Δωρεάν κάρτες εισόδου στις εκδηλώσεις του Ευγενίδειου Ιδρύματος

Πηγή: dimosbyrona.gr

Δωρεάν κάρτες εισόδου μπορούν να προμηθευτούν όσοι δημότες του Βύρωνα επιθυμούν να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις του Ευγενίδειου Ιδρύματος για το διάστημα 18 έως 28 Φεβρουαρίου 2013, μία ακόμα δράση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ του Ιδρύματος και του Δήμου μας. Η διάθεση των καρτών θα γίνει στα ταμεία εισόδου του ιδρύματος την Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου, στις 5.30 το απόγευμα.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου στις 6.30 το απόγευμα με το αφιέρωμα του Ιδρύματος Ευγενίδου και της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, στον σπουδαίο νομπελίστα φυσικό Richard Phillips Feynman, υπό τον τίτλο «Η βαρύτητα του Feynman». Η εκδήλωση που πραγματοποιείται με αφορμή την επέτειο 25 χρόνων από τον θάνατο του επιστήμονα, θα γίνει στο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών Στράτος Θεοδοσίου και Τάκης Φιλντίσης, αντίστοιχα, και ο διευθυντής του Πλανηταρίου Διονύσης Σιμόπουλος.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με προβολή βίντεο, το οποίο θα δώσει έμφαση στον πρωτοπόρο επιστήμονα και φωτισμένο δάσκαλο Feynman. Στη συνέχεια, ο Ομότιμος Καθηγητής του ΕΜΠ, Εμμανουήλ Δρης θα αναφερθεί στα ερευνητικά και επιστημονικά επιτεύγματα του Feynman που άλλαξαν τα δεδομένα της επιστήμης της φυσικής. Ο εκπαιδευτικός και Φυσικός Απόστολος Τούρνας θα τον σκιαγραφήσει ως δάσκαλο και «αντισυμβατικό» χαρακτήρα.

Στη διοργάνωση της εκδήλωσης συμμετέχει και ο εκδοτικός οίκος Liberal Books, που πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο «Διαλέξεις για τη βαρύτητα», μετάφραση του «Feynman lectures on gravitation». Για το βιβλίο θα μιλήσει ο μεταφραστής του Απόστολος Τούρνας.

Το ειδικό αυτό αφιέρωμα θα ολοκληρωθεί με αποσπάσματα από το θεατρικό μονόπρακτο «QeD» ή «Τι απέδειξε ο κ. Φάινμαν», το οποίο θα παρουσιάσει ο ηθοποιός Γιώργος Κοτανίδης.

Παράλληλα, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί στην έκθεση που φιλοξενείται στο ισόγειο και τη βιβλιοθήκη του Ιδρύματος και περιλαμβάνει βιβλία του ίδιου του Feynman, αλλά και άλλων συγγραφέων για τον Feynman, καθώς και πόστερ με τις σπουδαιότερες στιγμές από τη ζωή του.

Η έκθεση θα διαρκέσει από 18 έως και 28 Φεβρουαρίου.

Λίγα λόγια για τον Feynman

Κάθε χρόνο στα μέσα Φεβρουαρίου, εδώ και είκοσι πέντε χρόνια, πολλοί φυσικοί σε διάφορα μέρη του κόσμου αναβάλλουν την προγραμματισμένη τους διάλεξη για να προσφέρουν στους φοιτητές τους ένα ειδικό μάθημα που το ονομάζουν Φυσική Χ. Πρόκειται για ένα ανορθόδοξο μάθημα—οι φοιτητές είναι ελεύθεροι να θέσουν οποιαδήποτε επιστημονική ερώτηση και ο καθηγητής οφείλει να απαντήσει στηριζόμενος μόνο στην επιστημονική γνώση και πρακτική.

Μια τέτοια τάξη υπήρχε στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας για είκοσι σχεδόν χρόνια, μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’80. Και οι φυσικοί σ’ όλο τον κόσμο που συνεχίζουν την παράδοση τιμούν με αυτό τον τρόπο τον πρωτοπόρο εκείνης της Φυσικής Χ, το μεγάλο επιστήμονα και δάσκαλο Richard Phillips Feynman. Φέτος, συμπληρώνονται 25 χρόνια από το θάνατό του και το Ίδρυμα Ευγενίδου τον τιμά με μια εκδήλωση αφιερωμένη στην επιστήμη του, τη μεγαλοφυΐα του και την προσωπικότητά του.

Ο Feynman γεννήθηκε το 1918 στη Νέα Υόρκη και μεγάλωσε μια εποχή που η σχετικότητα του Αϊνστάιν είχε δικαιωθεί και η κβαντική περιγραφή των ατόμων και των ηλεκτρονίων είχε ξεκινήσει, εγκαινιάζοντας τη χρυσή εποχή της φυσικής και της τεχνολογίας. Μεγάλωσε μέσα σε μια φιλομαθή οικογένεια και έλαμψε με τους θριάμβους του στους μαθητικούς διαγωνισμούς πριν αρχίσει τις σπουδές στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης και ολοκληρώσει το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον. Όταν ξεκίνησε την καριέρα του στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ, είχε ήδη συμμετάσχει στο Σχέδιο Μανχάταν για την ατομική βόμβα και είχε δείξει στον κόσμο μια νέα—αξεπέραστη σε πρωτοτυπία και αποτελεσματικότητα—θεωρία για τα φυσικά φαινόμενα του μικρόκοσμου. Γρήγορα κατέληξε στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας, όπου και παρέμεινε μέχρι το θάνατό του στις 15 Φεβρουαρίου 1988.

Ο επιστήμονας Feynman δικαίωσε πλήρως τη φήμη του και το Νόμπελ Φυσικής που του απονεμήθηκε το 1965. Εκτός από μια νέα και πρωτοποριακή διατύπωση της κβαντομηχανικής, τα περίφημα υπολογιστικά διαγράμματα, που φέρουν το όνομά του, και τη θεωρία του για την αλληλεπίδραση ηλεκτρονίων και φωτός, κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής του ζωής καταπιάστηκε με το φαινόμενο της υπερρευστότητας του υγρού ηλίου, την κβαντική ερμηνεία της βαρύτητας, τη δομή και τις αλληλεπιδράσεις των στοιχειωδών σωματιδίων και τη θεωρία των υπολογιστών. Ήταν επίσης ο πρώτος που αντιλήφθηκε την ύπαρξη μηχανισμού στους αστέρες που οδηγεί σε μελανές οπές και, σε μια περίφημη ομιλία του, εισήγαγε την έννοια της μικροτεχνολογίας.

Όμως ο Feynman πέρασε στην ιστορία κυρίως ως δάσκαλος με γνωστότερες τις διαλέξεις γενικής φυσικής στις αρχές της δεκαετίας του ’60, ένα εγχείρημα σχεδιασμένο για προπτυχιακούς φοιτητές που όμως κατέληξε—εν αγνοία του διδάσκοντος—σε διαλέξεις για μεταπτυχιακούς και επαγγελματίες φυσικούς. (Οι διαλέξεις έχουν εκδοθεί σε τρεις τόμους γνωστοί ως «τα κόκκινα βιβλία»). Η επιτυχία των διαλέξεων αυτών και η δημοτικότητα του ίδιου ανάμεσα σε φοιτητές και συναδέλφους αποτέλεσε φαινόμενο, όπως αποτέλεσαν φαινόμενα η βαθιά πίστη του στην επιστήμη, η πολυσχιδής προσωπικότητά του, ο παράξενος αλλά χαρισματικός χαρακτήρας του και ακόμη οι περιπετειώδεις σχέσεις του με τις γυναίκες.

Λίγο πριν από το θάνατό του, ήταν επίσης αυτός που μπροστά στο σοκαρισμένο αμερικανικό κοινό εξήγησε με ένα απλό πείραμα την αιτία της καταστροφής του διαστημικού λεωφορείου Τσάλενζερ το 1986.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια