3ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Λογοτεχνικής Έκφρασης για εφήβους και νέους

Στο πλαίσιο της πολιτιστικής δράσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης με τίτλο «στο βλέμμα του Μπάιρον», ο Δήμος Βύρωνα προκηρύσσει τον 3ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό λογοτεχνικής έκφρασης για εφήβους/ες και νέους/ες. 

Σκοποί του διαγωνισμού είναι:

α) να καλλιεργήσει στη νεολαία το ενδιαφέρον για ζητήματα που έχουν σχέση με τα οράματα του Μπάιρον για την ανθρωπότητα.

β) να ενθαρρύνει τους νέους να εκφράσουν τη συγγραφική τους ικανότητα καθώς και την καλλιτεχνική τους ευαισθησία μέσα από τη λογοτεχνική έκφραση.

Ο διαγωνισμός εντάσσεται σε μια σειρά ενεργειών της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Βύρωνα για τη δημιουργία μιας σχέσης ανάμεσα στη νεολαία και τις πνευματικές μορφές του τόπου μας που αποτελούν σύμβολα δημιουργίας και εναλλακτικής αντίληψης για τη ζωή.

Ο Λόρδος Μπάιρον ήταν μια πνευματική προσωπικότητα της εποχής του που οραματίστηκε με τόλμη και διάθεση αμφισβήτησης των καθιερωμένων προτύπων της. Ο ίδιος ήταν, έζησε και πέθανε, ως μέγας διεκδικητής της προσωπικής ελευθερίας και ως πρεσβευτής της αποδέσμευσης από τον κλοιό της κοινωνίας και των ισχυρών φραγμών στην ατομική σκέψη και συμπεριφορά.

Ο Δήμος του Βύρωνα είναι η πόλη που φέρει το όνομα του μεγάλου ρομαντικού ποιητή, ως ταυτότητα και κληρονομιά. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο βυρωνικής  αναφοράς, της αξίας ανθρώπινης σκέψης μέσα από την αποδέσμευσή της, διαμορφώθηκε το θέμα του διαγωνισμού της λογοτεχνικής έκφρασης εφήβων και νέων ως ακολούθως:

«Ελλάδα 1967 -2017

Πενήντα χρόνια από την επιβολή της εφτάχρονης δικτατορίας των συνταγματαρχών. Λαχταρώντας την ελευθερία και οραματιζόμενοι τη δημοκρατία αρκετοί πολίτες της Ελλάδας βρέθηκαν σε φυλακές – κολαστήρια και έζησαν τον εφιάλτη της βίας ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος.

Η διεκδίκηση της ελευθερίας και το όραμα της δημοκρατίας για κάθε πατρίδα ώθησε συγγραφείς και ποιητές στη δημιουργία σπουδαίων έργων με θέμα είτε τον πόθο του ανθρώπου για μια ελεύθερη ζωή είτε τη δύναμη του ανθρώπου για αντίσταση».

Οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό θα πρέπει να κινηθούν στο θεματικό πεδίο που αναφέρθηκε προηγούμενα και να επιλέξουν έναν τουλάχιστον από τους δυο θεματικούς άξονες:

  1. Πόθος για ελευθερία και Δημοκρατία σε μια κοινωνία.
  2. Προσωπική αντίσταση και αξιοπρέπεια.

Οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να γράψουν ποιητικά ή πεζά λογοτεχνικά κείμενα διαπραγματευόμενοι την παραπάνω θεματική απαίτηση. 

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι μαθητές και οι μαθήτριες γυμνασίου και λυκείου οποιουδήποτε σχολείου εντός και εκτός Ελλάδας καθώς και νέοι και νέες ηλικίας 18-30 ετών. Από τη συμμετοχή αποκλείονται αυτοί που βραβεύτηκαν (με 1ο, 2ο και 3ο βραβείο) σε οποιαδήποτε κατηγορία του αντίστοιχου διαγωνισμού έτους 2016. Ανάλογος αποκλεισμός δεν ισχύει για τους διακριθέντες με τιμητικό έπαινο και, φυσικά, έπαινο συμμετοχής.

Ο διαγωνισμός αφορά σε δυο κατηγορίες κειμένων ανάλογα με την ηλικία των συμμετεχόντων:

α) Εφηβικό κείμενο (μαθητές και μαθήτριες των τάξεων του Γυμνασίου και του Λυκείου)   β) Νεανικό κείμενο (νέοι και νέες 18 μέχρι 30 ετών)

Και σε δύο κατηγορίες κειμένων ανάλογα με το λογοτεχνικό είδος:

α) ποιητικό έργο, αδημοσίευτο, έκτασης μέχρι 40 στίχους, σε ομοιοκατάληκτο ή ελεύθερο στίχο.
β) διήγημα αδημοσίευτο, έκτασης μέχρι 1.500 λέξεις.

Κάθε ενδιαφερόμενος/η θα συμμετάσχει στην αντίστοιχη ηλικιακή κατηγορία, με ένα μόνο έργο και για ένα μόνο λογοτεχνικό είδος (ποίηση ή διήγημα) που αντιστοιχεί στην ηλικιακή του/της κατηγορία.

Τα έργα θα είναι γραμμένα στην ελληνική γλώσσα, θα φέρουν τίτλο και θα υποβληθούν σε κλειστό φάκελο.

Πληροφορίες για το διαγωνισμό δίνονται στο τηλέφωνο 210-7624403, Τμήμα Παιδείας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια