Οι παιδικοί σταθμοί δεν είναι χώροι φύλαξης, είναι χώροι φροντίδας και αγωγής

Ανακοίνωση των εργαζομένων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου Βύρωνα:

Αγαπητοί γονείς,

Βρισκόμαστε στο ξεκίνημα μιας νέας σχολικής χρονιάς και όλοι μας ομολογούμε, ότι θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά, όχι μόνο για τους παιδικούς σταθμούς , αλλά για όλη την Ελληνική κοινωνία και όλους τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.

Και εμείς είμαστε πολίτες που, όπως και εσείς, βιώνουμε καθημερινά την οικονομική κρίση και τα μεγάλα προβλήματα που αυτή φέρνει σε κάθε οικογένεια. Έτσι, λοιπόν, εκτός από παιδαγωγοί και δάσκαλοι των δικών σας παιδιών είμαστε γονείς και αντιμετωπίζουμε ακριβώς τις ίδιες δυσκολίες και τα ίδια προβλήματα με εσάς.

Κατανοούμε, λοιπόν, απόλυτα την ανάγκη και την αγωνία του κάθε γονιού να εξασφαλίσει μια θέση για το παιδί του σε έναν παιδικό σταθμό και είναι πάγιο αίτημα και διεκδίκηση του σωματείου μας να φτιαχτούν όλες εκείνες οι δομές που θα μπορούν να φιλοξενούν, εντελώς δωρεάν, το σύνολο των παιδιών που ζουν στο δήμο μας. Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει να είσαι εργαζόμενος γονιός ή τι σημαίνει να είσαι άνεργος και να ψάχνεις δουλειά και πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει η μέριμνα από την πλευρά της πολιτείας για την εκπαίδευση και την αγωγή των παιδιών κατά την διάρκεια της απουσίας των γονέων τους από το σπίτι.

Από την στιγμή όμως που εγγράφεται το παιδί σας σε έναν από τους παιδικούς σταθμούς του δήμου Βύρωνα πρέπει να δείξετε το μεγαλύτερό σας ενδιαφέρον για το ποιά ακριβώς αγωγή, εκπαίδευση και φροντίδα λαμβάνει. Ποιες είναι οι συνθήκες, ποιες είναι οι υποδομές, ποια και πόσα είναι τα διαθέσιμα υλικά για την αγωγή, ποια είναι η εκπαίδευση, ποια η φροντίδα του και πάνω από όλα εάν υπάρχει το διαθέσιμο προσωπικό που θα εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία των σταθμών και που θα καλύπτει το συνολικό αριθμό των εγγεγραμμένων παιδιών.

Οι παιδικοί σταθμοί δεν είναι (ή τουλάχιστον δεν πρέπει να είναι) χώροι φύλαξης, χώροι πάρκινγκ παιδιών. Οι παιδικοί σταθμοί είναι χώροι φροντίδας και αγωγής, είναι το πρώτο” σχολειό” στην πιο ευαίσθητη και πιο τρυφερή ηλικία του ανθρώπου.

Θέλουμε να τονίσουμε ότι εμείς οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς βρισκόμαστε στην ίδια όχθη με εσάς και όχι απέναντί σας. Δεν θέλουμε να σας μιλήσουμε αυτή τη στιγμή για θέματα που αφορούν την εργασία μας , τα δικαιώματά μας ή ακόμη και αυτά τα φοβερά και τρομερά, «αόρατα», επιδόματα που δήθεν ως προνομιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι παίρνουμε . Και ναι, είναι αλήθεια ότι έχουμε δεχτεί ένα μεγάλο πλήγμα και αιμορραγούμε οικονομικά, οι μικρές αμοιβές μας, έχουν γίνει ακόμη μικρότερες.

Από σας ζητάμε να ενδιαφερθείτε, να ενδιαφέρεστε καθημερινά, για τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι σταθμοί, και να διεκδικείτε τις καλύτερες εγκαταστάσεις, να ενημερώνεστε για την ποιότητα των προϊόντων που καταναλώνονται ως τρόφιμα.

Από εσάς ζητάμε να προβληματιστείτε:

  • Ένας παιδικός σταθμός που ασφυκτιά από παιδιά δεν έχει ΄΄κοινωνικές ευαισθησίες” απλά παρεμποδίζει τη σημαντικότερη ανάγκη του παιδιού, την ανάγκη για κίνηση και στερεί την ευκαιρία για μεγαλύτερη ενασχόληση του παιδαγωγού με κάθε παιδί ξεχωριστά…
  • Ένας παιδικός σταθμός που δεν έχει αρκετά βιβλία πώς θα καλλιεργήσει στο παιδί την αγάπη για διάβασμα…
  • Ένας παιδικός σταθμός που δεν διαθέτει παιχνίδια αρκετά και σύγχρονα για τα παιδιά πώς θα τα βοηθήσει να μάθουν να παίζουν και να συνεργάζονται…
  • Ένας παιδικός σταθμός που δεν παρέχει υλικά για δημιουργία και πειραματισμό πώς θα οδηγήσει το παιδί στην ανακάλυψη της γνώσης…και τόσα άλλα…
  • Σας ζητάμε να ενδιαφερθείτε αν υπηρετεί το προσωπικό που αντιστοιχεί στο πλήθος των παιδιών, αν στη διάρκεια της χρονιάς υπάρξουν κι άλλες ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό και με ποιο τρόπο και σε ποιο χρόνο αυτές θα καλυφθούν.

Ζητάμε να είστε ενεργοί, να μη θεωρείτε ότι το παιδί είναι μικρό και δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω από μια απλή φύλαξη. Είναι υποχρέωση, δική μας πρωτίστως αλλά και δική σας να απαιτήσουμε απ’ τη Δημοτική Αρχή να προσλάβει μόνιμο προσωπικό και να διαθέσει την υλικοτεχνική υποδομή ώστε να υπάρχουν οι καλύτερες προϋποθέσεις για την ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού.

Σεπτέμβρης 2010

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια