Πόσο είναι το πρόστιμο για όσους κρατάνε παράνομα θέση στον δρόμο

Δεν είναι λίγες οι γειτονιές του Δήμου Βύρωνα που ταλαιπωρούνται από επιτήδειους οι οποίοι προκειμένου να έχουν μόνιμη θέση πάρκινγκ, καταλαμβάνουν μέρος του οδοστρώματος με διάφορους τρόπους.

Όλοι μας έχουμε δει κατά καιρούς διάφορα αντικείμενα, όπως καφάσια, κώνους, καρέκλες, τσιμεντόλιθους, ξύλα και γλάστρες δίπλα από τα πεζοδρόμια και έχουμε απορήσει, ωστόσο υπάρχει συγκεκριμένο άρθρο του Κ.Ο.Κ. που θα κάνει όσους έχουν αυτό το συνήθειο, να το ξανασκεφτούν.

Τσουχτερό πρόστιμο για τους παραβάτες

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας απαγορεύει οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια και επισύρει πρόστιμο στους παραβάτες.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 48 παράγραφο 1 του ΚΟΚ «Κατάληψη τμήματος οδού και πεζοδρομίου», αναφέρεται ότι «απαγορεύεται η διαρκής κατάληψη τμήματος του οδοστρώματος με εγκαταστάσεις ή εμπόδια, ιδιαίτερα αν με αυτά παρεμποδίζεται η κυκλοφορία η επιτρεπόμενη στάση ή στάθμευση οχημάτων ή περιορίζεται η ορατότητα αυτών που χρησιμοποιούν τις οδούς». Αυτός που παραβαίνει τις διατάξεις του άρθρου αυτού τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 400 ευρώ.

Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν τοποθετήσει παράνομα πινακίδα «No Parking» χωρίς να έχουν λάβει άδεια από τον Δήμο και την Τροχαία. Για να δοθεί μια τέτοια άδεια, θα πρέπει να κατατεθεί το αρχιτεκτονικό σχέδιο της οικοδομής, να επιβεβαιωθεί η νομιμότητα του αιτήματος, να πάρει αριθμό αδείας και να εγκριθεί από την τροχαία. Σε αντίθετη περίπτωση, η τοποθέτηση της είναι παράνομη.

Τι πρέπει να κάνουν οι δημότες 

Στην περίπτωση που κάποιος δημότης αντιληφθεί παράνομη κατάληψη δρόμου θα πρέπει να καλέσει την αστυνομία, η οποία είναι αρμόδια να επιβάλλει πρόστιμο στους παραβάτες.

Μια πάγια τακτική όσων καταλαμβάνουν παράνομα θέσεις είναι να επιτίθενται με απειλές, φωνές, ύβρεις και προκλητικότητα για να αποτρέψουν τον οδηγό να σταθμεύσει εκεί. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να διατηρείτε την ψυχραιμία σας, να απομακρυνθείτε από το σημείο και να περιμένετε μέχρι να έρθει η αστυνομία.

Εξαιρέσεις

Η παραχώρηση χώρων στάθμευσης επί του οδοστρώματος επιτρέπεται σε εξαιρετικά έκτακτες περιπτώσεις, κυρίως για ΑμεΑ, μόνο μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία εγκρίνεται από το Τμήμα Συγκοινωνιών και Σηματοδότησης του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Σε αυτή την περίπτωση τοποθετείται από την η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου κατακόρυφη σήμανση επί του οδοστρώματος, η οποία οριοθετεί τον χώρο στάθμευσης που έχει παραχωρηθεί, αποκλειστικά για συγκεκριμένο όχημα του ατόμου με αναπηρία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

1 Σχόλιο
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Φωτης Γιαννακοπουλος

Σωστό το πρόστιμο που προβλέπει ο ΚΟΚ