Η κρίση κατά πολλούς με έναν τρόπο μόνο μπορεί να νικηθεί: Με δίκτυα αλληλεγγύης και συλλογικότητας που θα μπορούν να προσφέρουν στους ανθρώπους υπηρεσίες που έχουν ανάγκη, ενώ με την σειρά τους οι ωφελούμενοι να προσφέρουν άλλου είδους υπηρεσίες, εκπληρώνοντας διαφορετικές κοινωνικές ανάγκες, σε διαφορετικές κοινωνικές ομάδες.
Με βάση την έννοια της συλλογικότητας δημιουργήθηκε πριν από δύο περίπου χρόνια το Κοινωνικό Ωδείο σε πέντε διαφορετικούς χώρους στην Αθήνα και με έδρα τον Βύρωνα, εκεί όπου πηγαίνουν και μαθαίνουν μουσική, παιδιά και νέοι που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάρουν μουσική εκπαίδευση ή τέλος πάντων την δυνατότητα να μάθουν ένα μουσικό όργανο.
Η δράση αποτελεί πρωτοβουλία μιας συλλογικότητας μουσικών, σε ένα εγχείρημα που βασίζεται στην αλληλεγγύη, τη συνεργατικότητα και την ειλικρινή διάθεση για προσφορά. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι η δράση έγινε και ντοκιμαντέρ με το όνομα «Κοινωνικό Ωδείο – Notes», σε σκηνοθεσία της Θέκλας Μαλάμου και της Αλεξάνδρα Σαλίμπα και το οποίο προβλήθηκε στο 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, πριν από μερικές μέρες.
Το ντοκιμαντέρ είναι αρκετά ενδιαφέρον, αποπνέει το μυστήριο και την αγάπη για τη μουσική, ενώ σε αυτό μιλάνε δάσκαλοι – μουσικοί και μαθητές για τους σκοπούς, τους στόχους, τις υπηρεσίες και την ιδέα της δημιουργίας του Κοινωνικού Ωδείου.
httpv://www.youtube.com/watch?v=XJUjSMupazE
Η σελίδα της συλλογικότητας του Κοινωνικού Ωδείου: http://koinwnikowdeio.blogspot.gr