Μία ακόμα κοινωνική δράση με στόχο την ενίσχυση των ευπαθών ομάδων υλοποιεί ο Δήμος Βύρωνα. Πρόκειται για το Φαρμακείο Αλληλεγγύης, το οποίο λειτουργεί εδώ και 2 μήνες, με έδρα το Πολυδύναμο Κέντρο Πρόνοιας στη Μεταμόρφωση, στο πλαίσιο υλοποίησης των στόχων του Προγράμματος «Αγκαλιάζω» και με σκοπό τη συγκέντρωση φαρμάκων που θα καλύψουν τις ανάγκες ανασφάλιστων και άπορων κατοίκων της πόλης.
Ο Δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Χαρδαλιάς και ο Αντιδήμαρχος Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Χρίστος Γώγος απευθύνουν επιστολή – έκκληση προς τους φαρμακοποιούς και τους πολίτες του Βύρωνα, σε μια προσπάθεια υποστήριξης και ενίσχυσης της πρωτοβουλίας. Δεδομένης μάλιστα της ιδιαίτερα δύσκολης περιόδου που διανύουμε, το Φαρμακείο Αλληλεγγύης του Δήμου Βύρωνα αναμένεται να καλύψει σημαντικές ανάγκες συμπολιτών μας σε ό,τι αφορά την παροχή δωρεάν φαρμάκων και υγειονομικού υλικού.
Αναφερόμενος στη σπουδαιότητα της κοινωνικής αλληλεγγύης και της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, ο Δήμαρχος Βύρωνα τονίζει: «Στη δύσκολη περίοδο που περνάμε είναι πολύ σημαντικό να σταθούμε αρωγοί και να τείνουμε χείρα βοηθείας σε όλους τους συμπολίτες μας που αδυνατούν να ανταποκριθούν στην κάλυψη βασικών αναγκών τους. Το Φαρμακείο Αλληλεγγύης, είναι μία ακόμα κοινωνική δράση του Δήμου μας, η οποία υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος ‘Αγκαλιάζω’, με στόχο να δημιουργηθεί μία προστατευτική ομπρέλα πρόνοιας, κυρίως για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες».
Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Χρίστος Γώγος, αναφέρει σχετικά: «Στο πλαίσιο υλοποίησης των στόχων μέσω του Προγράμματος ‘Αγκαλιάζω’ και συγκεκριμένα με το Φαρμακείο Αλληλεγγύης, κάνουμε άνοιγμα στην τοπική κοινωνία και ιδιαίτερα στους φίλους και συνεργάτες φαρμακοποιούς της περιοχής μας, ζητώντας την ενεργό στήριξή τους (φάρμακα, διαχείριση σε εθελοντική βάση)». Όπως επισημαίνει, «οι προσπάθειες στον τομέα της πρόνοιας και της κοινωνικής πολιτικής είναι συνεχείς. Η δυσκολία στην εφαρμογή τους έγκειται στο ότι η κοινωνία έχει κουραστεί, υποφέρει και όλα τα ζητάμε από τους εθελοντές. Όμως αυτή η σχέση είναι που κάνει το εγχείρημα δυνατό και αποτελεσματικό».
Οι πολίτες και οι φαρμακοποιοί που επιθυμούν να συνδράμουν στην προσπάθεια, μπορούν να συμμετέχουν με τρεις τρόπους:
- με τη διάθεση των φαρμάκων που περισσεύουν
- με την εύρεση φαρμάκων από οικογένειες που γνωρίζουν
- με την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την εκ περιτροπής διαχείριση του Κοινωνικού Φαρμακείου, από πλευράς των φαρμακοποιών, ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή επιστημονική υποστήριξη του εγχειρήματος.