Δόξα Βύρωνος: Κάθε τέλος, μια νέα αρχή

Πηγή: fosonline.gr

Η Δόξα Βύρωνος αποτελεί το σημαντικότερο κεφάλαιο, όσον αφορά τον αθλητικό και κατ’ επέκταση κοινωνικό τομέα, στην ευρύτερη περιοχή του Βύρωνα. Το ιστορικό σωματείο άλλαξε πρόσφατα σελίδα σε διοικητικό επίπεδο, σε μια προσπάθεια να ξανασταθεί στα πόδια του και να πρωταγωνιστήσει στα τοπικά πρωταθλήματα.

Ομάδα «διάσωσης»

Η χρονιά που προηγήθηκε ήταν καταστροφική, όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι. Σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί η αξιοπρέπεια της Δόξας, μια ομάδα αποτελούμενη από αγνούς φιλάθλους της, προσπάθησε να φτάσει όπου δεν μπορούσε… Κόντρα στις διαμορφωμένες συνθήκες όσον αφορά τα οικονομικά ζητήματα, έβαλε πλάτη – χρόνο – κόπο και όσο χρήμα μπορούσε να διαθέσει από το υστέρημά της, ώστε η Δόξα να πάρει κανονικά μέρος στο πρωτάθλημα της Α’ ΕΠΣΑ. Την ίδια ώρα, επιφανείς επιχειρηματίες ή άνθρωποι που βοηθούσαν στο παρελθόν, γύρισαν την πλάτη, έβαλαν τον εγωισμό τους πάνω από το καλό της ομάδας και ασκούσαν εκ του ασφαλούς κριτική από την άνεση του σπιτιού τους. Μακριά από το γήπεδο, μακριά από την πραγματικότητα… Η ουσία είναι ότι σκοπός αυτών των παιδιών ήταν να μη μείνει στην ιστορία το 2018-19 ως η χρονιά, που η ομάδα δήλωσε αδυναμία να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα ή ότι αποχώρησε κατά τη διάρκεια αυτής. Και κατά μια έννοια, τα παιδιά αυτά κατάφεραν να σώσουν ένα μέρος της αξιοπρέπειας της ομάδας, που κόντρα στην εσωστρέφεια και τον εσωτερικό πόλεμο από ανθρώπους που θεωρούσαν την ομάδα τσιφλίκι τους, αγωνίστηκε και στα 30 παιχνίδια της σεζόν. Όλα αυτά ήρθαν ως συνέπεια της διοικητική αστάθειας που είχε η Δόξα τα τελευταία χρόνια, η οποία κορυφώθηκε το 2018, με την ανοιχτή κόντρα οπαδών και της διοίκησης των αδελφών Μελά. Η οικονομική αδυναμία οδήγησε στην αγωνιστική ανεπάρκεια και αυτή με τη σειρά της στην ανυποληψία από αντίπαλες ομάδες και -σε πολλές περιπτώσεις- από διαιτητές…

Ένα τέλος, μια καινούργια αρχή

To τέλος της αγωνιστικής περιόδου, όμως, βρήκε τη Δόξα στην τελευταία θέση της βαθμολογίας και -μαθηματικά- υποβιβασμένη, μήνες πριν την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος. Το “ξημέρωμα” θα την βρει στα γήπεδα της Β’ ΕΠΣΑ. Για κάποιους αυτό αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία, ώστε η ομάδα να κάνει ένα νέο ξεκίνημα, που μόνο αύξουσα πορεία θα έχει. Τον περασμένο Απρίλιο στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, διεξήχθησαν εκλογές από τις οποίες προέκυψε και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Άνθρωποι μεγαλωμένοι στο Βύρωνα, γαλουχημένοι με τις αξίες της Δόξας, που γνωρίζουν τα λάθη του παρελθόντος και αναγνωρίζουν ευθύνες και στους εαυτούς τους – όχι μόνο στους «άλλους». Όλοι τους, με αγάπη και μεράκι, είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν την ομάδα της καρδιάς τους να φτάσει εκεί που της αξίζει. Η μαζικότητα που παρατηρήθηκε στην Γενική Συνέλευση, αφήνει μόνο μηνύματα αισιοδοξίας για τη συνέχεια. Οι δεκαπέντε άνθρωποι που επωμίζονται το δύσκολο έργο να κρατήσουν ψηλά τη σημαία της ιστορικής ομάδας του Βύρωνα, είναι οι Μπότσαρης Κάρολος (πρόεδρος), Χολέβας Τάκης (αντιπρόεδρος), Σαλτατζόγλου Ηλίας (αντιπρόεδρος), Βαφειάδης Κώστας (γενικός γραμματέας), Σπαθούλας Μάρκος (γενικός αρχηγός), Ζαχαρόπουλος Μπάμπης, Δαραδήμος Θανάσης, Καμίτσης Βαγγέλης, Βογιατζής Θωμάς, Γιαννακόπουλος Σπήλιος, Αθανασίου Βασίλης, Κυρίτσης Αχιλλέας, Μπενέκης Ηλίας, Προυναρούς Θανάσης και Ψωμάς Μανώλης.

«Δεν υπάρχουν πια… Μεσσίες»

Ο πρόεδρος της Δόξας, Κάρολος Μπότσαρης μοιράζεται στο «ΦΩΣ» το όραμά του. Απλά και ουσιαστικά: «Στόχος μας είναι να συνδέσουμε την ομάδα ξανά με την πόλη και το κόσμο της, στηρίζοντας αυτούς που μας στηρίζουν». O Βαγγέλης Καμίτσης, ο οποίος ήταν πρόεδρος την περσινή σεζόν και μέλος στο φετινό σχήμα του Δ.Σ., μιλώντας στο «ΦΩΣ» εκφράζει την αισιοδοξία του ότι θα έλθουν καλύτερες ημέρες: «Πέρυσι ήμασταν 7 άνθρωποι που τρέχαμε τα θέματα της ομάδας, φέτος θα είμαστε 15 και αυτό από μόνο του, δείχνει ότι η Δόξα δεν είναι μόνη της. Από την Δόξα δεν περισσεύει κανείς. Κάναμε την αυτοκριτική μας για την περσινή περίοδο, στην οποία αντιμετωπίσαμε τεράστιες δυσκολίες. Κι αν δεν καταφέραμε να σώσουμε την ομάδα, τουλάχιστον σώσαμε ένα μέρος της αξιοπρέπειάς της, που θα χανόταν ολοκληρωτικά αν η ομάδα δήλωνε αδυναμία να αγωνιστεί στο πρωτάθλημα ή αποχωρούσε κατά τη διάρκεια της σεζόν. Μόλις καταλάβουμε ότι οι… Μεσσίες έχουν τελειώσει από το ποδόσφαιρο και ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας, τότε θα μπορούμε να αισιοδοξούμε για το μέλλον – όχι μόνο της Δόξας, αλλά όλου του αθηναϊκού ποδοσφαίρου»

Συσπείρωση του κόσμου και Ακαδημίες

Ο κόσμος βλέπει με καλό μάτι την προσπάθεια της νέας διοίκησης και τις ενέργειες, που προσανατολίζεται αυτή να κάνει, ώστε να επανέλθει το σωματείο στην κανονικότητα. Ενδεικτικό είναι το στίγμα ενός ανθρώπου, ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια “τρέχει” για τη Δόξα, αλλά μας ζήτησε να κρατήσει την ανωνυμία του, πράγμα που ανέκαθεν σεβόταν το “ΦΩΣ”: “Πρέπει να υπάρχει συσπείρωση στον κόσμο. Να αφήσουν όλοι τους εγωισμούς και να έρθουν κοντά στην ομάδα. Όλοι οι φίλαθλοι. Αυτό έχει ανάγκη η Δόξα. Την ομόνοια. Γίνεται μια νέα προσπάθεια από άξια παιδιά τα οποία γνωρίζουμε, αλλά πρέπει να ενεργοποιηθούν και επιφανείς επιχειρηματίες που ζουν στο Δήμο για να βοηθήσουν. Πρέπει να κάνουμε υπομονή, γιατί θεωρώ ότι κάτι καλό βρίσκεται στα σκαριά. Και να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος στην Ακαδημία, που είναι ο πνεύμονας της Δόξας”. Και η αλήθεια είναι ότι ανέκαθεν στη Δόξα θεωρούσαν ναυαρχίδα για την εύρυθμη αγωνιστική λειτουργία της ομάδας την Ακαδημία, κάτι που φάνηκε και πέρυσι με τη συμμετοχή αρκετών πιτσιρικάδων στην πρώτη ομάδα, έστω κι αν το βάπτισμα του πυρός που πήραν στην Α’ ΕΠΣΑ, δεν συνοδεύτηκε από θετικά αποτελέσματα. Με αφορμή την αναφορά στις Ακαδημίες, αξίζει να αναφέρουμε ότι αύριο (Σάββατο 8 Ιουνίου) η διοίκηση της Δόξας Βύρωνος διοργανώνει γιορτή για τα παιδιά της. Η πρόσκληση αναφέρει: “Σας προσκαλούμε στη γιορτή που διοργανώνουμε για τη λήξη των ακαδημιών της φετινής χρονιάς, το Σάββατο 8 Ιουνίου 2019 στις 18:00! Ελάτε στο γήπεδο της Εργάνης να διασκεδάσουμε παρέα!!! Διαγωνισμός στόχου στα γήπεδα 5×5, φιλικό ομάδας γονέων με ομάδα της Blue Army (οργανωμένων οπαδών), μουσική με DJ και Bubbleballs”.

«Εκεί που δείχνει απαιτητικά η ιστορία»

Εντύπωση μας έκανε το ρητό που χρησιμοποίησε ο Κώστας Βαφειάδης (γενικός γραμματέας), όταν τον ρωτήσαμε για την επόμενη μέρα στη Δόξα, που τόσο έχει ταλαιπωρηθεί σε βάθος χρόνου: «Σε αυτήν την αργόσυρτη διάρκειά μας όλα συνεχώς άλλαζαν. Μοναχά η φανέλα το «κοινόν» και ο νόστος των μεγάλων στιγμών παραμένουν ίδια. Ναι αργόσυρτη διάρκεια. Μεγαλειώδης αλλά και συχνά βασανιστική. Προσπάθεια λοιπόν να ξανασταθούμε ψηλά εκεί που δείχνει απαιτητικά η ιστορία. Νόστος Όρθιας Στάσεως. Άρα σχεδιάζουμε ανασυγκρότηση πιο μόνιμη και πιο διαρκή. Προσαρμοσμένοι στις απαιτήσεις των καιρών, κοιτάζουμε αποφασιστικά, μαχητικά, προς τα πίσω!». Πράγμα που συμπερασματικά σημαίνει ότι το παρελθόν της Δόξας δείχνει το δρόμο για ένα επιτυχημένο μέλλον.

«Δράση» για τα 20 χρόνια του Στάικου

Η Δόξα έχει πολύ κόσμο στον Βύρωνα, που δραστηριοποιείται και για κοινωνικά θέματα (δωρεές, αιμοδοσίες κτλ), αλλά και σε διάφορες δράσεις. Είναι ενδεικτικό ότι φέτος συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από την απώλεια του ανθρώπου που συνέδεσε -όσο κανείς άλλος- το όνομά του με τις πιο λαμπρές σελίδες της ιστορίας της Δόξας Βύρωνος. Του Μιλτιάδη Στάικου, το όνομα, το έργο και η ανιδιοτελής αγάπη του οποίου μνημονεύονται ακόμα και σήμερα, από τους φίλους της ομάδας! Με αφορμή το γεγονός αυτό, δημιουργήθηκε μια σελίδα στο facebook, όπου άσοι του παρελθόντος που φόρεσαν τη φανέλα της Δόξας, μιλούν για τον ιστορικό πρόεδρο της ομάδας. Τον αγαπημένο «παππού» όλων όσοι τον γνώριζαν ή είχαν την ευκαιρία να συναναστραφούν έστω και μια φορά μαζί του. Με τον Μιλτιάδη Στάικο στο τιμόνι, η Δόξα πρωταγωνίστησε στη Β’ Εθνική, φτάνοντας μια ανάσα από την Α’ Εθνική τη δεκαετία του ’90, ενώ είχε πολλές επιτυχίες στο Κύπελλο Ελλάδας, αποκλείοντας μεταξύ άλλων τον Άρη και τον ΟΦΗ. Οι Σάββας Παντελίδης, Δημήτρης Μπουρουτζίκας, Λουκάς Ρόπας, Πάρης Μεϊντάνης, Σπύρος Φερεντίνος, Δημήτρης Μουστάκας, Παναγιώτης Μαλιαρίτσης, Γιάννης Σφακιανάκης, Σάκης Ντότσης, Γιώργος Ζαρίκος, Αγγελος Ζαφειράκης, Γιώργος Αραμπατζής, Γιώργος Πετράκης, είναι μερικοί από πολλούς που ανταποκρίθηκαν στην πρωτοβουλία των φίλων της Δόξας για τη δημιουργία της συγκεκριμένης σελίδας.

H Blue Army πάντα δίπλα της

H «μπλε στρατιά» είναι το σύμβολο πίστης του οπαδού προς την ομάδα. Πρόκειται για το οργανωμένο κομμάτι των οπαδών της Δόξας Βύρωνος, που πέρα από το γεγονός ότι ακολουθεί την ομάδα σε οποιοδήποτε γήπεδο της Ελλάδας εκείνη αγωνίζεται, είναι πρωτοπόρο με μια σειρά κοινωνικών δράσεων. Άνθρωποι, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας ή οικονομικά προβλήματα, ένιωσαν τη ζεστασιά και την αγκαλιά των παιδιών αυτών και δέχθηκαν τη βοήθειά τους με ανακούφιση. Η Blue Army διοργανώνει χοροεσπερίδες για την οικονομική ενίσχυση ανθρώπων που το έχουν ανάγκη, μέλη της επισκέπτονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα το «Χαμόγελο του παιδιού» ή ιδρύματα άπορων συνανθρώπων μας, διοργανώνουν αιμοδοσίες και γενικότερα είναι ευαισθητοποιημένοι σε θέματα κοινωνικής ανισότητας.

Τα υπόλοιπα αθλήματα

Η Δόξα είναι από τους μεγαλύτερους αθλητικούς οργανισμούς στον Βύρωνα, απασχολώντας πολλά παιδιά καθημερινά. Πέρα από το ποδόσφαιρο, που είναι η ναυαρχίδα στη συνείδηση των φίλων της, υπάρχει το ανδρικό και το γυναικείο τμήμα μπάσκετ, η πυγμαχία και η πάλη, που έχει φέρει πολλές επιτυχίες στο σύλλογο. Και μιας που αναφερθήκαμε στο μπάσκετ, δεν θα πρέπει να παραλείψουμε τη μεγάλη επιτυχία της ομάδας των γυναικών, η οποία εξασφάλισε την άνοδό της στην Β’ ΕΣΚΑ ως πρωταθλήτρια ομάδα της Γ’ ΕΣΚΑ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια