνής
Χορογραφία: Κώστας Τσιάνος
Μουσική Διδασκαλία: Απόστολος Ψυχράμης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Σπύρος Αυγουστάτος

Διανομή:
Ηλέκτρα-Κλυταιμνήστρα: Λυδία Κονιόρδου
Ορέστης: Νίκος Ψαρράς
Πυλάδης: Δημήτρης Καλαντζής
Τροφός: Ελένη Ουζουνίδου
Οικέτης: Θανάσης Χαλκιάς
Αίγισθος: Γιώργος Στάμος
Κορυφαίος Μουσικός: Γιώργος Δεληγιάννης
Κρουστά: Γιάννης Παπαγιαννούλης

Χορός Γυναικών: (Κορυφαίες)
Ελένη Ουζουνίδου
Νικολέττα Βλαβιανού
Σοφία Αθανασοπούλου

Ευγενία Αποστόλου
Ηλέκτρα Γεννατά
Μαρία Δεληγιάννη
Ελένη Καρακάση
Έλενα Μαρσίδου
Λίλυ Μελεμέ
Σεβίλη Παντελίδου
Κωνσταντίνα Σαραντοπούλου
Λουκία Στεργίου
Ειρήνη Τζανετουλάκου
Φωτεινή Τιμοθέου

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια