Οι “Ιππείς” του Αριστοφάνη στο Θέατρο Βράχων

Πηγή: culturenow.gr

Την Πέμπτη 8 Ιουλίου η Θεατρική Διαδρομή σε συνεργασία με τοΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου παρουσιάζουν τους «Ιππείς» στο Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη. Η μετάφραση είναι του Κ. Χ. Μύρη και η  σκηνοθεσία τουΒασίλη Νικολαΐδη. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους είναι  οΠαύλος Χαϊκάλης και ο Γιώργος Αρμένης.

Το έργο διδάχτηκε το 424 π. Χ. και εκτός από το πρώτο βραβείο που κέρδισε, ήταν  και το πρώτο έργο που έφερε την υπογραφή του Αριστοφάνη. Στόχος του ήταν η διακωμώδηση των «κακών» πολιτικών και αποτελεί την πιο ωμή πολιτική κωμωδία του.

Έργο αλληγορικό με συμβολισμούς, σύγχρονο όσο ποτέ, θεμελιώνει την άποψη πως όταν σε μια πολιτεία κυριαρχήσει η απάτη, η εξαγορά, η φαυλότητα, η αναξιοκρατία, το ψέμα, η παραπλάνηση μόνο με τα ίδια μέσα μπορεί να πολεμηθεί.

Ο Αριστοφάνης δηλώνει το μίσος του για τον δημαγωγό Κλέωνα, Παφλαγόνα στο έργο, που μετά τον Περικλή κατείχε την εξουσία στην πόλη της Αθήνας τα πρώτα χρόνια του Πελοποννησιακού πολέμου. Για να χτυπήσει τον φαύλο Κλέωνα, ο ποιητής εφευρίσκει έναν φαυλότερο, ο οποίος και κατατροπώνει τον δημαγωγό.

Το έργο καθαρά πολιτικό καυτηριάζει την κακοδιαχείριση και τις ατασθαλίες της εξουσίας, που οδηγούν τη χώρα στην παρακμή, την εξαθλίωση και το μαρασμό και προειδοποιεί τους πολίτες κάθε εποχής για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στα θεμέλια της Δημοκρατίας.

Η παράσταση, χωρίς να υπονομεύσει το χιούμορ και το σατιρικό πνεύμα του έργου, τοποθετεί κατ’ αρχάς τους Ιππείς στο ιστορικό τους πλαίσιο και εξετάζει τις ανάγκες που τους δημιούργησαν, φιλοδοξεί δε να τονίσει τα στοιχεία που καθιστούν την κωμωδία αυτή, ένα πολιτικό έργο επίκαιρο σε κάθε εποχή και ειδικά στις μέρες μας, που η χώρα διέρχεται αυτή την τεράστια οικονομική και πολιτική κρίση, επισημαίνει ο σκηνοθέτης της παράστασης Βασίλης Νικολαΐδης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Βασίλης Νικολαΐδης έχει τιμηθεί με το Βραβείο Κουν για τη σκηνοθεσία του στην Ειρήνη του Αριστοφάνη που παρουσιάστηκε στην Επίδαυρο το 2000 από το Εθνικό Θέατρο, ενώ για τον Παύλο Χαϊκάλη θα είναι πρώτη φορά που θα ερμηνεύσει Αριστοφάνη στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Συντελεστές: Μετάφραση: Κ. Χ. Μύρης, Σκηνοθεσία: Βασίλης Νικολαΐδης, Σκηνικά – Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ, Μουσική: Αντιγόνη Τσολάκη, Χορογραφία: Χρήστος Παπαδόπουλος, Σχεδιασίς φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος, φωτισμοί: Κώστας Χλίβας, βοηθός σκηνοθέτης: Σοφία Καραγιάννη, βοηθός χορογράφου: Μανώλης Θεοδωράκης, Καλλιτεχνική διεύθυνση: Κώστας Μπάλλας

Διανομή: Αλλαντοπώλης (Αγοράκριτος): Παύλος Χαϊκάλης, Παφλαγόνας (Κλέων): Γιώργος Αρμένης, Α’ Δούλος: Σαμψών Φύτρος, Β’ Δούλος: Θύμιος Κούκιος, Δήμος: Γιάννης Κοτσαρίνης

Χορός: Αρμένης Κωνσταντίνος, Γκάγκας Θωμάς, Δουδωνής Φοίβος, Θεοδωράκης, Μανώλης, Ιωσηφίδης Ιωσήφ, Καρνάκης Χρήστος, Καρύδας Ορέστης, Κούκιος Θύμιος, Μόσχος Δημήτρης, Μπαλτζής Βιατσεσλάβ Σάββας, Μυλώνης Κωνσταντίνος, Παπαδάτος Δημήτρης, Τοσουνίδης Πρόδρομος, Φάις Αλμπέρτο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια