Ο Δήμος Βύρωνα σε συνεργασία με το “Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης” (ΠΑΔΟΠ) τίμησαν την “Παγκόσμια Ημέρα κατά του ΑΙDS”, οργανώνοντας ενημερωτική εκδήλωση- συζήτηση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, τη Δευτέρα 1η Δεκεμβρίου 2014.
Το θέμα της εκδήλωσης ήταν « Από το AIDS στον Εμπόλα Γιατί στην Αφρική; Διεθνής αλληλεγγύη και παγκόσμια συνεργασία». Εισηγήσεις έκαναν ο νομικός Μισέλ Κανάμα, πολιτικός πρόσφυγας από το Κονγκό στα χρόνια της κυβέρνησης Μομπούτου και η φαρμακοποιός Σοφία Τζιτζίκου,αντιπρόεδρος της ελληνικής Eπιτροπής της UNICEF, ενώ τον συντονισμό έκανε ο δημοσιογράφος Χρήστος Βασιλόπουλος,
Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε με σύντομο χαιρετισμό- τοποθέτηση ο γιατρός Χρήστος Σπυρόπουλος, αντιδήμαρχος Βύρωνα, ο οποίος μετέφερε τον χαιρετισμό και του δημάρχου Άκη Κατωπόδη. Στη συνέχεια, εισαγωγική ομιλία παρουσίασε ο πρόεδρος του ΠΑΔΟΠ Πάνος Τριγάζης, οικονομολόγος-διεθνολόγος, ο οποίος αναφέρθηκε στις κραυγαλέες ανισότητες που χαρακτηρίζουν τον σημερινό κόσμο με κύριο πεδίο έκφρασής του την Υποσαχάρεια Αφρική, φτωχότερη περιοχή της Γης.
Μετά τους χαιρετισμούς και τις εισηγήσεις, το λόγο πήραν για παρεμβάσεις, ο γνωστός οικολόγος Γιάννης Σχίζας, η δημοσιογράφος Κατερίνα Παρδάλη, ο πανεπιστημιακός Χρήστος Θεοδωρόπουλος, ειδικός σε θέματα Αφρικής, με θητεία στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ο νομικός Σταμάτης Γεωργούλης, αντιπτέραρχος ε.α. Λουκάς Ιωάννου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ολυμπίων Κώστας Βλάμης και ο Γιάννης Ζαχαριουδάκης εκ μέρους του Συνδέσμου «Μπάϊρον» για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό.
Παρέστησαν ο πρώην πρόεδρος του Δημ Συμβουλίου Αρχαίας Ολυμπίας Θόδωρος Παπαηλιού, δημοτικός σύμβουλος σήμερα, ο συγγραφέας και ζωγράφος Γιώργος Φερεντίνος, ο κουρδικής καταγωγής πολιτικός μηχανικός Θανάσης Κούρτης, μέλος του ΠΑΔΟΠ, καθώς και οι Χρύσα Δούζα καιΆλκης Φαρμάκης από την Πρωτοβουλία «Έτος Κύπρου 2014». Χαιρετισμό στην εκδήλωση έστειλε από τις Βρυξέλλες ο Δημήτρης Φατούροςυπεύθυνος για την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης του ΟΗΕ.
Γιατί όχι αφρικανικός ο 21ος αιώνας;
Ο αντιδήμαρχος Βύρωνα, κ Χρήστος Σπυρόπουλος αναφέρθηκε στη διεθνή ανησυχία που προκλήθηκε από την εξάπλωση του ιού του Εμπόλα και εξήγησε τους λόγους που η Δημοτική Αρχή Βύρωνα θεώρησε επιβεβλημένη την συγκεκριμένη εκδήλωση, υποσχόμενος την μεταφορά των μηνυμάτων της ευρύτερα στην τοπική κοινωνία και στα σχολεία της περιοχής. Τόνισε ότι ο Δήμος Βύρωνα οφείλει να πρωτοστατεί τόσο στα θέματα της κοινωνικής αλληλεγγύης όσο και της διεθνούς αλληλεγγύης, επικαλούμενος και το γεγονός ότι η πόλη έχει πάρει το όνομά της από τον Λόρδο Βύρωνα, φλογερό κήρυκα της κοινωνικής δικαιοσύνης και πολέμιο κάθε τυραννίας στον κόσμο.
Από την πλευρά του ο Πάνος Τριγάζης τόνισε ότι «οι μεγάλοι κίνδυνοι για τη ζωή στις χώρες της Δυτ Αφρικής και πέραν της περιοχής αυτής, υπενθύμισαν με τον πιο έντονο τρόπο ότι η Αφρική δεν είναι πολύ μακριά μας. Το σύνορό της με τη Νότια Ευρώπη και τη χώρα μας είναι η Μεσόγειος, η οποία συχνά γίνεται υγρός τάφος για μετανάστες που αναζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη για να σωθούν από την φτώχεια, την πείνα, από πολέμους, εμφύλιες συγκρούσεις και φυσικές καταστροφές».
Συνεχίζοντας ο πρόεδρος του ΠΑΔΟΠ αναφέρθηκε και σε ρατσιστικές αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν με αφορμή τον Εμπόλα. «Στην περίπτωση αυτή – τόνισε – ήρθαν στην επιφάνεια όλες οι ρατσιστικές προκαταλήψεις κατά των Αφρικανών που ζουν στον ανεπτυγμένο κόσμο, κυρίως εναντίον εκείνων που προέρχονται από χώρες της Δυτ Αφρικής, χώρες που συγκαταλέγονται στις φτωχότερες του κόσμου και δεν διαθέτουν συστήματα υγείας για να προστατεύσουν τους πολίτες τους από επιδρομές ασθενειών σαν τον Εμπόλα. Χώρες, όπου η μικρή αγοραστική δύναμη του πληθυσμού δεν αποτελεί κίνητρο για τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες να επενδύσουν στην παραγωγή εμβολίων, που δεν θα τους αποφέρουν κέρδη. Αυτός είναι ο λόγος που δεν παρήχθη εμβόλιο για τον Εμπόλα, ενώ η ύπαρξή του είναι γνωστή από το 1976».
Καταλήγοντας, ο Π Τριγάζης, δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον της Αφρικής παρά τα μεγάλα προβλήματά που κληρονόμησε από την αποικιοκρατία και τα δεινά που υφίσταται από σύγχρονες νεοαποικιοκρατικές συμπεριφορές, τονίζοντας χαρακτηριστικά : «Η Δυτ Αφρική θα νικήσει τον Εμπόλα, η Αφρική ως σύνολο θα νικήσει το AIDS, θα υπερβεί τις μεγάλες ανισότητες, θα εκδημοκρατιστεί και θα μπει σύντομα στο δρόμο μιας αξιοζήλευτης ανάπτυξης, αφού έχει πολλές δυνατότητες προς αυτήν την κατεύθυνση. Έχει υποθεί ότι ο 21ος αιώνας θα είναι αμερικανικός, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι θα είναι κινεζικός, γιατί όμως ο 21ος αιώνας να μην είναι αφρικανικός, με την Αφρική στην πρωτοπορία της παγκόσμιας ανάπτυξης, οικονομικής κοινωνικής και οικολογικής».
Ο εξ Αφρικής προερχόμενος ομιλητής Μισέλ Κάναμα κατήγγειλε τα διεφθαρμένα και αυταρχικά καθεστώτα της Αφρικής, τα οποία χαρακτήρισε «υπηρέτες ξένων δυνάμεων», ενώ η Σοφία Τζιτζίκου στάθηκε ιδιαίτερα στις συνθήκες ζωής στις χώρες της Δυτ Αφρικής, συνθήκες εξαθλίωσης, φτώχειας, αναλφαβητισμού, θανάτων από πείνα και αντιμετωπίσιμες ασθένειες, με συνέπειες ιδιαίτερα στις γυναίκες και τα παιδιά, των οποίων τα δικαιώματα παραβιάζονται βάναυσα, πάνω από όλα, το δικαίωμα στη ζωή.