Ένας χρόνος δράσης για το Δίκτυο Αλληλεγγύης Βύρωνα

Πηγή: vironassolidarity.wordpress.com

Το Δίκτυο Αλληλεγγύης Βύρωνα κλείνει έναν χρόνο δράσης. Ήταν πέρυσι τον Αύγουστο που τα μηνύματα οικονομικής δυσκολίας πολλών συμπολιτών μας που δεν μπορούσαν να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες μας οδήγησαν στην ιδέα της δημιουργίας ενός δικτύου που θα προσφέρει τρόφιμα μακράς διάρκειας σε τακτική βάση.

Το δίκτυο συγκροτήθηκε μετά από δημόσιο κάλεσμα-συνάντηση. Γράψαμε και σε ένα χαρτί ποιοι είμαστε και τις αρχές με τις οποίες λειτουργούμε. Δηλώσαμε ότι μαζί με την αντίσταση οργανώνουμε και την αλληλεγγύη.  Και ξεκινήσαμε, και άρχισε να χτίζεται το δίκτυο των εθελοντών και των ωφελουμένων, μακριά από Δήμο ή άλλη επίσημη αρχή.

Σήμερα έχουμε εγγεγραμμένες 500 οικογένειες που τις στηρίζει το Δίκτυο, και  περίπου 50 εθελοντές που με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο βοηθούν τη λειτουργία του. Πολλοί από αυτούς ταυτίζονται κιόλας μιας και καταβάλουμε προσπάθεια να στηρίζει πραγματικά ο ένας τον άλλο και να κατακτήσουμε μια πραγματική σχέση αλληλεγγύης. Να γνωρίζει ο ένας τα ιδιαίτερα προβλήματα και χαρακτηριστικά του άλλου και το κυριότερο να μην κάνουμε κάποιοι εμείς για κάποιους άλλους αλλά όλοι μαζί κάνουμε για όλους.

Δύσκολη και επίπονη προσπάθεια, όμως τις περισσότερες φορές μας αφήνει καλή γεύση στο στόμα. Μας κάνει να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο. Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις ότι λύνουμε τα προβλήματα των ανθρώπων, ένα αντιπαράδειγμα θέλουμε να δημιουργήσουμε για εμάς και τους άλλους. Στη μέχρι σήμερα διαδρομή μας κάναμε συναυλίες αλληλεγγύης με άλλες συλλογικότητες του Βύρωνα, γλεντάκια, συντονιστήκαμε με άλλα δίκτυα, καθιερώσαμε τη συλλογή τροφίμων με σαββατιάτικες εξορμήσεις σε super market της γειτονιάς, βάλαμε σταθερά σημεία συλλογής τροφίμων σε μαγαζιά του Βύρωνα, δίνουμε καθημερινά το ψωμί που μας διαθέτουν 2 φούρνοι, κατασκευάσαμε προϊόντα αλληλεγγύης, κάναμε 6 ανταλλακτικά-χαριστικά παζάρια ρούχων και άλλων αντικειμένων, γελάσαμε, συγκινηθήκαμε, μαλώσαμε, κόσμος ήρθε, κόσμος έφυγε, αλλά όσο η αναγκαιότητα παραμένει, θα παραμείνει και η διάθεσή μας για έμπρακτη αλληλεγγύη χωρίς να ζητάμε ανταλλάγματα, χωρίς να βιντεοσκοπούμε τις κινήσεις μας, χωρίς να περιμένουμε χειροκρότημα από κάπου.

Αυτό που ζητάμε είναι να συνεχίσετε να μας στηρίζετε με αυτόν το ήρεμο τρόπο όπως το κάνετε  πολλοί από εσάς και να μιλήσετε για μας στους φίλους και τους γνωστούς σας. Να έρθετε στην εβδομαδιαία συνάντηση συνάντησή μας κάθε Δευτέρα στις 8μμ., να μας πείτε ιδέες και να σχεδιάσουμε όλοι μαζί την υλοποίησή τους.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΒΥΡΩΝΑ

  • Αρχές Ιουνίου προσφέρθηκαν από το δίκτυο αλληλεγγύης Βύρωνα ρούχα και είδη προσωπικής υγιεινής στο στρατόπεδο κράτησης μεταναστών στην ΑΜΥΓΔΑΛΕΖΑ
  •  7-8 Ιουνίου συμμετοχή στο ALTER SUMMIT στο χωριό αλληλεγγύης
  • 28-30 Ιουνίου συμμετοχή στο 17ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ
  • Στα μέσα Ιουνίου προσφέρθηκαν τρόφιμα μακράς διάρκειας για τους μετανάστες-πολιτικούς πρόσφυγες του Λαυρίου
  • Κατά την διάρκεια των κινητοποιήσεων στην ΕΡΤ το Δίκτυο αλληλεγγύης συμμετείχε στην συλλογική κουζίνα που διοργανώθηκε στο προαύλιο της ΕΡΤ.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ

Συγκεντρώνουμε τα τρόφιμα (λάδι, ζυμαρικά, όσπρια, καφέ, γάλα) στον χώρο της «Στάσης Βύρωνα», Χρυσ. Σμύρνης 143 – 151, τηλ. 210 7613239,  Δευτέρα-Σάββατο  10:00 π.μ.- 1:00 μμ.

Επίσης μας παραχώρησαν θέση για καλάθια συγκέντρωσης τροφίμων οι επιχειρήσεις:

  • LA RONDA ( café ) Χρυσοστόμου Σμύρνης & Βουτζά
  •  WIND ( τηλεφωνία ) Χρυσοστόμου Σμύρνης & Ευαγγ. Σχολής
  • ΣΟΥΖΑΝΑ ( μεζεδοπωλείο ) Πλ. Αγίου Λαζάρου
  • ΜΠΟΥΓΙΑΣ ( κρητικά προϊόντα ) Λ. Καρέα 94
  • OPTICORAMA ( οπτικά ) Αγ. Σοφίας 50
  • ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ ( κρεοπωλείο ) Αγ.Σοφίας 66
  • ΣΤΑΜΑΤΗΣ ( κατεψυγμένα ) Ιθώμης 16
  • ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΝ ( καφεκοπτείο ) Δικαιάρχου 134-6
  • Ο ΚΑΡΕΑΣ ( φούρνος ) Λ.Καρέα 92
  • Να μαστε (μεζεδοπωλείο) Αγίας Σοφίας 98

Δίκτυο Αλληλεγγύης Βύρωνα

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια