Ημερίδα αντιπυρικής προστασίας 2010

Υπό το βάρος της κραυγαλέας έλλειψης πόρων για την πρόληψη κατά των πυρκαγιών, πραγματοποιήθηκε η ετήσια Ημερίδα Έναρξης Περιόδου Αντιπυρικής Προστασίας 2010 του Συνδέσμου Προστασίας & Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) στις 10 Μαΐου στο Αμφιθέατρο του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» στην Αγία Παρασκευή.

«Ποτέ στα οκτώ χρόνια της θητείας μου, ο Υμηττός δεν ήταν τόσο έρμαιο στις ορέξεις όσων θέλουν να τον  κάψουν», τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ και Δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος επισήμανε ότι: «Καμία μελέτη καθαρισμού από τις τέσσερις που καταθέσαμε δεν έχει εγκριθεί. Σήμερα, μας κοινοποιήθηκε η έγκριση μόλις μιας από αυτές που αφορά στην περιοχή Βούλας και Βάρης. Η μελέτη προέβλεπε προϋπολογισμό 95.000 ευρώ για την αποψίλωση 423 στρεμμάτων από τα ξηρά χόρτα. Μας επιστράφηκε εγκεκριμένη για ποσό 19.000 ευρώ για 237,5 στρέμματα. Καμία επιχορήγηση για δράσεις πολιτικής προστασίας δεν έχει εγκριθεί ή έστω προαναγγελθεί. Δεν έχει γίνει καμία συντήρηση δασικών δρόμων. Δεν έχουμε καμία έγκριση πρόσληψης εποχικού προσωπικού και δεν ξέρουμε πως θα στελεχωθούν τα πυροφυλάκια τις πρωινές ώρες που δεν λειτουργούν οι εθελοντές. Ακόμη και οι συνδρομές των Δήμων-μελών μας που έχουν παρακρατηθεί από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), δεν μας έχουν αποδοθεί».

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) Ανδρέας Ανδρεόπουλος τόνισε τη σημασία του ρόλου των Εθελοντικών ομάδων στη φύλαξη του Υμηττού, ενώ παράλληλα επισήμανε  «τις δύσκολες συνθήκες στις οποίες καλείται να λειτουργήσει το νεοσύστατο Υπουργείο μας».

Ο εκπρόσωπος του Περιφερειακού Διοικητή του Πυροσβεστικού Σώματος, Ταξίαρχος Γ. Κούρτης δήλωσε ότι «το θέμα δεν είναι η καταστολή που έχει ανατεθεί στο Πυροσβεστικό Σώμα, το ζητούμενο είναι η πρόληψη», υπενθυμίζοντας έτσι ότι η πρόληψη στοιχίζει πολύ λιγότερα από την καταστολή και την αποκατάσταση της καταστροφής από τις πυρκαγιές.

Την ημερίδα χαιρέτισε ο Αντιπρόεδρος του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» κ. Κ. Σπυρόπουλος. Παραβρέθηκαν και κατέθεσαν τις απόψεις τους, εκπρόσωποι των Δήμων-μελών του ΣΠΑΥ, καθώς και των Εθελοντικών Ομάδων Δασοπροστασίας του Υμηττού, που τόνισαν την αδράνεια της πολιτείας και τις δυσκολίες της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια