Αφιέρωμα στο Λαυρέντη Μαχαιρίτσα

Πηγή: Δήμος Βύρωνα

ΛΑΥΡΕΝΤΗΣ ΜΑΧΑΙΡΙΤΣΑΣ

Δευτέρα 1 Μαρτίου
Οι ποιητές των τραγουδιών: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας (Τραγουδοποιοί)
Δημοτικός Κινηματογράφος “Νέα Ελβετία”, Νέας Ελβετίας 34 & Σεβαστείας 
Ώρα έναρξης: 20:00

Είναι ίσως ο τραγουδοποιός που βάζει σε δοκιμασία τον χαρακτηρισμό ως «τραγουδοποιού» του ανθρώπου που γράφει λόγια, μουσική και τραγουδάει τα τραγούδια του? Ο ίδιος έχει υπογράψει τους στίχους σε λιγοστά από τα τραγούδια του? Κι όμως έχει καταφέρει να διαμορφώσει ένα απόλυτα προσωπικό ύφος, ακόμα και στο λόγο των τραγουδιών του?

Γεννήθηκε στο Βόλο αλλά από πολύ μικρός έζησε στην Αθήνα. Ο πατέρας του μαέστρος στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, ο ίδιος από πολύ μικρός ξεχώριζε τους Μπητλς και τους Ρόλλιγκ Στόουνς. Η πρώτη του εμφάνιση ως τραγουδιστή δίπλα στον Πάνο Τζαβέλλα με αντάρτικα και δημοτικά. Η πρώτη φορά που προσπαθεί να γράψει μουσικές είναι ως μέλος ενός νεανικού γκρουπ του ?80 που πόνταρε σε αγγλικό στίχο και άκουγε στο όνομα «P.L.J. Band». Είναι το γκρουπ που στη συνέχεια μετονομάστηκε σε «Τερμίτες» και έκανε ιδιαίτερη αίσθηση το ?84, όταν συνεργάστηκε με τον Γιώργο Νταλάρα (δίσκος «Η αμαρτωλή Μαρία»).

Το 1989, μετά τη διάλυση των «Τερμιτών», ξεκινάει την προσωπική του διαδρομή, γράφοντας τις μουσικές αλλά και τραγουδώντας, στον δίσκο «Ο Μαγαπάς κι η Σαγαπώ» που έχει στίχους του Μιχάλη Μαρματάκη ? του στιχουργού που, κατά κύριο λόγο, υπογράφει τους στίχους και στους δίσκους των «Τερμιτών»? Η καθιέρωση, θα ?ρθει δυο χρόνια αργότερα, όταν – πάλι με τον Γιώργο Νταλάρα – θα τραγουδήσουν στον ομώνυμο δίσκο, το «Διδυμότειχο μπλούζ» – καταγραφή σε στίχους της προσωπικής του εμπειρίας στο στρατό, από τον Γιάννη Σπυρόπουλο. Θ? ακολουθήσει μια σειρά προσωπικών δίσκων, με λογής συνεργασίες σε ότι αφορά το στίχο, λογής συμμετοχές στις ερμηνείες αλλά και λογής διακυμάνσεις στην αποδοχή τους? Ο Μιχάλης Γκανάς, η Λίνα Δημοπούλου και πολύ περισσότερο τα κατοπινά χρόνια ο Ισαάκ Σούσης είναι οι στιχουργοί που υπογράφουν τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια αυτών των δίσκων. Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, οι Πύξ Λάξ αλλά και ο Διονύσης Σαβββόπουλος, τραγουδούν μαζί του κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια του. Κάποια στιγμή, σε δικές τους δισκογραφικές δουλειές, θα γράψει τραγούδια για τον Γιάννη Κότσιρα για τον Γιώργο Νταλάρα, αλλά και την Αλέκα Κανελλίδου?

Το «Παυσίλυπον» του 1996 είναι από τους πιο επιτυχημένους εμπορικά δίσκους αυτής της εικοσαετίας. Σ? αυτά τα χρόνια θα γράψει μουσικές και τραγούδια για τον κινηματογράφο, θα συμμετάσχει ως τραγουδιστής σε αρκετούς δίσκους τρίτων αλλά και θα συνεργαστεί σε συναυλίες και προγράμματα με μια σειρά τραγουδιστών και τραγουδοποιών ? για μεγαλύτερο διάστημα απ? όλους, με τον Διονύση Τσακνή.

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ * :

Ο ΜΑΓΑΠΑΣ ΚΙ Η ΣΑΓΑΠΩ (1989), ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ ΜΠΛΟΥΖ (1991), ΡΙΞΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΤΗ ΝΥΧΤΑ (1993), ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΠΟΥ ΚΟΥΡΑΣΕ Η ΘΕΑ (1995), ΠΑΥΣΙΛΥΠΟΝ (1996), ΕΤΣΙ ΔΡΑΠΕΤΕΥΩ ΑΠ? ΤΙΣ ΠΑΡΕΕΣ (1999), ΤΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ ΚΡΑΤΑΕΙ ΔΥΟ ΖΩΕΣ (2001), ΣΤΟ ΑΦΙΕΡΩΝΩ (2003), ΗΡΩΕΣ ΜΕ ΚΑΡΜΠΟΝ (2006)

* Περιλαμβάνονται οι πρώτες ηχογραφήσεις των δίσκων που υπογράφει ως συνθέτης και ερμηνευτής

Ομιλητής: Οδυσσέας Ιωάννου

Τραγουδιστές: Κώστας Τριανταφυλλίδης ? Αργυρώ Καπαρού

Μουσική επιμέλεια, πιάνο: Άρης Βλάχος

Ακορντεόν: Άννα Λάκη

Τα τραγούδια που ακούγονται:

ΕΝΑΣ ΤΟΥΡΚΟΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ, Πρώτη εκτέλεση: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Πυξ Λάξ, Από τον δίσκο « Παυσίλυπον», Στίχοι: Ισαάκ Σούσης, ΜΙΚΡΟΣ ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ, Από το δίσκο « Ρίξε κόκκινο στη νύχτα», Στίχοι: Μιχάλης Γκανάς, Ο ΝΟΤΟΣ, Πρώτη εκτέλεση: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Μπάμπης Στόκας, Από το δίσκο «Παυσίλυπον», Στίχοι: Ισαάκ Σούσης, ΤΟ ΦΛΑΣΑΚΙ, Πρώτη εκτέλεση: Σάκης Μπουλάς, Από τον προσωπικό δίσκο του Σάκη Μπουλά «ΜΠΟΥΛΑΣ ΕΛΛΑΣ» (1986), Στίχοι: Σάκης Μπουλάς, ΣΚΟΝΗ, Πρώτη εκτέλεση: Γιώργος Νταλάρας, Από τον δίσκο των «Τερμιτών» «Η αμαρτωλή Μαρία» (1984), Στίχοι: Μιχάλης Μαρματάκης, Ο ΠΑΛΙΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ, Πρώτη εκτέλεση: Γιώργος Νταλάρας, Από το δίσκο του Γιώργου Νταλάρα «Η άσφαλτος που τρέχει»(2001), Στίχοι: Ισαάκ Σούσης, ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ, Πρώτη εκτέλεση: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Από τον ομώνυμο δίσκο ? συλλογή για τα 20 χρόνια του στο τραγούδι (2007), Στίχοι: Λίνα Δημοπούλου, ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ BLUES, Πρώτη εκτέλεση: Γιώργος Νταλάρας, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Από τον ομώνυμο δίσκο του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Στίχοι: Γιάννης «Μπαχ» Σπυρόπουλος, ΕΛΑ ΨΥΧΟΥΛΑ ΜΟΥ (ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΚΑΘΡΙΝ), Πρώτη εκτέλεση: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Πρωτακούστηκε στην ταινία «Ένας κι ένας» και κυκλοφόρησε στο ομώνυμο σάουντρακ (2000), Στίχοι: Ισαάκ Σούσης, ΚΑΙ ΤΙ ΖΗΤΑΩ, Πρώτη εκτέλεση: Διονύσης Σαββόπουλος, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Από τον δίσκο «Έτσι δραπετεύω απ? τις παρέες», Στίχοι: Γιάννης Γεωργακόπουλος, Ο Μ?ΑΓΑΠΑΣ ΚΑΙ Σ?ΑΓΑΠΩ, Πρώτη εκτέλεση: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Από τον ομώνυμο δίσκο, Στίχοι: Μιχάλης Μαρματάκης, ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΩ, Πρώτη εκτέλεση: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Από τον δίσκο «Παυσίλυπον», Στίχοι: Γιώργος Οικονομέας, ΣΕ ΣΤΥΛ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ, Πρώτη εκτέλεση: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Από τον δίσκο «Διδυμότειχο bplues», Στίχοι: Γιάννης Προεστάκης, ΚΙΤΡΙΝΑ ΒΡΑΔΙΑ, Πρώτη εκτέλεση: Δημήτρης Μητροπάνος-Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Από το δίσκο «Παυσίλυπον», Στίχοι: Λίνα Δημοπούλου

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια