Για τις συγχωνεύσεις σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Πηγή: Στάση Βύρωνα

Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί μεταξύ καθηγητών-γονέων-μαθητών γιά τις αποφάσεις που απ’ότι φαίνεται έχει πάρει το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τις συγχωνεύσεις σχολείων α΄βάθμιας και β΄βάθμιας εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με το κείμενο διαβούλευσης-που σημειωτέον κράτησε μόνο 4 μέρες- προβλέπεται ότι «Σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που λειτουργούν σε ενιαίο χώρο ως ξεχωριστές σχολικές μονάδες της ίδιας βαθμίδαςενοποιούνται σε μία σχολική μονάδα» και ακόμη «σε κάθε περίπτωση τηρούνται οι κανονιστικές για το μέγιστο αριθμό μαθητών (έως 25 μαθητές για την πρωτοβάθμια και έως 30 μαθητές για την δευτεροβάθμια ).

Ακόμη σύμφωνα με πληροφόρηση που δόθηκε στην ΕΛΜΕ από την διεύθυνση β΄βάθμιας εκπαίδευσης, ειδικά για τον Βύρωνα προτείνεται

  • Συγχώνευση 1ου Γυμνασίου και 2ου Γυμνασίου Βύρωνα (Ανάληψη)
  • Συγχώνευση 1ου Λυκείου και 2ου Λυκείου Βύρωνα (Ανάληψη)
  • Κατάργηση 5ου Γυμνασίου Βύρωνα (Νταμάρια)
  • Κατάργηση 5ου Λυκείου Βύρωνα (Νταμάρια)

Ανεξάρτητα αν οι πραγματικές αποφάσεις γίνουν καλύτερες ή χειρότερες η ουσία παραμένει καθώς ξετυλίγεται μία μεγάλη επίθεση κατά της μόρφωσης των παιδιών μας και του δημόσιου σχολείου. Δεν υπάρχει άνθρωπος σε αυτή τη χώρα που να μην πιστεύει ότι η παιδεία αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα και ότι χρειάζεται πρώτα από όλα να ενισχυθεί η χρηματοδότηση που φέτος στον προϋπολογισμό σε ποσοστό έχει για πρώτη φορά πέσει κάτω από το 3%.

Οι συγκεκριμένες προσπάθειες για συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων, θα δημιουργήσουν τεράστια σχολεία με τμήματα 30 παιδιών, υποβαθμισμένα με την παρεχόμενη μόρφωση να μειώνεται.Ταυτόχρονα θα δημιουργηθούν πολλά εργασιακά προβλήματα καθώς θα μειωθούν οι ανάγκες σε καθηγητές και αυτό σε συνδυασμό με την αύξηση του ωραρίου των καθηγητών που σχεδιάζεται , είτε θα χαθούν οργανικές θέσεις είτε δεν θα προσλαμβάνουν άλλους, αυξάνοντας το πρόβλημα της ανεργίας στον κλάδο μας.

Φαντασθείτε το ζοφερό όραμα της κυβέρνησης που αν δεν αγωνισθούμε να το αποτρέψουμε σύντομα θα είναι πραγματικότητα: καθηγητές που θα δουλεύουν περισότερο, θα αμείβονται λιγότερο και θα δουλεύουν σε τμήματα 30 παιδιών σε ένα σχολείο 500 μαθητών.

Ποιός λογικός άνθρωπος, ποιός γονέας που νοιάζεται για τη μόρφωση του παιδιού του μπορεί να δεχθεί μία τέτοια υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου. Γιαυτό και οι σύλλογοι γονέων στέκονται δίπλα στους καθηγητές και τα παιδιά τους, διαμαρτύρονται και αγωνίζονται ώστε να μην περάσουν τέτοια μέτρα.

Ιδιαίτερο ρόλο σε αυτές τις συνθήκες καλείται να παίξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όταν μάλιστα οι Δήμοι αποφασίζουν για το αν θα ανοίξει ή θα κλείσει ένα σχολείο. Γιαυτό και επιβάλλεται άμεσα ο Δήμος και το Δημοτικό Συμβούλιο του Βύρωνα να πάρει θέση και να στείλει σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση ότι ο Βύρωνας δεν δέχεται την υποβάθμιση, δεν θέλει την συγχώνευση, δεν δέχεται να μειωθούν τα Γυμνάσια-Λύκεια της περιοχής από 12 σε 8 .

Ακόμη γύρω από το πρόβημα αυτό μπορούμε να πετύχουμε την μέγιστη δυνατή συσπείρωση στο Βύρωνα όπου όλοι μαζί : ΕΛΜΕ-Σύλλογος δασκάλων-σύλλογοι γονέων-μαθητές-μαζικοί φορείς και κινήματα, θα αγωνισθούν όλοι μαζί όχι μόνο για να αποκρούσουμε αυτά τα μέτρα, αλλά και να απαιτήσουν καλύτερες συνθήκεςγια τη μόρφωση των παιδιών μας,καλύτερο δημόσιο σχολείο.

Του Άκη Κατωπόδη ,
επικεφαλής της Στάση Βύρωνα ,δημ.συμβούλου και προέδρου της Ζ΄ΕΛΜΕ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια