Ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης για τον Υμηττό

Πηγή: spay.gr

Kλιμάκιο της Κυβέρνησης αποτελούμενο από τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Προστασίας Δασών του ΥΠΕΚΑ Κωνσταντίνο Δημόπουλο, τον διευθυντή Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Αναστάσιο Καζάση, τον Δασάρχη Πεντέλης Θανάση Ρέππα, την εκπρόσωπο της Διεύθυνσης Αναδασώσεων Αττικής Ιωάννα Βέρδη, την Διευθύντρια του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών (ΙΔΕ) Κωνσταντίνα Τσαγκάρη, τον ερευνητή του ΙΔΕ Γαβριήλ Ξανθόπουλο, τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας Αττικής, εντεταλμένο περιφερειακό Σύμβουλο Παναγιώτη Πατσαβό και τον διοικητή του 7ου Πυροσβεστικού Σταθμού Αθηνών επιπυραγό Ευάγγελο Νιάγκο με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη Γιάννη συνοδευόμενο από τον Δήμαρχο Ηλιούπολης και Πρόεδρο του ΣΠΑΥ Βαλασόπουλο Βασίλη, επισκέφτηκαν τις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε αποφασίστηκαν τα παρακάτω μέτρα:

  1. Κήρυξη της δασικής έκτασης του βουνού ως αναδασωτέας και επικύρωση της απόφασης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Την απόφαση υπογράφει ο Δασάρχης Αθηνών. Για την έγκαιρη και έγκυρη χαρτογράφηση της καμένης έκτασης αποφασίστηκε να ζητηθεί άμεσα από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας η λήψη αεροφωτογραφίας της περιοχής.
  2. Παράλληλα ξεκίνησε η κατάρτιση από τον ΣΠΑΥ πίνακα υλοτομίας για τον προσδιορισμό των αναγκαίων παρεμβάσεων.
  3. Ξεκινά άμεσα ο καθαρισμός των φραγμάτων της ΕΥΔΑΠ για την προστασία της πόλης από τα πλημμυρικά φαινόμενα.
  4. Με επιστολή του Δασάρχη (την οποία θα δημοσιεύσουμε) απαγορεύεται η παρέμβαση στο βουνό για αναδάσωση την πρώτη χρονιά προκειμένου να δούμε την έκταση της φυσικής αναδάσωσης. Θα χρειαστεί βεβαίως προσεκτικές παρεμβάσεις τον Νοέμβριο για την αναζωογόνηση της φύσης. Στην επόμενη αναδάσωση θα αυξήσουμε τον αριθμό των πλατύφυλλων φυλλοβόλων αντί των πεύκων.
  5. Μετά την υλοποίηση του πίνακα υλοτομίας και σε συνεργασία με συνεταιρισμούς υλοτόμων, υπό την εποπτεία της Διεύθυνσης Αναδασώσεων του Υπουργείου, θα γίνει κόψιμο καμένων και δημιουργία κορμοσειρών ως αντιδιαβρωτικά μέτρα (συγκράτηση του χώματος). Τα αντιδιαβρωτικά έργα θα γίνουν μόνο στα σχιστολιθικά εδάφη. Τα καμένα φυτά και δέντρα θα κοπούν τώρα για να μην προκαλέσουν φθορές στη φυσική αναδάσωση. Θα καθαριστούν τα θαμνώδη που αναγεννιούνται εύκολα και θα διατηρηθεί ένα μόνο στέλεχός τους ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν σε δενδρώδη μορφή. Βελανιδιές και πλατάνια δεν θα κοπούν γιατί πιθανότατα έχουν απλώς καψαλιστεί και όχι καεί.
  6. Ιδρύεται άμεσα, με έδρα την Ηλιούπολη, Δασονομείο για την άμεση συνεργασία Δασικής υπηρεσίας και Δήμου για την καλύτερη προστασία του δάσους.

Όλα αυτά τα μέτρα θα υλοποιηθούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου με την εποπτεία του Δασαρχείου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια