Στις 6 και 7 Δεκεμβρίου στα γραφεία του Συνδέσμου Προστασίας & Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια ολομελής συνάντηση του Προγράμματος “ΝΕW SKILLS FOR NEW JOBS IN THE FOREST SECTOR (DRYMOS)” με κωδικό αριθμό 2012-1-LEO05-10056 που υλοποιούν ο ΣΠΑΥ σε συνεργασία με φορείς επτά ευρωπαϊκών χωρών.
Το Πρόγραμμα DRYMOS χρηματοδοτείται από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Education and Culture) στο πλαίσιο του Lifelong Learning Programme – LEONARDO DA VINCI – Transfer of Innovation (TOI) μέσω του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) του Υπουργείου Παιδείας και αποσκοπεί στην ανάπτυξη ευρωπαϊκής διαδικτυακής πλατφόρμας επιμόρφωσης (e-learning) δασικών επιστημόνων στην ελληνική και σε άλλες γλώσσες.
Από την Ελλάδα συμμετέχουν ο ΣΠΑΥ (leader), το Πανεπιστήμιο Πατρών, η Action Synergy Α.Ε. ενώ από την υπόλοιπη Ευρώπη συμμετέχουν το Εθνικό Δασικό Κέντρο Zvolen (Σλοβακία), το Πανεπιστήμιο του Φριμπούργου (Ελβετία), η εταιρία Etifor του Πανεπιστημίου της Πάδοβας (Ιταλία), η Ένωση Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ASPEA (Πορτογαλία), το Κέντρο Δασικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Καστίλλης & Λεόν CESEFOR (Ισπανία) και η εταιρία Eurosuccess Consulting Ltd (Κύπρος).
Οι εταίροι συμφώνησαν να καταγράψουν το ήδη υπάρχον εκπαιδευτικό υλικό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για το e-learning, πραγματοποιώντας παράλληλα έρευνα στις χώρες τους για τον προσδιορισμό των αναγκών των τελικών χρηστών (απόφοιτοι και τεταρτοετείς φοιτητές δασοπονίας – δασολογίας, εργαζόμενοι στη δασική βιομηχανία κ.ά). Εξάλλου, συμφώνησαν σε ένα πλάνο δράσης με συγκεκριμένα πακέτα εργασίας για κάθε εταίρο και χρονοδιαγράμματα.
Κατά τη δεύτερη ημέρα, οι εταίροι πραγματοποίησαν τεχνική επίσκεψη στον Υμηττό. Τους δόθηκε η δυνατότητα να δουν από κοντά την έκταση που αναδάσωσε ο ΣΠΑΥ στη Γλυφάδα το 2009, επισκέφτηκαν το Πυροφυλάκειο της τοπικής Εθελοντικής Ομάδας Δασοπροστασίας στην ίδια περιοχή και στη συνέχεια είδαν μία συσκευή που εγκατέστησε ο Σύνδεσμος στο δάσος της Καισαριανής, στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE 08/ΝAT/GR/539 – AMIBIO (Αυτόματη Παρακολούθηση & Καταγραφή της Βιοποικιλότητας με χρήση ακουστικών μέσων).
Τους εταίρους τίμησε με την παρουσία του στο γεύμα που παρατέθηκε τη δεύτερη μέρα, ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ, Νίκος Χαρδαλιάς, Δήμαρχος Βύρωνα.