Συναυλία αλληλεγγύης διοργάνωσε την Τετάρτη το βράδυ στην πλατεία Ταπητουργείου στον Βύρωνα η ΤΟ Ανατολικών Συνοικιών της ΚΝΕ για να μην απελαθούν τρία αδέλφια από το Ιράκ, μαθητές του 4ου Γυμνασίου Βύρωνα, μαζί με τους γονείς τους και τα άλλα δύο αδέλφια τους.
Μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι, με την πρωτοβουλία της ΚΝΕ έδειξαν την αλληλεγγύη τους δηλώνοντας ξεκάθαρα: «Κανένας συμμαθητής μας να μην απελαθεί!». Ετσι στάθηκαν στο πλευρό τους, διεκδικώντας να αποδοθεί καθεστώς διεθνούς προστασίας στους μαθητές Ali Hemin, Ali Doaa, Ali Rahma, στους γονείς τους και στις δύο μικρές αδερφές τους που ζουν εδώ και 6,5 χρόνια στη χώρα μας. Το μικρότερο μέλος της οικογένειας, 5 ετών σήμερα, γεννήθηκε στην Ελλάδα. Ο πατέρας δουλεύει περιστασιακά στην οικοδομή, ο 16χρονος γιος εργάζεται, ενώ, ταυτόχρονα, πρέπει να παρακολουθεί και τα μαθήματά του στο 4ο Γυμνάσιο Βύρωνα. Τα δύο από τα αδέλφια του είναι, επίσης, μαθητές σε Γυμνάσιο και Δημοτικό.
Την εκδήλωση άνοιξε με λίγα και μεστά λόγια ο 15χρονος Π.K., μαθητής στην τρίτη τάξη του 4ου Γυμνασίου. Αφού καταδίκασε την προσπάθεια απέλασης της εφταμελούς οικογένειας από το Ιράκ, αναφερόμενος και σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις πρόσθεσε ότι «είδαμε όλοι τις τραγικές εικόνες των νεκρών και βαριά τραυματισμένων Αφρικανών μεταναστών πριν δύο μέρες στα σύνορα της Ισπανίας με περίπου 30 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματισμένους από την Αστυνομία της Ισπανίας και του Μαρόκου. Αυτά τα γεγονότα δείχνουν την αγριότητα και βαρβαρότητα του κόσμου που ζούμε. Ένας κόσμος που το μόνο που προσφέρει σε εμάς τους μαθητές και τους νέους ανθρώπους είναι ανισότητα, αδικία, φτώχεια, πόλεμο, ρατσισμό και προσφυγιά».
Για να συνεχίσει λέγοντας «είμαστε πολλοί και θα γίνουμε ακόμα περισσότεροι, εμείς που πηγαίνουμε κόντρα σε αυτές τις απαράδεκτες πράξεις και τις άθλιες καταστάσεις, που δεν θεωρούμε ρεαλιστικό το παρόν και το μέλλον που μας φτιάχνουν. Καθημερινά παλεύουμε για μία ανώτερη κοινωνία όπου οι ανάγκες όλων των ανθρώπων θα καλύπτονται και οι λαοί θα ζουν ειρηνικά. Ενάντια στο μπλέξιμο της χώρας μας στα πολεμικά σχέδια των μεγαλοαφεντικών». Για να καταλήξει «εμείς οι Βυρωνιώτες ξέρουμε από προσφυγιά τη στιγμή που η περιοχή μας χτίστηκε από αυτούς πριν πολλά χρόνια. Γι αυτό θέλουμε και θεωρούμε υποχρέωσή μας να απορριφθεί η απέλαση της οικογένειας από το Ιράκ. Είμαστε μαζί τους. Κανείς συμμαθητής μας να μην απελαθεί».
Επίσης, ο Νίκος Κατσαρός, από την ΚΟ Εκπαιδευτικών Ανατολικών Συνοικιών του ΚΚΕ, επεσήμανε μεταξύ άλλων πως «οι κομμουνιστές εκπαιδευτικοί, καταγγέλλουμε την αισχρή απόφαση της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης που αναγκάζει μια μάνα με τα τέσσερα παιδιά της να πάρει για πάλι το δρόμο της προσφυγιάς. Καταγγέλλουμε τη σημερινή και όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις που έχουν φτιάξει μέσα στο ευρωενωσιακό πλαίσιο ένα σφιχτό κλοιό που στραγγαλίζει τις εύθραυστες ζωές των κατατρεγμένων». Πρόσθεσε ότι «δε μιλάμε μόνο για την απέλαση, μιλάμε και για τις συνθήκες που είναι καταδικασμένα να ζουν και μορφώνονται τα προσφυγόπουλα. Με τμήματα υποδοχής με τραγικές ελλείψεις, με ανάθεση της ευθύνης των προσφύγων σε αμφιβόλου προέλευσης και δράσης ΜΚΟ, με διαρκείς μετεγκαταστάσεις από δομή σε δομή» και τόνισε πως «εμείς οι κομμουνιστές καθηγητές και δάσκαλοι είμαστε εδώ, είμαστε στο πλευρό της οικογένειας Αλί! Καλούμε του συναδέλφους μας, τους μαθητές μας, τους γονείς και όλο τα λαό να κάνουν αυτό που ξέρει καλύτερα από όλους η τάξη μας: να δείξουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους και να υψώσουν τοίχο αδιαπέραστο που δεν θα επιτρέψει καμιά απέλαση».
Στη συναυλία, τα συγκροτήματα hip hop όπως Ryme Riot, Raibo κ.α. έδωσαν τον δικό τους τόνο και ξεσήκωσαν τους παρευρισκόμενους.