Νίκος Χαρδαλιάς: “Σε αυτή την δύσκολη συγκυρία για την χώρα η μόνη λύση είναι η συνεργασία όλων μας”

Άμεση ήταν η απάντηση του Δημάρχου Βύρωνα κ. Νίκου Χαρδαλιά στην επιστολή του αναγνώστη μας Ιωάννη Δασκαλόπουλου, ο οποίος ζητησε από τον Δήμαρχο να επέμβει ώστε να αντιμετωπιστεί το θέμα της αποκομιδής των απορριμμάτων.

Στην επιστολή του ο κ. Χαρδαλιάς επιρρίπτει τις ευθύνες για το πρόβλημα που έχει προκύψει στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι “η χωρίς λογική μεταφορά του προβλήματος στους ΟΤΑ από την κυβέρνηση, μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να εκληφθεί”.

Επίσης αναφέρει οι εργαζόμενοι στην αποκομιδή των απορριμμάτων, δεν υπήρξαν ποτέ υψηλόμισθοι και δεν άνηκαν ποτέ στα λεγόμενα “ρετιρέ” του ευρύτερου δημόσιου τομέα, παρά τα προβλήματα και τις αντιξοότητες του επαγγέλματος τους.

Καταλήγοντας, ζητά την κατανόηση των πολιτών για την κατάσταση που επικραττεί και συμπληρώνει οτι σε αυτή την δύσκολη συγκυρία για όλη την χώρα, η μόνη λύση είναι η συνεργασία όλων μας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απάντησης του Δημάρχου:

Αξιότιμε κύριε Δασκαλόπουλε,

με πολύ προσοχή διάβασα την επιστολή σας και πραγματικά παρά την δίκαιη αγανάκτησή σας για την κατάσταση που επικρατεί αισθάνομαι την ανάγκη να μοιραστώ μαζί σας μερικές σκέψεις που νομίζω απαντούν στις αιτιάσεις σας σχετικά με τις εξελίξεις του θέματος των σκουπιδιών και των συνεχιζόμενων απεργιών των εργαζομένων στην υπηρεσία καθαριότητας.

Καταρχάς αυτό που εσείς παρατηρείτε ως φαινόμενο και το περιορίζετε στην πόλη του Βύρωνα , αποτελεί θλιβερή πραγματικότητα σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των Δήμων που πρωτοστατούν στην απεργία αυτή, δεν απεργούν για θέματα που αφορούν σε συνδικαλιστικά τους αιτήματα αλλά ουσιαστικά για θέματα που αφορούν στην ίδια τους την ύπαρξη και την επιβίωση των οικογενειών τους και του προγραμματισμού αυτών. Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ της χώρας, και δη στην αποκομιδή των απορριμμάτων, δεν υπήρξαν ποτέ υψηλόμισθοι και δεν άνηκαν ποτέ στα λεγόμενα “ρετιρέ” του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Βεβαίως και οι αποδοχές τους ήταν μεγαλύτερες του Μ.Ο. των αποδοχών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, όμως η φύση της εργασίας τους δεν μπορεί να συγκριθεί με οποιαδήποτε άλλη εργασία. Με χιόνια, με βροχές, με 40 βαθμούς Κελσίου οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα φροντίζουν καθημερινά και μέσα από δύσκολες συγκυρίες ώστε να μαζεύονται τα σκουπίδια στις πόλεις μας. Μόνο στην πόλη μας οι εργαζόμενοι υπολείπονται πλέον του 60% του πραγματικά αναγκαίου προσωπικού, μια και τα τελευταία χρόνια παρά τις συνεχόμενες συνταξιοδοτήσεις , έχουν απαγορευθεί οι νέες προσλήψεις για την αντικατάστασή τους. Και όλα αυτά σε μια πόλη, που παρά τα συγκεκριμένα σημαντικά βήματα που έχει κάνει σε επίπεδο αλλαγής νοοτροπίας των κατοίκων της στην διαχείριση των απορριμμάτων της, υπολείπεται σε παιδεία και ουσιαστικό ενδιαφέρον των κατοίκων, μια και άναρχα παρά τις επιμέρους καμπάνιες της δημοτικής μας αρχής αποθέτουν σκουπίδια και άλλα οικιακά απορρίμματα οπουδήποτε!

Στους ανθρώπους αυτούς η κυβέρνηση ,αδιαφορώντας για τις υποχρεώσεις τους και τον οικογενειακό τους προγραμματισμό(δάνεια, κάρτες, καθημερινά έξοδα) που στην τελική αναλήφθηκαν βάση υπολογισμού συγκεκριμένων εισοδημάτων, προχώρησε σε περικοπές που ξεπερνούν το 40% των εισοδημάτων τους και ταυτόχρονα, είτε μέσω πολυνομοσχεδίων, είτε μέσω διαφόρων τροπολογιών απειλεί να τους οδηγήσει σε εργασιακή εφεδρεία ή προσυνταξιοδοτική άδεια με περικοπές των ήδη περικομμένων μισθών τους της τάξης του επιπλέον 40% , καθώς και με πλήρη ανασφάλεια σχετικά με την προοπτική εξασφάλισης του δικαιώματος συνταξιοδότησης τους!

Αλήθεια φαντάζεται κανείς έναν άνθρωπο που θέλει 24 μήνες για να βγει σε σύνταξη, που χρόνια τώρα κάθε μέρα αναπνέει και μαζεύει το δικό μας σκουπίδι, να του ανακοινώνεται καταρχάς μείωση του μισθού του κατά 40%, χωρίς παράλληλη διευθέτηση των υποχρεώσεων του σε τράπεζες και ταμεία, και μετά από λίγο καιρό η έμμεση απόλυση του με το καθεστώς της εφεδρείας(άρα και η περαιτέρω μείωση του μισθού του κατά άλλο ένα 40%) και μόλις για έναν χρόνο? Πέρα από την αδυναμία του να ανταποκριθεί στα βάρη που έχει αναλάβει για την οικογένειά του, ποιός θα τον προσλάβει μετά από ένα χρόνο για να συμπληρώσει τα αναγκαία ένσημα ενός επιπλέον χρόνου που χρειάζεται για να βγει σε σύνταξη??

Προσωπικά όλα αυτά τα χρόνια έζησα καθημερινά με όλους αυτούς τους εργαζομένους, έζησα μαζί τους σε δύσκολες για την πόλη περιστάσεις, μια και πέρα από την καθημερινότητα της αποκομιδής έδιναν πάντα το παρών κάθε φορά που είχαμε νεροποντές, χιόνια ή συνθήκες εκτάκτου ανάγκης λόγω μέτρων για την πυρασφάλεια του δήμου μας, καταστάσεις εξαιρετικά δύσκολες στην διαχείριση τους. Με την δική τους βοήθεια όλα αυτά τα χρόνια, δουλεύοντας μαζί τους νυχθημερόν, καμιά πλημμύρα δεν συνέβη στην πόλη, κανένας δρόμος δεν έκλεισε από χιόνια, καμιά μεγάλη φωτιά δεν μπόρεσε να καταστρέψει τον δασικό μας πλούτο! Και όλα αυτά όταν όλοι οι κάτοικοι μας απολάμβαναν την βροχή και τα χιόνια από την θαλπωρή των σπιτιών τους, όταν οι κάτοικοί μας έλειπαν στις καλοκαιρινές τους διακοπές αφήνοντας όλους εμάς πίσω τους για να φυλάμε δάση και Υμμητό!

Αυτοί οι εργαζόμενοι απεργούν, αυτοί οι εργαζόμενοι παλεύουν για την επιβίωσή τους, αυτοί οι εργαζόμενοι, με τους οποίους δεν το κρύβω ότι πολλές φορές όταν χρειάστηκε δεν δίστασα στο παρελθόν να συγκρουστώ ολομέτωπα μαζί τους για επιμέρους θέματα και οι οποίοι όμως αποτελούν τους βασικούς μας συνεργάτες δίνουν σήμερα τον δικό τους αγώνα επιβίωσης!

Και βέβαια δεν είμαι από εκείνους που θα υποστηρίξω ότι είμαι σύμφωνος με τις επιλογές των κινητοποιήσεων τους, πόσο μάλλον όταν κινδυνεύει η δημόσια υγεία, πόσο μάλλον όταν οι ακραίες πρωτοβουλίες κάποιων συνδικαλιστών τους στρέφει την κοινωνία εις βάρος τους, πόσο μάλλον όταν ο συνδικαλιστικός τους φορέας(έστω και αν προκαλείται οργανωμένα από την κυβέρνηση) δεν θέτει μια ξεκάθαρη ατζέντα διεκδικήσεων δίνοντας την δυνατότητα στους κυβερνώντες που έχουν και την απόλυτη ευθύνη για την όλη κατάσταση να τους κατηγορούν για αδιαλλαξία!

Όμως η χωρίς λογική μεταφορά του προβλήματος στους ΟΤΑ από την κυβέρνηση, μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να εκληφθεί. Πως ήταν δυνατόν να προχωρήσει η όποια διαδικασία αποκομιδής, όταν μέχρι και σήμερα το πρωί ο ΧΥΤΑ παρέμενε κλειστός, ενώ και αυτή την στιγμή , οι εμπλεκόμενοι εργαζόμενοι σε αυτόν βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις??? Και πόσο μπορούν να βοηθήσουν στην διαδικασία εκτόνωσης της κρίσης οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για κατάθεση τροπολογίας στην Βουλή περί κατάργησης όλων των οργανικών θέσεων των εργαζόμενων στην καθαριότητα των ΟΤΑ της Αττικής και της Θεσσαλονίκης (15.000 εργαζόμενοι δηλ.!!!),την Πέμπτη στο Πολυνομοσχέδιο που θα ψηφισθεί, που ουσιαστικά τους απολύει όλους???!!! Πόσο μπορεί να βοηθήσει η εμπλοκή του Ελληνικού Στρατού(!!!) στην διαδικασία αποκομιδής, καθώς και των ομάδων ΔΙΑΣ της ΕΛ.ΑΣ.???!!!Πόσο δύσκολο είναι μια ψύχραιμη κυβερνητική φωνή να πάρει κάποιες πρώτες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες , που ζητάμε άλλωστε όλοι οι Δήμοι, στην κατεύθυνση της εκτόνωσης της κρίσης, αποσύροντας τα σχέδια για εργασιακή εφεδρεία στους τομείς καθαριότητας , που ούτως ή άλλως πληρώνονται από τα ανταποδοτικά τέλη των Δήμων και δεν επιβαρύνουν τον κρατικό κορβανά???!!!

Οι διαδικασίες εμπλοκής ιδιωτών από τους Δήμους , εκτός ότι είναι παράνομες και αντισυνταγματικές, (είναι άραγε συμπτωματικό ότι κανένας Δήμος της Αττικής δεν έχει προχωρήσει σε αντίστοιχες αναθέσεις?), δεν πρόκειται τουλάχιστον σε αυτή την φάση να δώσουν λύση στο πρόβλημα, πόσο μάλλον όταν δεν υπάρχουν οργανωμένες υπηρεσίες στην κατεύθυνση αυτή!!!(η εικόνα των αλλοδαπών , πίσω από τα απορριμματοφόρα και φορτηγά ιδιωτών νομίζω επαληθεύουν την άποψή μου αυτή).Για αυτό άλλωστε και το σύνολο των Δήμων της χώρας μας, αλλά και ΟΛΕΣ οι παρατάξεις του Δήμου μας, διαφωνούμε ριζικά στην συγκεκριμένη πολιτική! Συνεχίζουμε από την πρώτη μέρα της απεργίας, να μαζεύουμε σε συνεννόηση με τους εργαζομένους μας τα σκουπίδια καθημερινά από λαϊκές αγορές, παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, σχολεία, σούπερ μάρκετ και υποδομές υγείας που εμπλέκονται με νοσοκομειακά απόβλητα, συνεχίζουμε τους ψεκασμούς και αναμένουμε να δοθεί λύση συνολικά για το θέμα που απασχολεί όλη την χώρα τις τελευταίες ημέρες!

Βρισκόμαστε κοντά στους εργαζομένους μας, τους προτρέπουμε να δώσουν τέλος σε αυτό το μαρτύριο που έχει άμεσο αντίκτυπο στην υγεία όλων των συνδημοτών μας, παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις και είμαστε έτοιμοι να πάρουμε και τις αναγκαίες πρωτοβουλίες εκτόνωσης της κρίσης, όταν διαφανούν τα πρώτα έστω ελάχιστα σημεία συνεννόησης. Οι οποιεσδήποτε άλλες τακτικές, ιδιότυπου τσαμπουκά και βίαιης επίλυσης του προβλήματος , από όπου και αν προέρχονται παραμένουν για όλο το Δημοτικό μας Συμβούλιο καταδικαστέες και παντελώς αναποτελεσματικές!! Σε αυτή την δύσκολη συγκυρία για όλη την χώρα, σε αυτήν την δύσκολη στιγμή για το σύνολο των μισθωτών ,των συνταξιούχων αλλά και του συνόλου των νοικοκυριών, η μόνη λύση είναι η συνεργασία όλων μας, η κατανόηση των προβλημάτων της κάθε κοινωνικής ομάδας αλλά και η συστράτευσή μας ενάντια στην, χωρίς αρχές και λογική, δημοσιονομική λαίλαπα και επίθεση που δεχόμαστε Δήμοι και πολίτες από την σημερινή κυβέρνηση! Αντιλαμβανόμενος τον εκνευρισμό όλων μας για την όλη κατάσταση, παρακαλώ και εκλιπαρώ για σύνεση, νηφαλιότητα και υπομονή και σας διαβεβαιώνω ότι προσπαθούμε καθημερινά και παλεύουμε για το καλύτερο που αφορά στην πόλη μας αλλά και στους αυριανούς πολίτες, τα παιδιά μας!

Με πραγματική εκτίμηση αλλά και βαθιά περίσκεψη

Νίκος Γ. Χαρδαλιάς

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

3 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Xenophondas Holevas

…OTA, Ελεγκτικό Συνέδριο, Περιφέρεια Αττικής, ερμηνευτικές εγκυκλίους, Δήμοι, Πάρεδροι, Αυτοδιοίκηση…

Νίκο χάνουμε την γειτονιά μας ,σιγά σιγά χάνουμε την ψυχραιμία μας και το μόνο ξέσπασμά μας είναι κάθε βράδυνα ακούμε τις ειδήσεις και να βρίζουμε την τηλεόραση μας…

Μία μα μία πρακτική κολοπρόταση άντε …δεν μπορεί να μην υπάρχει διάθεση να αντιμετωπίσουμε ή να αμβλύνουμε προβλήματα .
Ούτε μπορούμε να περιμένουμε να λυθεί το πρόβλημα σε όλη την Ελλάδα για να ανασάνουμε .

Δώσε διέξοδο…κάλεσε μας το επόμενο Σαββατοκύριακο όλος ο Βύρωνας να κάνει κάτι στους δρόμους , να μαζέψουμε , να ψεκάσουμε , να ασχοληθούμε με το προβλημά Μας !

Τουλάχιστον έπειτα από αυτό είναι σίγουρο ότι όχι μόνο θα είναι καλύτερα τα πράγματα στην γειτονιά αλλά θα νιώθουμε και καλύτερα από το να τρελενόμαστε και να τρέμουμε από τα νεύρα …

Sotiris Filippidis

Άκουσα σήμερα ότι σε ορισμένες πολυκατοικίες οι ένοικοι έχουν αγοράσει με δική τους πρωτοβουλία μεγάλες ανθεκτικές σακούλες απορριμμάτων και συσκευάζουν όλα τα απορρίμματα που βρίσκονται σε μικρές (ή κατεστραμμένες) σακούλες κάτω από το χώρο τους, για την αποφυγή μολύνσεων και τη μείωση του χώρου που καταλαμβάνουν τα σκουπίδια.

Ίσως να ήταν καλό να αναλάβει κάθε πολυκατοικία μια τέτοια δραστηριότητα, ή, ακόμα καλύτερα, να προτρέψει ο Δήμος σε μια τέτοια δραστηριότητα.

ΚΩΣΤΑΣ

ΡΕ ΚΑΛΟΣ ΤΟΝ ΑΕΡΓΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ.ΤΙ ΞΕΡΕΙ Ο ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ ΑΠΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ:ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΑΦΕ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ.