Στην νέα γραμμή 5 του Μετρό ο σταθμός του Βύρωνα

Πηγή: ypodomes.com

Μια νέα γραμμή 5 του Μετρό που από Ευαγγελισμό θα πηγαίνει Βύρωνα, Υμηττό, Δάφνη, Άγιο Δημήτριο και Καλαμάκι θα μας απασχολήσει μελλοντικά στα μέσα σταθερής τροχιάς της Αθήνας. Ο σχεδιασμός της Αττικό Μετρό αφορά σε μία ακόμα γραμμή Μετρό στην πρωτεύουσα.

Αυτή η γραμμή αρχικά αποτελούσε κλάδο της Γραμμής 4 που ξεκινούσε από τον Ευαγγελισμό, στη συνέχεια πήγαινε προς Παγκράτι, Βύρωνα και Άνω Ηλιούπολη. Η ανακοίνωση τον περασμένο Μάρτιο για την δημιουργία του κυβερνητικού πάρκου στην ΠΥΡΚΑΛ φαίνεται ότι άλλαξε αυτή την αρχική πρόθεση και η ανάγκη για μέσο σταθερής τροχιάς που θα καλύπτει την περιοχή έφερε και ένα ανασχεδιασμό του όλου πλάνου.

Μια νέα γραμμή

Πλέον το παρακλάδι αυτό, είναι ουσιαστικά μια νέα, 5η γραμμή, η οποία μετά τον σταθμό του Βύρωνα θα στρίβει προκειμένου να υπάρξει σταθμός στην ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό. Σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό, στη συνέχεια η νέα γραμμή εξετάζεται να συνδεθεί στη Δάφνη με τον υφιστάμενο σταθμό της γραμμής 2 δημιουργώντας ένα νέο συγκοινωνιακό κόμβο. Η επέκταση αυτή έχει εκτιμώμενο κόστος 350 εκατ. ευρώ.

Ακόμα πιο μελλοντικά η σκέψη είναι η γραμμή αυτή να συνεχίσει και μέσω της Αγίου Δημητρίου και της Λ. Καλαμακίου να φτάσει στην παραλία του Καλαμακίου, περνώντας απο τις δύο πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Επί της ουσίας αυτή η νέα γραμμή θα καλύψει επαρκώς περιοχές των νοτίων προαστίων καλύπτοντας ένα κενό που υπάρχει σήμερα στο δίκτυο των μέσων σταθερής τροχιας της Αθήνας. Προς το παρόν δεν έχει αποφασιστεί η χάραξη μετά τη Δάφνη καθώς αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο των επιλογών για το μέλλον του δικτύου Μετρό.

Η νέα γραμμή 5 θα αποτελέσει αντικείμενο μελλοντικής επέκτασης και η υλοποίηση της θα αποφασιστεί ανάλογα με τις προτεραιότητες που θα τεθούν για τις ανάγκες του δικτύου.

Γραμμή 5 Μετρό Αθήνας
Γραμμή 5 Μετρό Αθήνας

Νέος συγκοινωνιακός υπερ-κόμβος ο Ευαγγελισμός

Με την κατασκευή της γραμμής 4 που ήδη υλοποιείται και την μελλοντική κατασκευή της γραμμής 5 προς Δάφνη, ο σταθμός Ευαγγελισμός θα γίνει ένας μεγάλος συγκοινωνιακός κόμβος τριών γραμμών Μετρό.

Αν συνυπολογίσουμε και την σύνδεση με τις λεωφορειακές γραμμές που υπάρχουν, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι η περιοχή θα αποτελέσει ένα νέο μεγάλο κόμβο για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας.

Αυτή τη στιγμή η σύνδεση της γραμμής 5 στο σταθμό του Ευαγγελισμού θα είναι ως κοινή χρήση με τον σταθμό της γραμμής 4. Το ίδιο προβλέπεται να ισχύσει και για τους σταθμούς Κολωνάκι και Ακαδημία και στη συνέχεια να αποφασιστεί η περαιτέρω επέκταση της γραμμής.

Οι επεκτάσεις που προωθούνται

Όπως έχει γίνει γνωστό η Αττικό Μετρό και το υπουργείο Υποδομών επεξεργάζονται κάποιες νέες επεκτάσεις οι οποίες θα καλύψουν νέες περιοχές της πρωτεύουσας.

Αυτό που εξετάζεται είναι οι επεκτάσεις της γραμμής 4 από το Άλσος Βεϊκου προς Πετρούπολη και από το Γουδή μέχρι τη Λυκόβρυση στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας.

Για τη γραμμή 2 ο σχεδιασμός είναι η νότια επέκταση της γραμμής 2 από το Ελληνικό στη Γλυφάδα και στα βόρεια η επέκταση από την Ανθούπολη μέχρι το Ίλιον και το Μενίδι. Με αυτές τις επεκτάσεις ολοκληρώνεται η κόκκινη γραμμή της Αθήνας.

Τέλος, μέρος του σχεδιασμού είναι η υπόγεια επέκταση της γραμμής 1 προς Καλλιθέα και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η επέκταση αυτή θα αποτελέσει νέο κλάδο της ιστορικής πρώτης γραμμής της Αθήνας που λειτουργεί από τα τέλη του 19ου αιώνα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια