Σε μια προσπάθεια να επισπευσθούν οι διαδικασίες για τη συντήρηση και τη βελτίωση του χώρου δασικής αναψυχής στον Κουταλά, ο Δήμος Βύρωνα απέστειλε στη Φιλοδασική Ένωση Αθηνών (ΦΕΑ) μια μελέτη που εκπονήθηκε με δική του πρωτοβουλία και δαπάνη. Η μελέτη έγινε από εξειδικευμένο γραφείο δασοτεχνικών μελετών, με οικονομική επιβάρυνση του Δήμου Βύρωνα και ο προϋπολογισμός των παρεμβάσεων που προτείνονται στην περιοχή, ανέρχεται σε 354.000 ευρώ.
Ο Δήμαρχος Βύρωνα, Γρηγόρης Κατωπόδης δήλωσε σχετικά: «Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια προκειμένου να επιταχύνουμε, τις διαδικασίες αποκατάστασης του Κουταλά σε συνεργασία πάντα με τη Φιλοδασική Ένωση Αθηνών και το Δασαρχείο. Πρέπει να πω εδώ, για το γνωρίζουν οι συμπολίτες μας, ότι ο Δήμος Βύρωνα δεν έχει, ούτε την κυριότητα, ούτε την ευθύνη της περιοχής αυτής. Παρόλα αυτά αναλάβαμε την πρωτοβουλία να προχωρήσουμε στην εκπόνηση της μελέτης, κρίνοντας απαραίτητο ο χώρος να ξαναβρεί τη χαμένη του ζωντάνια. Η προνομιακή θέση του Κουταλά, επιτρέπει την προσέλκυση πολιτών που θέλουν να γνωρίσουν το δάσος και να έρθουν σε επαφή με τη φύση. Είναι επίσης πρωταρχική ανάγκη να αποκατασταθεί η διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση του χώρου αυτού, που σε κάποιες περιπτώσεις είναι επικίνδυνη για τους επισκέπτες».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα μελέτη που έστειλε ο Δήμο Βύρωνα στη ΦΕΑ, έλαβε υπόψη την αρχική μελέτη διαμόρφωσης του χώρου της Δ/νσης Αναδασώσεων Αττικής, ώστε οι παρεμβάσεις που προτείνονται να περιοριστούν στις απολύτως αναγκαίες, με την ελάχιστη όχληση για δασικό περιβάλλον, ώστε να αποκατασταθεί ο χώρος και να είναι βιώσιμος αλλά και λειτουργικός για τους επισκέπτες.
Στη συνέχεια, επόμενο βήμα, είναι η αποδοχή από τη ΦΕΑ της δωρεάς του Δήμου Βύρωνα, ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες αδειοδότησης του έργου από το αρμόδιο Δασαρχείο Πεντέλης.
Λίγα λόγια για το δασικό χώρο στον Κουταλά
Εδώ και πολλές δεκαετίες στα διοικητικά όρια του Δήμου Βύρωνα και εντός της παραχωρημένης κατά χρήση έκτασης στην Φιλοδασική Ένωση Αθηνών, στη θέση «Κουταλάς», είχε διαμορφωθεί χώρος υπαίθριας δασικής αναψυχής από την Δ/νση Αναδασώσεων του τότε Υπουργείου Γεωργίας, ο οποίος περιλάμβανε 4 γήπεδα, πολλούς τραπεζο-πάγκους για υπαίθριο γεύμα και πρότυπα -για την εποχή τους- όργανα παιχνιδιού.
Ωστόσο, ο χώρος, πλέον δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών. Τα γήπεδα που είχαν κατασκευαστεί χρήζουν συντήρησης, οι τραπεζόπαγκοι, είτε έχουν καταστραφεί, είτε έχουν φθαρεί σε σημείο που απαιτείται η αντικατάστασή τους. Το λυόμενο αναψυκτήριο έχει κριθεί κατεδαφιστέο και πρέπει να απομακρυνθεί, ενώ τα όργανα που υπήρχαν για δημιουργία παιδότοπου έχουν καταστραφεί.