Α.Σ. Αθηναϊκός 1917: 103 χρόνια ιστορίας και δράσης

Πηγή: ert.gr

Σε χρόνια δύσκολα που ο αντρικός πληθυσμός δοκιμάζονταν στα πεδία των μαχών των Βαλκανικών Πολέμων και του Α΄Παγκόσμιου πόλεμου, με τη χώρα να αιμορραγεί σε ανθρώπινο δυναμικό και την οικονομία σε κάκιστη κατάσταση, άρα και τον αγώνα για επιβίωση να είναι πολύ σκληρός, ιδρύθηκε ο Αθηναϊκός, ένα από τα πιο ιστορικά αθλητικά σωματεία της χώρας μας.

20 Οκτωβρίου 1928 εφημ. Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ

Επικοινωνήσαμε με τη διοίκηση της ομάδας και για την πρώτη περίοδο του συλλόγου μας έκανε γνωστά τα εξής: “Ο Αθηναϊκός αποτελεί ένα από τα τρία ιδρυτικά μέλη της Ε.Π.Ο. Mαζί με τον Παναθηναϊκό και τον Απόλλωνα. Ιδρύθηκε από ποδοσφαιριστές της ιστορικής ποδοσφαιρικής ομάδας Π.Σ. Γουδί. Το 1914 παίκτες από το Γουδί αποχώρησαν και δημιούργησαν την ομάδα “Χόουπ” (Hope: Ελπίς).

29 Οκτωβρίου 1928 εφημ. Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ
17 Νοεμβρίου1928 εφημ. Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ
Πέμπτη 16 Αυγούστου 1928 Αθλητική Εβδομάς

Το 1917 που έγινε επίσημο σωματείο από το πρωτοδικείο έλαβε το όνομα “Αθηναϊκός”. Ως ιδρυτικά μέλη αναφέρονται οι: Ψύχας, Γόνας, Χρυσάφης, Πατούσας, Καγκελάρης (Στέφανος και Σπύρος), Μανόπουλος, Μουρίκης, Ρόγης, Σαρρής και Παναγόπουλος.

 

 

20-3-1936 εφημ. Αθλητισμός

Ως το 1931 μετείχε στην Α΄ κατηγορία. Τότε, επειδή έδωσε φιλικό αγώνα με την μη αναγνωρισμένη ομάδα “Πράσινα Πουλιά”, την οποία είχαν δημιουργήσει δυσαρεστημένοι παίκτες του Παναθηναϊκού, τιμωρήθηκε με υποβιβασμό στη Γ΄ κατηγορία.

Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 1928 Αθλητική Εβδομάς

Το 1925-1926 η χρονιά σημαδεύεται από τον ανεπανάληπτο θρίαμβο στο πρωτάθλημα επί της ΑΕΚ: 8-0 που είναι η πιο μεγάλη ήττα στην ιστορία της.

Ιανουάριος-1923-Αθλητική-Επιθεώρησiς
Μάρτιος 1924 Αθλητική Επιθεώρησις για αγώνα της 3-2-1924

Το 1937 ανέβηκε ξανά στην Α΄ και στο πρωτάθλημα 1940-41 ήταν πρωτοπόρος στη βαθμολογία ως τις 28 Οκτωβρίου 1940 που ξέσπασε ο πόλεμος και διακόπηκε το πρωτάθλημα”.

1926 με Κατράκη στη σύνθεση

Στην προπολεμική περίοδο πρέπει να επισημάνουμε την παρουσία του μετέπειτα μεγάλου ηθοποιού Μάνου Κατράκη, που έπαιξε ποδόσφαιρο και στον Αθηναϊκό (είχε παίξει επίσης στον Όμιλο Εκδρομέων Βόλου και στον Κεραυνό Πολυγώνου), ενώ με τα χρώματα του Αθηναϊκού είχε αγωνιστεί και ο επίσης σπουδαίος ηθοποιός Δημήτρης Μυράτ.

Αθλητικά Νέα εφημερίδα της Ένωσης Ελλήνων Αθλητών

Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί στον τεράστιο ρόλο του αθλητισμού στην κατοχή, που αναπτέρωνε το ηθικό του λαού, συγκέντρωνε βοήθεια για συσσίτια, αρχικά σε φυματικούς αθλητές και ακολούθως και ευρύτερα και σε αρκετές περιπτώσεις ήταν προκάλυμμα αντιστασιακών δράσεων. Ο Αθηναϊκός έδωσε το παρόν και σε αυτή τη δύσκολη επρίοδο, αφού όπως επισημαίνει η διοίκησή του: “Κατά την διάρκεια της κατοχής ποδοσφαιρικοί αγώνες άρχισαν να γίνονται από το 1943 και μετά. Φυσικά δεν γίνονταν επίσημα πρωταθλήματα αλλά κάποια τουρνουά μεταξύ των ισχυρότερων ομάδων της Αθήνας και του Πειραιά, στα περισσότερα φυσικά συμμετείχε και ο Αθηναϊκός . Επικεφαλής τερμάτισε και στο ανεπίσημο πρωτάθλημα Αθηνών-Πειραιώς που διεξήχθη στα χρόνια της κατοχής, τη σεζόν 1943-44.

Αθηναϊκός 1925-1926

Ως το Β΄ παγκόσμιο πόλεμο ήταν από τα πλουσιότερα σωματεία. Εκτός από ποδόσφαιρο, διατηρούσε τμήματα στίβου, κολύμβησης και σκοποβολής.
Είχε πολυτελή γραφεία στη γωνία των οδών Χαλκοκονδύλη & Πατησίων, στα οποία στεγάζονταν και άλλα σωματεία καθώς και η ΕΠΣΑ.
Τα γραφεία αυτά πυρπολήθηκαν στα γεγονότα του Δεκεμβρίου 1944 (Δεκεμβριανά), με αποτέλεσμα να καταστραφούν τα αρχεία και τα τρόπαια του συλλόγου και να μείνει άστεγος” .

Ο πόλεμος τελειώνει, η Ελλάδα μετράει τις πληγές της και ο αθλητισμός επιχειρεί να βρει τα βήματά του σε αυτή τη νέα περίοδο.

Μεταπολεμικά βρέθηκε στην Α΄ κατηγορία και από το 1950 στην Α2 κατηγορία της ΕΠΣΑ. Τον Ιούλιο του 1952 συγχωνεύτηκε με την Α.Ε. Νέας Ελβετίας και προέκυψε η νέα ονομασία Αθηναϊκός Νέας Ελβετίας Αθλητικός Σύλλογος. Συνήθως τον αποκαλούσαν Αθηναϊκό ή Aθηναϊκό Νέας Ελβετίας.

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που μας διέθεσε η διοίκηση του συλλόγου:
«Το 1949 – 195 είναι μια πολύ κακή περίοδος στην ιστορία του συλλόγου ολοκληρώνεται με τον υποβιβασμό στην β΄κατηγορία.
Το μόνο θετικό από αυτήν την χρονιά είναι η νίκη επί της ΑΕΚ , η ισοπαλία με τον ΠΑΟ και οι νίκες της ομάδας στα φιλικά που έδωσε στην επαρχία.
Η κακοτυχία συμπληρώθηκε από τον αιφνίδιο θάνατο του προπονητή της ομάδας και παλαίμαχου διεθνή άσου του Ολυμπιακού, Χριστόφορου Ράγγου.

1952-53

Το πρώτο πρωτάθλημα μετά την συγχώνευση. Οι προσπάθειες για εξεύρεση της καλύτερης ενδεκάδας από παίκτες του ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ και της Ν. Ελβετίας έφερε μια μέτρια πορεία με λίγες νίκες και πολλές ισοπαλίες και ήττες. Μάλιστα την τελευταία αγωνιστική λίγο έλειψε η ομάδα να μπλεχτεί σε περιπέτειες με μπαράζ υποβιβασμού.
Το κέρδος της περιόδου τα νέα ταλέντα (Θεοφάνης, Κόης, Ανταλής κλπ) που έγιναν η βάση για την δημιουργία της μεγάλης ομάδας του 1955-59.

Πέμπτη 2 Αυγούστου 1928 Αθλητική Εβδομάς

1965-1966 Άνοδος στη Γ΄ Εθνική

Tην περίοδο αυτή η ομάδα βρίσκεται στην Α΄κατηγορία Αθηνών. Κάνει μια πολύ καλή χρονιά δίνοντας μάχη με τον Αττικό, Πλάτωνα και Αστέρα. Στο τέλος του πρωταθλήματος ο Αθηναϊκός βρίσκεται στην 2η θέση που οδηγεί σε μπαράζ με ομάδες της Πελοποννήσου για την ανώτερη κατηγορία. Αν και αποτυχαίνει στα μπαράζ ,αφού μηδενίζεται σε έναν αγώνα στην Τρίπολη λόγω επεισοδίων, τελικά ανεβαίνει στην Γ΄Εθνική, μιά κατηγορία που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά.

1978-1979 (πρωταθλητής ΕΠΣΑ – άνοδος)

Η φοβερή ομάδα του Αθηναϊκού κατέκτησε αήττητη το πρωτάθλημα, ενώ κατέκτησε το 1980 το κύπελλο της ΕΠΣΑ και τελικά την
αγωνιστική περίοδο 1989 -1990 παίρνει το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής και μαζί το εισιτήριο ανόδου στην Α’ Εθνική.
Οι παίκτες της ανόδου: Αγγελόπουλος, Αλβέρτης, Αναστασίου, Βρύνιος, Γκαβασιάδης, Δρόσος, Ζώταλης, Θανόπουλος, Θεοδωράκος, Κάντας, Κεφαλάς, Κωττάκης, Μπασαγιάννης, Μπούζουκας, Σπηλιώτης, Τάπρατζης, Τζαλακώστας, Τσαβαλιάς, Χατζηαγγελής, Χατζηράπτης, Παντελίδης
Πρόεδρος της ομάδας ήταν ο Σπύρος Καλογιάννης.

1990-91 Α΄Εθνική – 6η θέση

Στην πρώτη του εμφάνιση στην Α΄Εθνική , η ομάδα πηγαίνει από επιτυχία σε επιτυχία.
Σε όλη την διάρκεια του πρωταθλήματος βρίσκεται στις πρώτες θέσεις και κάνει την ποδοσφαιρική Ελλάδα να παραμιλάει.
Φτάνει μέχρι τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδος και κερδίζει την έξοδο για την Ευρώπη.

1991-92 εποχή Α΄ Εθνικής και Μάντζεστερ Γιουνάιτεντ

Ίσως η μεγαλύτερη μέρα για το σύλλογο η εξοδο στην Ευρώπη με αντίπαλο την ιστορική Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Οι αγώνες ολοκληρωθήκαν 0-0 εντός και εκτός και ο Αθηναϊκός έχασε στην παράταση 2-0 στο 109′ και 112′.

Στην Αθήνα: Αθηναϊκός: Σαργκάνης, Χατζηαγγελής, Σπηλιώτης, Καπουράνης, Θεοδωράκος, Τζαλακώστας, Χατζηράπτης, Κόλεφ, Σπίτσα, Μπονγκ, Μπούτζουκας.
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ : Σμάιχελ, Μπρους, Πάλιστερ, Έργουιν, Φίλαν, Ινς, Μπίρντσμορ (75΄Γουάλας), Γουέμπ, Μακλέρ, Χιουζ, Ρόμπινς.

Στο «Όλντ Τράφορντ»: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Άλεξ Φέργκιουσον): Σμάιχελ, Φίλαν, Μάρτιν (86′ Μπέρντσμορ), Μπρους, Καντσέλσκις, Πάλιστερ, Ρόμπσον, Ινς, Μακ Κλερ, Χιουζ, Γουόλας (64′ Ρόμπινς).

Αθηναϊκός (Γκερντ Πρόκοπ): Σαργκάνης, Μπούτζουκας, Καπουράνης, Χατζηαγγελής, Σπηλιώτης (46′ λ.τρ. Θεοδωράκος, 72′ λ.τρ. Ζώταλης), Αναστασίου, Χατζηράπτης, Σπίτσα, Μπογκ, Τζαλακώστας, Τάπρατζης.

1997-98 Α΄Εθνική – Υποβιβασμός

Οι κακές επιλογές παικτών το καλοκαίρι σε συνδυασμό με τους πολλούς τραυματισμούς έφεραν τον πρώτο υποβιβασμό από την Α΄Εθνική. !Από την αρχή βρισκόμασταν στις τελευταίες θέσεις με τον προπονητή Πρόκοπ συνεχώς να βρίσκεται σε διάσταση με την διοίκηση γιατί δεν του έφεραν τους παίκτες που ήθελε. Ο ερχομός του Σ. Σταθόπουλου δεν άλλαξε την κατάσταση. Λίγες αγωνιστικές πριν το τέλος ο Παντέλης έφερε άλλο κλίμα στην ομάδα και σε συνδυασμό με το
φαινομενικά εύκολο πρόγραμμα ήρθαν και ελπίδες παραμονής. Τα ανεπιτυχή όμως αποτελέσματα εντός έδρας με Εθνικό, Καλαμάτα και κυρίως με τον αδιάφορο ΟΦΗ έφεραν τον οριστικό υποβιβασμό.

1999-00 Β Έθνική 1η Θέση και άνοδος

Ο Αθηναϊκός κατέκτησε το πρωτάθλημα της ΄Β εθνικής και επέστρεψε εκεί οπού άξιζε στην Α Εθνική.

Τότε έγινε για μια ακόμα φορά η ανακαίνιση του σταδίου Βύρωνα με τα χρώματα της ομάδας, δηλαδή κίτρινο και κόκκινο.

Στην ιστορία της ομάδας θα πρέπει να σημειώσουμε τη μεταγραφή του Κώστα Μαυρίδη από τον Αθηναϊκό στον Παναθηναϊκό.

Αθηναϊκός-Δόξα Βύρωνα στο γήπεδο Ν.Ιωνίας

Η δεκαετία 2000-2010

2000-01 Α΄ ΕΘΝΙΚΗ Υποβιβασμός
2001-02 Β΄ ΕΘΝΙΚΗ 5η ΘΕΣΗ
2002-03 Β ΈΘΝΙΚΗ Υποβιβασμός
Κάπου εδώ ξεκινάει η αντιστροφή μέτρηση για την ιστορική ομάδα όπου υποβιβάζεται στην Δ εθνική και ξεκινάει ο Γολγοθάς.
2003-04 Δ΄ΕΘΝΙΚΗ
2005-06 Δ ΕΘΝΙΚΗ
2006-07 Δ ΕΘΝΙΚΗ
2007-28 Δ ΕΘΝΙΚΗ
2008-09 Δ ΈΘΝΙΚΗ
2009-10 Δ΄ΕΘΝΙΚΗ
2010-11 Δ΄ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ
2011-12 Α΄ ΑΘΗΝΩΝ 2ος
2012-13 Α΄ΑΘΗΝΩΝ 4ος
2013-14 A΄ΑΘΗΝΩΝ ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ
2014-15 B΄ΑΘΗΝΩΝ 4ος
2015-16 Β΄ΑΘΗΝΩΝ Άνοδος και επιστροφή στην Ά Αθηνών
2016-17 Α΄ ΑΘΗΝΩΝ 10ος
2017-18 Α΄ ΑΘΗΝΩΝ 9ος
2018-19 Ά ΑΘΗΝΩΝ 5ος
2019-20 Διακοπή λόγω πανδημίας
2020-2012 Διακοπή λόγω πανδημίας

Ο Αθηναϊκός έχει σημαντική παρουσία και σε άλλα αθλήματα, στα οποία θα αναφερθούμε σε μελλοντικό αφιέρωμα.

Ευχαριστούμε τη διοίκηση του Αθηναϊκού και το Δημήτρη Μητρογιάννη για την παροχή των στοιχείων και τη συνεργασία.

Επιμέλεια αφιερώματος: Νάσος Μπράτσος

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια