Εμπρησμός του 1ου και 2ου Δημοτικού σχολείου Βύρωνα

Ξαφνική πυρκαϊά ξέσπασε την Παρασκευή 30 Ιουλίου, γύρω στις 7.30 το βράδυ στο ισόγειο του ιστορικού για το Βύρωνα σχολείου της Αγ. Τριάδας, στις οδούς Ερυθραίας και Κωνσταντιλιέρη, όπου στεγάζονται το 1ο και 2ο Δημοτικό σχολείο και το 9ο Νηπιαγωγείο .

Πληροφορίες από αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι ενώ την περίοδο αυτή γίνονται επισκευές και αντικατάσταση των κουφωμάτων του, δεν ελήφθησαν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας του χώρου, μετά το τέλος αυτών των εργασιών, ενώ και ο χώρος έτυχε να μη φυλάσσεται, μιας και οι σχολικοί φύλακες της πρωινής και απογευματινής βάρδιας έλειπαν.

Στην αίθουσα όπου ξέσπασε η πυρκαϊά, ευρίσκονταν εύφλεκτα υλικά, όπως γραφική ύλη, υλικά για την ψυχαγωγία των παιδιών, υπολογιστές κ.ά., καταστρέφοντάς την ολοσχερώς.

Τα πρώτα μέτρα πυρόσβεσης ελήφθησαν από γείτονες, οι οποίοι με πυροσβεστήρες και μάνικες κατόρθωσαν να περιορίσουν την επέκτασή της, ενώ την τελική κατάσβεση πραγματοποίησαν οχήματα της Πυροσβεστικής που εκλήθησαν να επέμβουν.

Ζητήματα προς διερεύνηση είναι το αν το συγκεκριμένο έργο πραγματοποιείτο από συνεργεία του Δήμου ή ιδιώτη εργολάβου.
Στη δεύτερη περίπτωση, πρέπει να εξεταστεί η σύμβαση του έργου, αν αυτό είχε δηλωθεί στο ΙΚΑ και στην αρμόδια ΔΟΥ, και αν τηρήθηκε η ισχύουσα νομοθεσία που διέπει την εκτέλεση δημοσίων έργων.

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία του κ. Κοσμά Τσιάκαλου, μέλος του Συλλόγου Γονέων 2ου ΔΣ Βύρωνα:

“Και σε μια στιγμή το τελευταίο ιστορικό μνημείο της πόλης τυλίχτηκε στις φλόγες. Και μείναμε όλοι παγωμένοι να κοιτάμε την φωτιά να κατακαίει το σχολείο μας. Παρασκευή απόγευμα , μία ομάδα βανδάλων πυρπόλησε έτσι για πλάκα το ιστορικό σχολείο της Αγίας Τριάδας. Η έγκαιρη επέμβαση της πυροσβεστικής περιόρισε τις ζημιές δεν απέτρεψε όμως την ολοκληρωτική καταστροφή της αίθουσας του νηπιαγωγείου καθώς και παρακείμενων χώρων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι , από το πρωί είχαν ξεκινήσει εργασίες αντικατάστασης των εξωτερικών κουφωμάτων του σχολείου έπειτα από πολύμηνη πίεση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και των Διευθυντών. Ποιος μπορούσε να φανταστεί ότι η χαρά και η δικαίωση που αισθανθήκαμε όταν αντικρίσαμε το πρωί το συνεργείο να ξεκινά τις σχετικές εργασίες θα μετατρέπονταν σε λίγες ώρες  σε απογοήτευση ,  θυμό και οργή για την καταστροφή τμήματος του σχολείου.

Δεν είναι πιστεύω κατάλληλη η στιγμή  να αναζητήσουμε ευθύνες πρέπει όμως για ακόμη μία φορά να καταγραφεί η πλημμελής μέχρι ανύπαρκτη φύλαξη των σχολείων της πόλης μας. Γιατί εάν το σχολείο φυλάσσονταν όπως θα έπρεπε και όπως έχει ζητήσει επανειλημμένα ο Σύλλογος Γονέων από την Δημοτική Αρχή δεν θα είχαμε φτάσει σήμερα σε αυτή την τραγική κατάσταση.

Είναι κρίμα για τις νηπιαγωγούς του σχολείου που η  προσπάθεια τόσων χρόνων  να συλλέξουν και να οργανώσουν τόσο και τόσο εκπαιδευτικό υλικό μέσα σε λίγα λεπτά έγιναν στάχτες. Αγαπημένες μας, Τασία και Φανή , λυπόμαστε πολύ.

Κοσμάς Τσιάκαλος

Μέλος του Συλλόγου Γονέων 2ου ΔΣ Βύρωνα

Ενεργός Πολίτης”













ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια