Στα χέρια της Δικαιοσύνης βρίσκεται πλέον η υπόθεση των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων που «κοσμούν» τους δρόμους της πρωτεύουσας, οι οποίες -ουκ ολίγες φορές- αποτέλεσαν κατά το παρελθόν «παγίδες θανάτου» για ανυποψίαστους οδηγούς.
Το Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας του ΤΕΕ είχε χαρακτηρίσει τις πινακίδες «πληγή» στο υπεραστικό και ιδιαίτερα στο αστικό οδικό δίκτυο της χώρας και η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε κρίνει ότι οι διατάξεις που επιτρέπουν την εγκατάσταση διαφημιστικών πινακίδων στους δρόμους και τα πεζοδρόμια των κατοικημένων περιοχών είναι αντίθετες με τις διεθνείς συμβάσεις.
Από τον Απρίλιο του 2010, το Υπουργείο Υποδομών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, είχε ξεκινήσει την αποκαθήλωση όλων των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων που υπάρχουν διάσπαρτες στους δρόμους της Αττικής. Διαδικασία η οποία, όμως, εμφάνισε μεγάλη κωλυσιεργία, εξαιτίας της οποίας το θέμα παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη.
Το κατηγορητήριο
Με το υπ’ αριθμό 148/2012 κλητήριο θέσπισμα, ο εισαγγελέας Εφετών Αθηνών είχε καλέσει τον πρώην δήμαρχο Αθηναίων, κ. Νικήτα Κακλαμάνη, ενώπιον του Β’ Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Αθηνών, προκειμένου να δικαστεί, με συγκατηγορούμενους τους δημάρχους Παπάγου – Χολαργού (Βασίλειος Ξύδης), Ζωγράφου (Γιάννης Καζάκος), Καισαριανής (Αντώνης Καμπάκας) και Βύρωνα Αττικής (Νίκος Χαρδαλιάς).
Η κατηγορία που τους βαρύνει είναι ότι «στην Αθήνα, κατά το χρονικό διάστημα από Αύγουστο του έτους 2007 έως Μάρτιο του έτους 2010, έχοντας την ιδιότητα του δημάρχου, με περισσότερες πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση ενός και του αυτού εγκλήματος, με πρόθεση, παρέβησαν τα καθήκοντα της υπηρεσίας τους και δεν προέβησαν στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αφαιρεθούν συνολικά 75 έγχρωμες φωτεινές διαφημιστικές πινακίδες που είχαν τοποθετηθεί εκατέρωθεν του οδοστρώματος της Λ. Π. Κανελλοπούλου και της Λ. Αλίμου Κατεχάκη».
Εταιρείες φαντάσματα
Σύμφωνα με το κλητήριο θέσπισμα, με τις ενέργειές τους παραβίασαν τις διατάξεις του άρθρου 9 Ν. 2946/2001, οι οποίες προβλέπουν την αφαίρεση τοποθετημένων επί των πεζοδρομίων διαφημιστικών υπαίθριων πινακίδων, που δεν διαθέτουν άδεια από την αρμόδια Αρχή και τους οικείους δήμους.
Μάλιστα, ο λόγος για τον οποίο προέβησαν στις συγκεκριμένες ενέργειες αποδίδεται, σύμφωνα με τα έγγραφα, στην επιθυμία τους να προσπορίσουν στους νόμιμους εκπροσώπους των εταιριών που τοποθέτησαν τις διαφημιστικές πινακίδες (δύο ελληνικές διαφημιστικές εταιρείες), παράνομο όφελος, το οποίο συνίσταται στην απολαβή κερδών από την παράνομη συνέχιση εγκατάστασης των πινακίδων.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Δήμος Αθηναίων, όπως προέκυψε, δεν είχε χορηγήσει άδεια τοποθέτησης πινακίδων σε καμία από τις δύο εταιρείες, γεγονός που δεν τις απέτρεψε όμως από το να «φυτεύουν» διαφημίσεις κατά μήκος των δρόμων, χωρίς ούτε καν να αναφέρουν την ιδιοκτήτρια διαφημιστική εταιρεία.
Η «οδύσσεια» της αποκαθήλωσης
Τελικά, η αποκαθήλωση των παράνομων πινακίδων πραγματοποιήθηκε, περνώντας όμως «διά πυρός και σιδήρου».
Το Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων αποφάσισε τον Σεπτέμβριο του 2008 ότι το ποσό που είχε προταθεί για την απομάκρυνσή τους (30.000 ευρώ) ήταν πολύ μικρό και παρέπεμψε το θέμα στη Διεύθυνση Δημοτικών Προσόδων για την πρόβλεψη μεγαλύτερου ποσού.
Εν συνεχεία, η παραπάνω Διεύθυνση, στον νέο προϋπολογισμό που καταρτίστηκε για το οικονομικό έτος 2009, προέβλεψε ποσό ύψους 75.000 ευρώ, το οποίο όμως και πάλι δεν επαρκούσε. Εν τέλει, έπειτα από νέα συνεδρίαση των αρμόδιων φορέων, η διαδικασία ανάθεσης ολοκληρώθηκε και κατακυρώθηκε στην εταιρεία «ΒΙΟΛΙΑΠΑ Α.Τ.Ε.Β.Ε.», με την οποία υπεγράφη σύμβαση συνολικού ποσού 92.006,46 ευρώ.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ