Νίκος Χαρδαλιάς: «Όχι στην απαξίωση των Δήμων εις βάρος των πολιτών»

Ανοιχτή επιστολή-ανακοίνωση εξέδωσε ο Δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Χαρδαλιάς, η οποία μοιράστηκε σε όλη την πόλη, ενημερώνοντας τους πολίτες για την οικονομική κατάσταση του Δήμου, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά και τη νέα περικοπή 30% στους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αποφάσισε η κυβέρνηση. Η νέα περικοπή έρχεται να προστεθεί στις προηγούμενες μειώσεις, ύψους 60% των πόρων των ΟΤΑ, με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική αδυναμία όλων των Δήμων της χώρας να ανταπεξέλθουν ακόμα και στις μισθοδοσίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2009 η μηνιαία τακτική επιχορήγηση του Δήμου Βύρωνα (ΚΑΠ) ανερχόταν στο ποσό των 1.132.500 ευρώ, ενώ η τελευταία μηνιαία επιχορήγηση κατρακύλησε στο ποσό των 546.946,48 ευρώ! Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι για έργα και συντηρήσεις (ΣΑΤΑ) ο Δήμος το 2009 έλαβε ποσό 1.280.361 ευρώ και για συντήρηση σχολείων (ΣΑΤΑ σχολείων) το ποσό των 506.000 ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ!! Τέλος, ενώ βάσει του νόμου ο Δήμος έπρεπε να επιχορηγηθεί μέχρι 31/01/2012 με το ποσό των 998.000 ευρώ για οφειλές παρελθόντων ετών από το κράτος, και παρά το γεγονός ότι η σχετική απόφαση κατανομής αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», τα χρήματα αυτά δεν έχουν αποδοθεί μέχρι σήμερα σε κανέναν Δήμο της χώρας!

Με αφορμή τα παραπάνω, αλλά και το διήμερο προειδοποιητικό «λουκέτο» την Τετάρτη 29 και την Πέμπτη 30 Αυγούστου που αποφάσισε η ΠΕΔΑ, ο Δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Χαρδαλιάς προχώρησε στην έκδοση της σχετικής ανακοίνωσης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Στο κάδρο της δίκαιης οργής των πολιτών, οι πολιτικοί και το σύστημα που τους στηρίζει, προσπαθούν να τοποθετήσουν και την Αυτοδιοίκηση, προφανώς για να μην αισθάνονται μόνοι τους! Δεν θα τους περάσει…» 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής του Δημάρχου Βύρωνα, Νίκου Χαρδαλιά: 

Αγαπητοί μου συμπολίτες,

Οι νέες απαράδεκτες μειώσεις στην κρατική χρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης απειλούν άμεσα με κλείσιμο τους Δήμους, τις κοινωνικές μας υπηρεσίες και τις λειτουργίες που εξυπηρετούν καθημερινά τους κατοίκους των πόλεών μας!

Αν επιτρέψουμε να γίνει κάτι τέτοιο, τα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζουν σήμερα οι πολίτες θα πολλαπλασιαστούν και η ζωή στις πόλεις της Αττικής θα γίνει αφόρητη.

  • Στους Δημοτικούς Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς υπάρχει ήδη πρόβλημα. Πάρα πολλοί γονείς που έκαναν αίτηση κινδυνεύουν να μείνουν έξω τα παιδιά τους, λόγω της ανεπαρκούς χρηματοδότησης του προγράμματος. Το αληθινό κόστος όμως θα το πληρώσουν αυτές οι 50.000 οικογένειες σε όλη την Ελλάδα που αναγκάζονται να αναζητήσουν άλλες, πανάκριβες λύσεις για τη φύλαξη των παιδιών τους.
  • Σε λίγες μέρες ανοίγουν τα σχολεία και δεν έχει λυθεί το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών – όπου υπάρχει αυτή η ανάγκη. Η αρμοδιότητα έχει μεταφερθεί στην Αυτοδιοίκηση, όπως και δεκάδες άλλες, χωρίς όμως να δοθεί ούτε Ευρώ για το σκοπό αυτό και όλοι οι διαγωνισμοί μέχρι σήμερα είναι άγονοι.
  • Προγράμματα κοινωνικής μέριμνας, όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι», οι δράσεις ψυχοκοινωνικής μέριμνας για παιδιά και οικογένειες, τα κοινωνικά παντοπωλεία, ιατρεία και φαρμακεία, η τράπεζα χρόνου, η ενίσχυση απόρων οικογενειών με τρόφιμα, ρουχισμό ή και χρήματα, θα σταματήσουν αναγκαστικά και οι πολίτες θα βρεθούν μόνοι και αβοήθητοι μπροστά στις εφιαλτικές συνέπειες της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης.
  • Ενώ την εγκατάλειψη και το μαρασμό θα αντιμετωπίσουν η συντήρηση των δρόμων και των κοινωφελών υποδομών, η θέρμανση και η συντήρηση των σχολείων, το πράσινο που με κόπους έχουμε κατορθώσει να φυτέψουμε σε πάρκα και πλατείες, λειτουργίες και δράσεις όπως τα ΚΕΠ και οι τοπικές πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες.

Οι Δήμοι έχουμε ήδη υποστεί μεγάλες περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση, έχουμε συνεισφέρει πολύ περισσότερο από κάθε Υπουργείο ή άλλο δημόσιο φορέα στην εξοικονόμηση χρημάτων. Από το 2009 μέχρι σήμερα, οι μειώσεις στα έσοδά μας ξεπερνούν το 60%. Αν αυτό είχε γίνει στο σύνολο του κράτους, η γενική κατάσταση της χώρας θα ήταν σαφώς καλύτερη και πολλές από τις οριζόντιες και άδικες περικοπές σε κατηγορίες συμπολιτών μας θα είχαν αποφευχθεί!

Κι όμως, η κυβέρνηση αυθαίρετα, χωρίς καμιά μελέτη για το ελάχιστο λειτουργικό κόστος των Δήμων και παραβιάζοντας τις συνεχείς δεσμεύσεις Υπουργών και κομμάτων, προχώρησε αιφνιδιαστικά σε νέα μείωση των θεσμοθετημένων από το Σύνταγμα πόρων της Αυτοδιοίκησης κατά 30%! Οδηγούν έτσι τους Δήμους σε αδυναμία πληρωμών και νομοτελειακά στο κλείσιμό τους. Αυτό δεν μπορούμε να το δεχθούμε, έχουμε υποχρέωση απέναντι στους πολίτες που μας εμπιστεύονται να αντιδράσουμε, υπερασπιζόμενοι τα δικά τους δίκαια και συμφέροντα.

Για τους λόγους αυτούς, οι Δήμαρχοι της Αττικής αποφασίσαμε το διήμερο προειδοποιητικό κλείσιμο των Δήμων, την Τετάρτη 29 και Πέμπτη 30 Αυγούστου. Την Τετάρτη 29 Αυγούστου πραγματοποιούμε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, μαζί με τους εργαζόμενους στην Αυτοδιοίκηση, έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών στην Πλατεία Κλαυθμώνος και την Πέμπτη 30 Αυγούστου θα διεξαχθεί Γενική Συνέλευση των Δημάρχων όλης της χώρας για τη συνέχιση των κινητοποιήσεών μας.

Αγαπητοί μου συμπολίτες,

Ζητάμε την κατανόησή σας για τα προβλήματα που γνωρίζουμε ότι θα προκαλέσουν αυτές οι κινητοποιήσεις στην καθημερινή ζωή σας. Είναι η ελάχιστη θυσία που απαιτείται για να εμποδίσουμε την πλήρη και οριστική κατάρρευση όλων των κοινωνικών και ωφέλιμων λειτουργιών για τους Δημότες. Εάν, έστω και σήμερα, δεν αντισταθούμε στην αυθαιρεσία και τη διαχρονική ετσιθελική λογική των κυβερνώντων τα τελευταία χρόνια, το αποτέλεσμα θα είναι ακόμα πιο δυσβάσταχτο για τους πολίτες της κάθε γειτονιάς του Λεκανοπεδίου και όλης της χώρας!

Ζητάμε ακόμη περισσότερο τη συμπαράστασή σας, τη συμμετοχή σας την Τετάρτη 29 Αυγούστου, ώρα 11.00, στη συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών και σε όλες τις δράσεις που θα ακολουθήσουν.

ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ. ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ ΣΤΗΝ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ!

Στο κάδρο της δίκαιης οργής των πολιτών, οι πολιτικοί και το σύστημα που τους στηρίζει, προσπαθούν να τοποθετήσουν και την Αυτοδιοίκηση, προφανώς για να μην αισθάνονται μόνοι τους! Δεν θα τους περάσει…

            Ο Δήμαρχος

Νίκος Γ. Χαρδαλιάς

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια