Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 23 Νοεμβρίου το πρωί, στο Δημοτικό Κινηματογράφο «Νέα Ελβετία» συγκέντρωση – παρουσίαση της πολιτικής της νέας Δημοτικής Αρχής από τον Δήμαρχο Βύρωνα Γρηγόρη Κατωπόδη. Η προσέλευση του κόσμου ήταν αθρόα και μαζική, ενδεικτική του ενδιαφέροντος που έδειξε ο λαός του Βύρωνα για το περιεχόμενο της ομιλίας του Δημάρχου.
Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν οι Θεανώ Φωτίου, Βουλευτής Επικράτειας ΣΥΡΙΖΑ, Ερμίνα Κυπριανίδου, Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Περιφέρειας Αττικής, Πάνος Τριγάζης, Πρόεδρος του Συνδέσμου «Μπάιρον» για το Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό, οι επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων Μίλτος Μπαντής “Μαζί για το Βύρωνα”, Αλέξης Σωτηρόπουλος “Δημοτική Κίνηση Πολιτών Δύναμη Ελπίδας”, Σταύρος Τζιορτζώτης, “Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών” και οι Γιώργος Κριατσιώτης (Δημοτικός Σύμβουλος), Δημήτρης Σουλιώτης (Κοινωνικό Φαρμακείο – Ιατρείο Βύρωνα),Κοσμάς Τσιάκαλος (Πολίτες του Βύρωνα) και ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Χρήστος Παναγιωτόπουλος.
Τον Δήμαρχο προλόγισε η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βασιλική Σάρολα.
Ο κος Κατωπόδης, έλαβε το λόγο και αφού ευχαρίστησε θερμά τους παρευρισκόμενους για την αθρόα προσέλευση τους, δεσμεύτηκε για την πραγματοποίηση παρόμοιων ανοικτών συγκεντρώσεων ανά γειτονιά και σε τακτά χρονικά διαστήματα, στα πλαίσια λαϊκών συνελεύσεων.
«Υποσχεθήκαμε φως, διαφάνεια και δημόσια διαβούλευση και ήδη πραγματοποιήσαμε τέσσερις. Με τους επαγγελματίες της πόλης για το Χωριό Παραγωγών, με τους γυμναστές των σχολείων για την οργάνωση των «Παμβυρώνιων», με εθελοντές καθηγητές για την οργάνωση του Κοινωνικού Φροντιστηρίου από το Δήμο και μια συνάντηση για τις δομές αλληλεγγύης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Βύρωνα, κάνοντας λόγο και στην τεράστια ανταπόκριση που έχει ο θεσμός «Η Ώρα του Δημότη» που έχει καθιερωθεί κάθε Τρίτη και Πέμπτη (12.00-2.00).
Αφού «σκιαγράφησε» το προφίλ των στελεχών της δημοτικής αρχής, κάνοντας λόγο για «νέα πρόσωπα που προέρχονται από την κοινωνία και τα κινήματα» και που κομίζουν «νέες ιδέες, φρεσκάδα και διάθεση για δουλειά», έδωσε το στίγμα και τις αρχές που διέπουν τη νέα δημοτική αρχή, αναφέροντας σχετικά: «Προχωράμε συλλογικά. Εμείς απορρίπτουμε τα μονοπρόσωπα όργανα και το δημαρχοκεντρικό σύστημα. Αναπτύσσουμε τα συλλογικά μοντέλα που αποκλείουν τους καίσαρες, τους εγωισμούς και τους προσωπικούς σχεδιασμούς. Γι’ αυτό και σήμερα μαζί μου στο βήμα είναι και οι υπεύθυνοι αντιδήμαρχοι για να απαντήσουν και σε ερωτήσεις που τους αφορούν».
Ο Δήμαρχος, αναφέρθηκε στη σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι Ο.Τ.Α. σήμερα, με τις μεγάλες μειώσεις των κρατικών επιχορηγήσεων (της τάξης του 65%), τις μειώσεις προσωπικού λόγω συνταξιοδοτήσεων, απολύσεων, αλλά και της απαγόρευσης προσλήψεων, καθώς και στις αντιλαϊκές πολιτικές της «τρόικας» και των συνδαιτυμόνων της, που φυσικά δεν αφήνουν ανεπηρέαστη την τοπική αυτοδιοίκηση.
Στη συνέχεια, η ομιλία του κινήθηκε στο τρίπτυχο «απόδοση ευθυνών» για τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Δήμος, «οι πρώτες ενέργειες» της νέας δημοτικής αρχής και «τι μέλλει γενέσθαι», μια αναφορά δηλαδή στις μελλοντικές πολιτικές κινήσεις του νέου σχήματος που έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης του Δήμου από την 1η Σεπτεμβρίου.
Η ομιλία του δημάρχου ήταν χωρισμένη σε δέκα (10) θεματικές, έτσι ώστε να παρασχεθεί η πληρέστερη ενημέρωση στους πολίτες που ήταν παρόντες:
Οικονομικά – Διοικητικά. Σε αυτή την ενότητα, έγινε λόγος για την τραγική οικονομική κατάσταση που έχει περιέλθει ο Δήμος (χρεωμένος κατά 22 εκατομμύρια ευρώ), αποδίδοντας σοβαρές ευθύνες στην κακοδιαχείριση της προηγούμενης δημοτικής αρχής, αλλά και στη «μνημονιακή» πολιτική της κυβέρνησης. Ο Δήμαρχος, αφού δεσμεύτηκε για την εξασφάλιση της μισθοδοσίας των εργαζομένων και στην αποπληρωμή των χρεών που απαιτούνται για βελτιωθεί η λειτουργία του Δήμου, ενημέρωσε τους πολίτες ότι η νέα δημοτική αρχή προβαίνει σε καθημερινούς ελέγχους των οικονομικών του (αναθέτοντας σε ορκωτούς λογιστές τον αντίστοιχο έλεγχο).
Καθαριότητα. Ο Δήμαρχος Βύρωνα ήταν και σε αυτό το σημείο καυστικός, πραγματοποιώντας αναφορά στην απαξίωση ουσιαστικά του συγκεκριμένου τομέα. Πιο συγκεκριμένα, έκανε λόγο για την εγκατάλειψη του μηχανοκίνητου εξοπλισμού της υπηρεσίας, τη μείωση του προσωπικού καθώς και την άρνηση κάλυψης των κενών θέσεων από την προηγούμενη δημοτική αρχή, με αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία της υπηρεσίας. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις πρώτες ενέργειες που έκανε η νέα δημοτική αρχή στο συγκεκριμένο τομέα, ενέργειες που αφορούν την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, την επανεκκίνηση του διαλόγου με τους εργαζόμενους σε μια υγιή και ειλικρινή βάση, τη συντήρηση και επαναλειτουργία του μηχανοκίνητου στόλου της υπηρεσίας, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε ο Δήμος να ανακτήσει τη χαμένη του αξιοπιστία και κυρίως να μπορεί να προσφέρει στους πολίτες μια καθαρή πόλη.
Πράσινο. Ο κος Κατωπόδης ανέφερε ότι η μη χρηματοδότηση του «Πρασίνου» οδήγησε νομοτελειακά στην πλήρη εγκατάλειψη της υπηρεσίας, με «θύματα» τους δημότες και τα παιδιά τους (παιδικές χαρές δίχως πιστοποιήσεις, φύλακες κλπ). Από τις πρώτες ενέργειες που προέβη η νέα δημοτική αρχή ώστε να αναβαθμιστεί η συγκεκριμένη υπηρεσία ήταν ο έλεγχος από εξουσιοδοτημένη εταιρεία για πιστοποιήσεις των παιδικών χαρών και των πάρκων, καθώς και η ανάθεση έργου για το κλάδεμα των υψηλόκορμων δέντρων.
Πολιτική Προστασία. Άλλος ένας τομέας πλήρως εγκαταλελειμμένος από την προηγούμενη δημοτική αρχή σύμφωνα με το Δήμαρχο, τομέας που θα στελεχωθεί και θα αναβαθμιστεί από μηδενική βάση.
Τεχνική Υπηρεσία. Μια εγκαταλελειμμένη υπηρεσία σύμφωνα με τον Δήμαρχο, με οικονομικές οφειλές που αγγίζουν το 1.640.000 €, δίχως στοιχειώδη υλικά για άμεσες εργασίες, με κατεστραμμένη και εγκαταλελειμμένη την πλειονότητα του στόλου της δημοτικής συγκοινωνίας. Από τις πρώτες ενέργειες που πάρθηκαν για να καλυφθεί μέρος της οικονομικής οφειλής, ήταν η μεταφορά της υπηρεσίας στο Δημαρχείο, εξασφαλίζοντας κατά αυτόν τον τρόπο 30.000 € ετησίως, η συντήρηση των Παιδικών Σταθμών, η δημιουργία νέας πτέρυγας στον 9ο Παιδικό Σταθμό κ.α. Στα μελλοντικά σχέδια, προβλέπεται η δημιουργία Πλατείας στον Αγ. Αρτέμιο, η επισκευή και επαναλειτουργία του Δημοτικού Κέντρου «ΑΣΤΡΑ» στην Εργάνη, ενώ θα καταβληθεί προσπάθεια για ανέγερση νέων σχολικών συγκροτημάτων (στον Χαραλαμπόπουλο και στην Αγ.Τριάδα), καθώς και νέου παιδικού Σταθμού (θα κατατεθούν τα σχετικά αιτήματα στην Περιφέρεια και στον ΟΣΚ).
Υγεία – Κοινωνική Πολιτική. Ένας «νευραλγικός» τομέας του Δήμου που έτυχε «ασυγχώρητης αδιαφορίας, αδράνειας αλλά και μικροκομματικής νοοτροπίας» από την προηγούμενη δημοτική αρχή, όπως τόνισε ο Δήμαρχος Βύρωνα, με κύρια σημεία την εγκατάλειψη του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» για το 2014, την αδιαφορία για την τροφοδοσία των ΚΑΠΗ με τα αναγκαία υλικά καθώς και για την υλοποίηση εργασιών συντήρησης, την ίδια στιγμή που δε στάθηκε αρωγός «σε καμία από τις δράσεις αλληλεγγύης που ανέπτυξαν πολίτες και κινήματα στη πόλη», εν αντιθέσει, τις αντιμετώπισε «εχθρικά». Μία από τις πρώτες ενέργειές της νέας δημοτικής αρχής, ήταν και η στελέχωση των τμημάτων ανοιχτής προστασίας ηλικιωμένων – ευπαθών ομάδων, κοινωνικών ομάδων και ΑμεΑ – προαγωγής υγείας. Δημιουργία Επιτροπής για τη χορήγηση κοινωνικού οικιακού τιμολογίου και η επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος των ευπαθών καταναλωτών. Συνεργασία με τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «Ανθρώπινοι Άνθρωποι» προκειμένου να διατεθούν δύο κατοικίες σε άπορες οικογένειες. Κατάθεση αίτησης για το πρόγραμμα «Στέγασης & Επανένταξης». Επαφή με τη ΔΟΥ και τον ΟΑΕΔ Βύρωνα, για τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών και την ανεργία στην πόλη αντίστοιχα. Συμφωνία για ενίσχυση δράσης κοινωνικού φαρμακείου. Υλοποίηση του προγράμματος εθελοντικής αιμοδοσίας για το 2014. Προληπτικός έλεγχος σακχάρου για τους ηλικιωμένους των ΚΑΠΗ και προληπτικό οδοντιατρικό έλεγχο στα σχολεία που βρίσκεται σε στάδιο προγραμματισμού, κ.α..
Παιδικοί Σταθμοί. Ο Δήμαρχος, αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα που αντιμετώπισε η δημοτική αρχή σχετικά με τη συγκεκριμένη κοινωνική δομή του Δήμου, καθώς και στην ίδρυση νέου παιδικού τμήματος ικανό να φιλοξενήσει 13 παιδιά, φιλοξενία 38 παιδιών ανέργων, ενώ στις άμεσες προτεραιότητες είναι η δημιουργία δύο ακόμη βρεφικών τμημάτων, καθώς και παιδικού σταθμού, κατά προτίμηση στο κέντρο της πόλης, όπου υπάρχουν και οι μεγαλύτερες ανάγκες.
Δημοτική Επιχείρηση. Ο Δήμαρχος Βύρωνα έκανε λόγο για αδιαφάνεια, κακοδιαχείριση, ασυλία και προνομιακές σχέσεις, αποδίδοντας ευθύνες στην προηγούμενη δημοτική διοίκηση του κου Χαρδαλιά. Από τα πρώτα μέτρα που πάρθηκαν ήταν η μείωση του λειτουργικού κόστους της επιχείρησης και η ιδιαίτερη προσοχή σε ζητήματα διαφάνειας και ελέγχου. Για αυτό το λόγο, η νέα δημοτική αρχή, έκανε πρόταση σε όλες τις παρατάξεις να συμμετάσχουν στην καθημερινή λειτουργία της επιχείρησης.
Πολιτισμός. Από τον κο Κατωπόδη θίχτηκαν οι ανύπαρκτες υποδομές, η έλλειψη στελέχωσης με ανθρώπινο δυναμικό πολιτιστικών θεσμών όπως είναι το Φεστιβάλ «Στη Σκιά των Βράχων», η απουσία κρατικής επιχορήγησης σε πολιτιστικούς φορείς παγκόσμιας εμβέλειας όπως είναι το «Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας και Ραϋμόνδου Ντάνκαν», καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός Πολιτισμού και Αθλητισμού (Ο.Π.Α.), με κυριότερο το οικονομικό, αφού το χρέος του αγγίζει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 230.000 ευρώ, προϊόν κακοδιαχείρισης της προηγούμενης δημοτικής αρχής.
Παιδεία. Ο Δήμαρχος Βύρωνα, ολοκλήρωσε την ομιλία του, αναφέροντας τα «έργα και ημέρες» της νέας δημοτικής αρχής στον τομέα της παιδείας. Έκανε λόγο για το κάλεσμα των διευθυντών/τριών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ώστε να συζητηθούν τα προβλήματα που αφορούν τα σχολεία, τη συγκρότηση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, τη σύσκεψη για το Κοινωνικό Φροντιστήριο, τη διεύρυνση της λειτουργίας της βιβλιοθήκης του Δήμου κ.α..
Παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες – απόρροια της κακοδιαχείρισης του Δήμου από την προηγούμενη δημοτική αρχή, αλλά και της “μνημονιακής” πολιτικής της κυβέρνησης – ο Δήμαρχος ολοκλήρωσε το λόγο του αφήνοντας μια νότα αισιοδοξίας, ότι όλες οι δυσκολίες θα αντιμετωπισθούν, με την επίταξη αρχών και αξιών, με τη στελέχωση και τη σκληρή δουλειά ενός ανθρώπινου δυναμικού ικανού να υπερβεί κάθε δυσκολία.
Όπως τόνισε ο Δήμαρχος της πόλης “Σε αυτή τη μίζερη και δύσκολη κατάσταση μία σειρά δημάρχων απευθύνουμε κάλεσμα αγώνα ώστε να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο αιρετών, εργαζομένων και δημοτών ώστε να διεκδικήσουμε πόρους, πρόσληψη εργαζομένων και μεγαλύτερη αυτοτέλεια για την αυτοδιοίκηση”. Συνέχισε, κάνοντας λόγο για την ανάγκη εκπόνησης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που “προϋποθέτει την αλλαγή του γενικού πλαισίου και την διοικητική αναπροσαρμογή, ώστε να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο ο κοινωνικός ρόλος των εργαζομένων και η μεγαλύτερη εξυπηρέτηση των πολτών”.
Μετά την ομιλία, το λόγο έλαβαν οι Αντιδήμαρχοι Ελένη Βασιλοπούλου, Χρήστος Σπυρόπουλος, Τάσος Μαυρόπουλος, Δημήτρης Κόκκαλης και Μιχάλης Καραγιάννης, οι οποίοι και απάντησαν σε καίριες ερωτήσεις των δημοτών. Σε παρεμβάσεις προέβησαν ο Πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων του Δήμου Βύρωνα, Χρήστος Παναγιωτόπουλος – συμφωνώντας με τον Δήμαρχο για την κακοδιαχείριση του Δήμου από την προηγούμενη δημοτική αρχή – και ο Κοσμάς Τσιάκαλος, εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας “Πολίτες του Βύρωνα”, ζητώντας λεπτομερή ενημέρωση για τον έλεγχο στον οποίο πρόκειται να προβούν οι ορκωτοί λογιστές.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ