Πεζοπορία και γνωριμία με τον Υμηττό

Όλοι όσοι ζούμε και δραστηριοποιούμαστε στην περιοχή μας, έχουμε την εξαιρετική τύχη να βρισκόμαστε σε απόσταση αναπνοής από τον ορεινό όγκο του Υμηττού. Κι όμως είναι αμφίβολο κατά πόσο συνειδητοποιούμε την τύχη μας αυτή και εκτιμούμε την αξία που έχει ο Υμηττός ως τόπος ανάπτυξης του φυσικού οικοσυστήματος, όπως και τον ευεργετικό ρόλο που μπορεί (και πρέπει να συνεχίσει να μπορεί) να έχει στις ζωές μας.

Ο Υμηττός αποτελεί μια έκταση περισσότερων από 100.000 στρέμματα, σε άμεση επαφή με την πυκνοδομημένη περιοχή της πρωτεύουσας, όπου μπορεί να βρει κανείς τοπία εξαιρετικού φυσικού κάλλους, κάθε είδους βιοτόπους με πολλά και σημαντικά είδη χλωρίδας και πανίδας σε εκτάσεις προστατευόμενες από το δίκτυο Natura, ενδιαφέροντα σπήλαια και ιστορικά μνημεία. Από την άλλη, εδώ και δεκαετίες δεν έχει πάψει να υφίσταται τις απειλές της ανθρώπινης δραστηριότητας: τη συνέχιση της οικοδομικής δραστηριότητας στα όριά του με την πόλη, χρήσεις ασυμβίβαστες με το φυσικό περιβάλλον (στρατόπεδα, λατομεία και σταθμοί απορριμμάτων, κεραίες και κέντρα υπερυψηλής τάσης) μέσα στα όριά του, και, τα τελευταία χρόνια, σχεδιασμούς της κυβέρνησης για νέους αυτοκινητοδρόμους με υπόγειες σήραγγες και τεράστιους ανισόπεδους κόμβους, μέσα ακριβώς στις ευαίσθητες προστατευόμενες περιοχές.

Με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων της περιοχής μας πάνω σε όλα αυτά τα ζητήματα και ακόμα περισσότερο, με σκοπό να γνωρίσουμε και να αγαπήσουμε τον Υμηττό ως αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας που πρέπει να προστατευθεί, το Κοινωνικό-Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα, το Οικολογικό Εργαστήριο Καισαριανής και η Πρωτοβουλία Πολιτών Βύρωνα για τη Διάσωση του Υμηττού, καλούν σε πεζοπορία στον Υμηττό, την Κυριακή 21 Απριλίου, στις 10 π.μ., κατά τη διάρκεια της οποίας θα ξεναγηθούμε στο φυσικό περιβάλλον αλλά και θα ενημερωθούμε για τα προβλήματα του βουνού μας.

Σημείο συνάντησης: Γήπεδα Κουταλά (είσοδος από κόμβο Σακέτα, Βύρωνας)

Απαραίτητος εξοπλισμός: παπούτσια ορειβατικά ή αθλητικά για περπάτημα, σακίδιο με νερό, καπέλο για τον ήλιο

Διάρκεια διαδρομής: 3,5 ώρες (με επιστροφή) θα υπάρχει εναλλακτική διαδρομή επιστροφής για όσους θελήσουν να αποχωρήσουν νωρίτερα

Βαθμός δυσκολίας διαδρομής: εύκολη έως μέτρια

Πρόβλεψη καιρού: αίθριος ως ελαφρά νεφελώδης, 21˚C

Για τους κινδύνους που απειλούν τον Υμηττό και τις επιπτώσεις τους στο οικοσύστημα, θα μιλήσουν οι:

  • Πάνος Τότσικας, πολεοδόμος, μέλος της «Διαδημοτικής Συντονιστικής Επιτροπής για τη Διάσωση του Υμηττού»
  • Νατάσα Πέτρου-Βαρουχάκη, δασολόγος

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6977784988

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια