Ανοιχτή επιστολή εργαζομένων προς τους πολίτες του Δήμου Βύρωνα

Ανοιχτή επιστολή προς τους πολίτες του Δήμου Βύρωνα απευθύνει το Δ.Σ του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα, γνωστοποιώντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθώς και τα αιτήματα των κινητοποιήσεων τους.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς τους πολίτες του Δήμου Βύρωνα

Φίλες και φίλοι Βυρωνιώτες,

Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι νεολαία, τα φτωχά λαϊκά στρώματα βιώνουμε τη βάρβαρη πολιτική που μας επιβάλουν με κάθε τρόπο Κυβέρνηση – Ε. Ένωση, Δ.Ν.Τ.- Κεφάλαιο γυρίζοντας την κοινωνία δεκαετίες πίσω. Αξιοποιούν την κρίση μειώνουν τους μισθούς και τις συντάξεις, διαλύουν τη δημόσια υγεία, την παιδεία μέσα και από τις συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων, ξεπουλούν και ιδιωτικοποιούν τα πάντα. Ανατρέπουν εργασιακές σχέσεις, καταργούν κλαδικές συμβάσεις διαμορφώνοντας ένα καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα. Οδηγούν την κοινωνία σε μια βαθιά και παρατεταμένη κρίση όχι μόνο οικονομική αλλά και κρίση αξιών και οραμάτων.

Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση επιχειρείται η εφαρμογή του Μνημονίου με όχημα τον Καλλικράτη και πρωταγωνιστές Δημάρχους και δημοτικά συμβούλια που στηρίζουν την πολιτική αυτή, επιδιώκοντας να περάσουν αντεργατικές, αντικοινωνικές πολιτικές.

Επιδιώκουν να συναινέσουμε σε αυτή την πολιτική, την παρουσιάζουν ως δήθεν μονόδρομο και φυσικό φαινόμενο. Δεν είναι όμως έτσι. Η πολιτική αυτή εξυπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο και την κερδοφορία του, μειώνει το κόστος εργασίας και μεγαλώνει την εκμετάλλευση, ενισχύει τη διαφθορά, τη σήψη και οδηγεί την κοινωνία σε τέλμα.

Οι εργαζόμενοι στο Δήμο Βύρωνα σε αυτή την πολιτική περίοδο βρισκόμαστε σε κινητοποιήσεις από τις 31 Ιανουαρίου απαιτώντας από τη Δημοτική Αρχή και το Δήμαρχο κ. Χαρδαλιά να δώσει θετικές απαντήσεις στα δίκαια αιτήματά μας. Ο αγώνας μας και τα αιτήματα που διεκδικούμε αφορούν όλοι την κοινωνία της πόλης και αυτό γιατί απαιτούμε: Να μην εφαρμοστούν πολιτικές στο Δήμο Βύρωνα που συμβαδίζουν με την πολιτική της Τρόικας, της κυβέρνησης και του Μνημονίου. Απαιτούμε να διασφαλιστεί ο δημόσιος, κοινωνικός χαρακτήρας του Δήμου. Διεκδικούμε την αναβάθμιση των υπηρεσιών του Δήμου και την  καλύτερη λειτουργία τους. Να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση και να δοθούν τώρα οι οφειλές του κράτους προς τους Δήμους. Αντιπαλεύουμε πολιτικές που θέλουν ο Δήμος και τα Νομικά Πρόσωπα να λειτουργούν σα να είναι επιχειρήσεις, που μετακυλούν το κόστος λειτουργίας στους πολίτες και τους ζητάνε να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Οι Παιδικοί Σταθμοί, τα ΚΑΠΗ, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός δεν είναι εμπόρευμα είναι κοινωνικά αγαθά, που πρέπει να παρέχονται στους πολίτες. Δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν είτε άμεσα είτε έμμεσα με την παραχώρηση τους σε ιδιώτες.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούμε από την Δημοτική Αρχή:

„Ενσωμάτωση  όλων των Νομικών Προσώπων στο Δήμο.

Σήμερα στο Δήμο Βύρωνα λειτουργούν 10 Νομικά  Πρόσωπα, μεταξύ άλλων Παιδικοί Σταθμοί, ΚΑΠΗ, Πολιτισμός, Αθλητισμός. Αποτελούνται από 10 Διοικητικά Συμβούλια τα οποία είναι διορισμένα από το  Δημοτικό Συμβούλιο. Δύο μέλη ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος έχουν έμμισθη θέση. Σε αυτά τα Ν. Πρόσωπα εργάζονται 130 εργαζόμενοι με μόνιμη εργασιακή σχέση και 7 συμβασιούχοι.

Οι εργαζόμενοι αγωνιζόμαστε να ενσωματωθούν όλα τα Νομικά Πρόσωπα στον οργανισμό του Δήμου. Αυτό διασφαλίζει περισσότερο το δημόσιο, κοινωνικό χαρακτήρα που πρέπει να έχουν οι υπηρεσίες αυτές. Υπηρεσίες όπως της προσχολικής αγωγής (Παιδικοί Σταθμοί) Πρόνοιας (ΚΑΠΗ, το Βοήθεια στο Σπίτι) μπορούν καλύτερα και αποτελεσματικότερα να λειτουργούν με ενιαίο τρόπο στο Δήμο το ίδιο χρειάζεται να γίνει και με τον Πολιτισμό, Αθλητισμό. Να μη λειτουργούν οι υπηρεσίες αυτές ως επιχειρήσεις, που μετακυλούν το κόστος λειτουργίας τους στους δημότες χρήστες των υπηρεσιών αυτών. Με την ενσωμάτωση στο Δήμο θα υπάρξει ενιαίος σχεδιασμός των υπηρεσιών, καλύτερη αξιοποίηση των εργαζομένων ώστε οι υπηρεσίες που παρέχονται στους πολίτες να γίνουν καλύτερες.

Θα υπάρξει περιορισμός των εξόδων και της σπατάλης, σε μια δύσκολη εποχή για τα οικονομικά του Δήμου και σε μια εποχή που ζητάνε από τον ελληνικό λαό να σφίξει και άλλο το ζωνάρι. Η πολιτική που θα ασκείται στο Δήμο να διαμορφώνεται και να ελέγχεται από το Δημοτικό Συμβούλιο και όχι από επιμέρους διορισμένα συμβούλια.

Η Δημοτική Αρχή εφαρμόζοντας την κυβερνητική πολιτική δε θέλει να περάσουν στο Δήμο τα Νομικά Πρόσωπα (Παιδικοί Σταθμοί, Πνευματικό κέντρο, Δημοτικό Γυμναστήριο, Αθλητικός Οργανισμός, ΝΤΑΝΚΑΝ). Σχεδιάζει το θέατρο των Βράχων να γίνει Δημοτική Επιχείρηση Α.Ε., μαζί με το Δήμο Δάφνης. Επιλέγει να έχει Ν. Πρόσωπα για να έχει μεγαλύτερη ευελιξία στη λειτουργία τους, δηλαδή λιγότερο έλεγχο, μεγαλύτερη δυνατότητα  ώστε πιο εύκολα να αυξάνει τα τροφεία, τα δίδακτρα, την είσοδο στα γήπεδα 5Χ5, το εισιτήριο στο Φεστιβάλ, βάζοντας τα σε μια πορεία ιδιωτικοποίησης μέσα από προγραμματικές συμβάσεις, Ν.Π.Ι.Δ, ΣΔΙΤ.  Επιδιώκει να έχει τη δυνατότητα πιο εύκολα να χειρίζεται τα ζητήματα όχι προς όφελος των δημοτών με διαφάνεια και αξιοκρατία αλλά με σκοπιμότητες, πελατειακές πολιτικές, αφού στα διορισμένα συμβούλια των Νομικών Προσώπων έχει τον απόλυτο έλεγχο.

  • „Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες του Δήμου. Για να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες του Δήμου.
    Σήμερα στο Δήμο Βύρωνα οι εργαζόμενοι είναι λιγότεροι από τα προηγούμενα χρόνια εξ αιτίας των συνταξιοδοτήσεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ιδιαίτερα ορισμένες υπηρεσίες (π.χ. καθαριότητα, πράσινο, εργατοτεχνίτες) να λειτουργούν υποβαθμισμένα, να μην παρέχονται οι αναγκαίες υπηρεσίες στους πολίτες. Η κατάσταση αυτή με ευθύνη και της κυβέρνησης  εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα θα οδηγήσει στην υποβάθμιση, διάλυση ακόμη και στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών.
  • „Να εφαρμοστεί η κλαδική συλλογική σύμβαση της ομοσπονδία των εργαζομένων στους δήμους (ΠΟΕ ΟΤΑ ) στους εργαζόμενους της Δ. Επιχείρησης. Να σταματήσει το καθεστώς της διαφορετικής μικρότερης αμοιβής μεταξύ εργαζομένων, όταν κάνουν την ίδια εργασία, μετά ίδια προσόντα κ.λπ.
  • „Να μη γίνει το Φεστιβάλ των Βράχων Δημοτική Επιχείρηση Α.Ε., να περάσει στο δήμο και να δημιουργηθεί πολιτιστικός οργανισμός.
  • „Να πληρωθούν άμεσα οι υπερωρίες των εργαζομένων για τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο 2010 και να δοθούν τα χρήματα που οφείλονται στους εργαζόμενους του Πνευματικού Κέντρου, των σχολικών φυλάκων και του Αθλητικού Οργανισμού.
  • „Να διασφαλιστεί  χωρίς καθυστερήσεις οι μισθοδοσία των εργαζομένων το επόμενο διάστημα. Τα παραπάνω αιτήματα  έχουν τεθεί στη δημοτική αρχή και μέχρι σήμερα εισπράττουμε την άρνηση της παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κ. Δημάρχου.

Είναι φανερό ότι τα αιτήματα μας δεν είναι ούτε οικονομικά ούτε συντεχνιακά. Έχουν σχέση με το Δήμο, τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες, το δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών του Δήμου, αφορούν την κοινωνία της πόλης. Με την επιστολή αυτή θέλουμε να σας ενημερώσουμε  και να ενώσετε την φωνή σας μαζί μας ώστε να υποχρεωθεί η δημοτική αρχή να επανεξετάσει την πολιτική της και να ανταποκριθεί θετικά στα αιτήματά μας, αυτό θα είναι προς όφελος του Δήμου, των δημοτών και των εργαζομένων.

Φίλοι συνδημότες

Η βάρβαρη πολιτική Κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ένωσης, Δ.Ν.Τ., Κεφαλαίου, που ισοπεδώνει τη ζωή μας, με μαζικούς, ανεξάρτητους, κοινωνικούς, ταξικούς αγώνες διάρκειας και με διάφορες εναλλακτικές μορφές μπορεί να ανατραπεί. Να μην επιτρέψουμε αυτή η πολιτική να εφαρμοστεί και στο Δήμο μας, γιατί τότε τα πράγματα θα γίνουν για όλους μας ακόμη χειρότερα. Δεν είναι ανίκητη ούτε η κεντρική ούτε η τοπική δημοτική εξουσία. Με τους αγώνες μας μπορούμε να τους δυσκολέψουμε, χαλάσουμε τα σχέδια. Να ανατρέψουμε την αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική της κεντρικής και τοπικής δημοτικής εξουσίας.

Κατανοούμε τις δυσκολίες και τα προβλήματα που δημιουργούνται με τις κινητοποιήσεις μας. Ζητάμε την κατανόηση και την αλληλεγγύη σας στον αγώνα για ένα σύγχρονο Δήμο με δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα, ικανό να εξυπηρετεί  με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους πολίτες.

Το Δ.Σ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια