Ημερίδα με θέμα «Υμηττός- Σύγχρονη Υδατική Πραγματικότητα»πραγματοποίησε στις 15 Νοεμβρίου 2012, η Διεθνής Οργάνωση Βιοπολιτικής υπό την αιγίδα των Δημάρχων Καισαριανής, Αντώνη Καμπάκα, Βύρωνα, Νίκου Χαρδαλιά, Προέδρου του Συνδέσμου Προστασίας & Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), Ζωγράφου, Κώστα Καλλίρηκαι Ηλιούπολης, Βασίλη Βαλασόπουλου.
Προλογίζοντας τους χαιρετισμούς των Δημάρχων και τις εισηγήσεις των επιστημόνων, η Πρόεδρος της Διεθνούς Οργάνωσης Βιοπολιτικής και συντονίστρια της ημερίδας, Αγνή Βλαβιανού Αρβανίτη, τόνισε τη σημασία του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση των υδάτων.
Κατά το χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ, Νίκος Χαρδαλιάς, Δήμαρχος Βύρωνα, επισήμανε ότι πέρα από τις προσπάθειες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις ευθύνες του στο ζήτημα οφείλει να αναλάβει και το κράτος. Δυστυχώς αυτό όχι μόνο δεν έχει γίνει, αλλά, αντίθετα όπως τόνισε, η κρατική πολιτική αποδυναμώνει την Τοπική Αυτοδιοίκηση -παραπέμποντας έτσι εμμέσως στις περικοπές κονδυλίων, τις υποχρεωτικές απολύσεις εργαζομένων και τα γραφειοκρατικά εμπόδια, στα οποία προσκρούουν οι ΟΤΑ.
Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην πολιτική του ΣΠΑΥ για τη διαχείριση των υδάτων, ο Νίκος Χαρδαλιάς, σημείωσε ότι μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 2007 στο Βύρωνα, τοποθετήθηκαν από τις δυο πλευρές της λεωφόρου Κατεχάκη κορμοδέματα–κλαδοπλέγματα, δεδομένων των κλίσεων των εδαφών, για τη συγκράτηση των απορρεόντων υδάτων και την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων στη λεωφόρο ταχείας κυκλοφορίας και στην πόλη.
Επισήμανε, δε, επίσης την ύπαρξη 90 υδατοδεξαμενών αντιπυρικής προστασίας σε όλο τον Υμηττό, για να μην αντλείται όλο το υπόγειο νερό από υπάρχουσες ή νέες γεωτρήσεις καθώς και τη λειτουργία δύο σημαντικών υδραυλικών έργων προστασίας στην Ηλιούπολη και τον Βύρωνα με διασύνδεση των δεξαμενών με επίγειους σωλήνες. Με αυτόν τον τρόπο δεν χρειάζεται να ανεβαίνουν βυτιοφόρα στη συγκεκριμένη περιοχή του βουνού, ρυπαίνοντας το περιβάλλον, αλλά οι δεξαμενές γεμίζουν αυτόματα με τη βοήθεια αντλιών και δεν υπερχειλίζουν λόγω της ύπαρξης φλοτέρ, με συνέπεια να γίνεται εξοικονόμηση νερού. Εξάλλου, ο ΣΠΑΥ τοποθέτησε 8 δεξαμενές ελικοπτέρων σε διάφορα σημεία του Υμηττού. Οι συγκεκριμένες δεξαμενές είναι ανοικτού τύπου, διασφαλίζοντας τόσο τον άμεσο και εύκολο ανεφοδιασμό των ελικοπτέρων όσο και τη συλλογή του βρόχινου νερού.
Παράλληλα, ο ΣΠΑΥ έχει καταθέσει μελέτη για τη δημιουργία νέου υδραυλικού συστήματος αντίστοιχου με εκείνου του Βύρωνα και της Ηλιούπολης στο Κορωπί και αναμένει την έγκριση του δασαρχείου.
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με τις ομιλίες των καθηγητών Υδρογεωλογίας Τεχνικής Γεωλογίας και Περιβαλλοντικής Γεωλογίας Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργου Στουρνάρα, Περιβαλλοντικής Χημείας Πανεπιστημίου Αθηνών, Μιχάλη Σκούλλου, Πρόεδρου Μεσογειακού Γραφείου Πληροφόρησης για το Περιβάλλον (ΜΙΟ/ECSDE) καθώς και τον καθηγητή Υδρογεωλογίας Γενικού Τμήματος ΓΠΑ Γιώργο Σταμάτη, Πρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής Υδρογεωλογίας.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ