Ν. Χαρδαλιάς: “Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι σκαλοπάτι για την κεντρική εξουσία”

Πηγή: metrogreece.gr

Ο Νίκος Χαρδαλιάς σε μια αποκαλυπτική συζήτηση, μιλάει στο metrogreece τόσο για την πρωτοβουλία που πήρε για όσα νοικοκυριά  δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα, αλλά και για την μεγάλη του αγάπη, τις πράσινες δράσεις. Μίλησε ακόμα για την αμείωτη διάθεση προσφοράς που έχει, τα μειονεκτήματα του Καλλικράτη,για το αν σκέφτεται την κεντρική πολιτική σκηνή και δήλωσε παρών για το 2014.

Συνέντευξη στον Σταύρο Παπαντωνίου

-Κ. Δήμαρχε αρχικά θα ήθελα να ξεκινήσουμε με την πρωτοβουλία που ανακοινώσατε πρόσφατα για το χαράτσι της ΔΕΗ. Ειδικά συνεργεία θα αποκαθιστούν τη σύνδεση σε όσους δεν έχουν να πληρώσουν. Γιατί πήρατε αυτή την πρωτοβουλία;

Θεωρούμε πως είναι χρέος μας να σταθούμε δίπλα στους συμπολίτες μας που έχουν πληγεί από το Μνημόνιο και τα μέτρα που το συνόδευσαν. Σημαντικό μέρος των συνανθρώπων μας δυσκολεύεται πλέον να καλύψει ακόμα και βασικές ανάγκες. Σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη στιγμή, η Κυβέρνηση αποφασίζει εν μία νυκτί να επιβάλει ένα επιπλέον χαράτσι και μάλιστα με το χειρότερο τρόπο, καθώς το εντάσσει στο λογαριασμό της ΔΕΗ, χωρίς καμία δυνατότητα διακανονισμού, με αποτέλεσμα η αδυναμία καταβολής του φόρου να συνεπάγεται τη διακοπή ενός βασικού αγαθού, όπως είναι το ηλεκτρικό ρεύμα. Και μάλιστα υποχρεώνει και όσους εξαιρούνται από το χαράτσι να το καταβάλουν για να τους επιστραφεί στη συνέχεια. Πρόκειται για έναν απίστευτο εκβιασμό, που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή συνανθρώπων μας. Για το λόγο αυτό και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην επανασύνδεση, με δικά μας συνεργεία και προσωπική μου πλέον ευθύνη, του ρεύματος για όσους συνδημότες μας αποδεδειγμένα αδυνατούν να το πληρώσουν και είναι καταγεγραμμένοι από τις κοινωνικές μας υπηρεσίες.

 –Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν πως η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να σηκώσει το βάρος σε μια δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα. Πιστεύετε σε αυτή την άποψη και πως μπορεί να γίνει με μειωμένους πόρους;

 Σαφώς και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, πρέπει να βοηθήσει τις κοινωνικά ασθενέστερες ομάδες και να μεριμνήσει για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Οι σημαντικές μειώσεις των πόρων των ΟΤΑ, σαφώς και δεν βοηθούν στην εκπλήρωση του συγκεκριμένου ρόλου. Λύσεις, όμως, υπάρχουν. Ο Δήμος μας ετοιμάζεται να εφαρμόσει, μετά από το πρόγραμμα «ΣτηρίΖΩ» από το οποίο ωφελούνται συνολικά 378 οικογένειες, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικής αλληλεγγύης, με Παντοπωλείο Αλληλεγγύης, Φαρμακείο Αλληλεγγύης, Αγορά Αλληλεγγύης, Μαγειρείο Αλληλεγγύης, Γραμμή Αλληλεγγύης, Φροντιστήριο Αλληλεγγύης, Δίκτυο Εθελοντών Αλληλεγγύης, το οποίο βασίζεται στην εθελοντική προσφορά επιχειρήσεων και ιδιωτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσφορά δεν περιορίζεται αποκλειστικά στη διάθεση αγαθών, αλλά μπορεί να είναι και προσφορά του χρόνου μας. Όλοι μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε μία ομπρέλα προστασίας για τους γονείς μας, τα παιδιά μας, εμάς τους ίδιους.

 -Πράσινες δράσεις, δασοπροστασία, Υμηττός. Σας είναι πολύ γνώριμα όλα αυτά, καθώς ήσασταν από τους πρώτους που «σηκώσατε» περιβαλλοντικές δράσεις. Με την εμπειρία σας, πιστεύετε ότι στο φυσικό και κατ΄ επέκταση στον ορυκτό πλούτο η χώρα μας μπορεί να ελπίζει σε ένα καλύτερο μέλλον; 

Για κάποιους από εμάς, το περιβάλλον δεν είναι προεκλογικό τσιτάτο αλλά καθημερινό στοίχημα, ο δικός μας τρόπος ζωής. Με τις σωστές προϋποθέσεις, ο φυσικός και ορυκτός πλούτος της χώρας μας μπορούν να συνδράμουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Για παράδειγμα, η επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική, μπορούν να αποτελέσουν μία στρατηγική επιλογή για τη χώρα μας, που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας και θα δημιουργήσει νέες θέσεις απασχόλησης. Παράλληλα, η Ελλάδα με το μοναδικό φυσικό πλούτο έχει όλες τις προϋποθέσεις για να αναπτύξει εξειδικευμένες μορφές τουρισμού, όπως ο αγροτουρισμός, και να αποτελέσει τουριστικό προορισμό όλη τη διάρκεια του έτους. Για χρόνια, η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό έχει ταυτιστεί με την Ακρόπολη, τον ήλιο και τη θάλασσα. Είναι καιρός αυτό να αλλάξει. Τέλος, οι οικονομίες πολλών χωρών βασίζονται στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων τους και του ορυκτού τους πλούτου, κάτι το οποίο πρέπει να προχωρήσει ή μάλλον να τολμήσει και η χώρα μας. Αρκεί να διασφαλιστεί τόσο η προστασία του περιβάλλοντος όσο και το ότι η εκμετάλλευση θα γίνει με όρους που να βοηθούν ουσιαστικά την ελληνική οικονομία και θα συνδράμουν στο στοίχημα της βιώσιμης ανάπτυξης και της ισόρροπης ποιότητας ζωής.

 -Συνάδελφοί σας, από Δήμους που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές, μίλησαν για συμφέροντα που έκαψαν τα βουνά της Αττικής ενώ κάποιοι και στην Αθήνα και στην επαρχία προχώρησαν και σε μηνύσεις εναντίον της Τουρκίας, μετά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας. Εσάς ποια είναι η γνώμη σας για όλα αυτά; 

 Παρακολουθούμε το συγκεκριμένο θέμα. Είμαστε εν αναμονή των εξελίξεων προκειμένου να καθορίσουμε την περαιτέρω στάση μας και έχει αξία να δούμε τον τρόπο που η ελληνική πολιτεία θα αναδείξει και θα διαχειριστεί το εν λόγω θέμα.

 –Καλλικράτης.Με δυο λόγια, πετυχημένη μεταρρύθμιση ή ταφόπλακα της τοπικής αυτοδιοίκησης;

 Δυστυχώς, παρά τις αρχικές προσδοκίες που είχε δημιουργήσει ο «Καλλικράτης» αποτέλεσε την απόλυτη απογοήτευση! Η μεταβίβαση νέων αρμοδιοτήτων στους ΟΤΑ όχι μόνο δε συνοδεύτηκε από τους αντίστοιχους πόρους, αλλά συνέπεσε με μία άνευ προηγουμένου μείωση των θεσμοθετημένων πόρων. Παράλληλα, το πάγωμα των προσλήψεων και τα αυξημένα ποσοστά υπαλλήλων που βγαίνουν σε σύνταξη, καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη τη λειτουργία των υπηρεσιών των Δήμων, πόσο δε μάλλον τη στελέχωση νέων υπηρεσιών, όπως οι πολεοδομίες. Τέλος, η κεντρική διοίκηση φάνηκε για ακόμα μία φορά εντελώς απροετοίμαστη, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στη δημοσίευση απαραίτητων διευκρινιστικών εγκυκλίων και αποφάσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρόγραμμα «Ελλάδα» παραμένει στις καλένδες, ότι πολλά προεδρικά διατάγματα που αφορούν στον νόμο δεν έχουν ακόμα υπογραφεί και είναι ενδεικτικό της αδυναμίας του συστήματος ότι οι απαραίτητες διευκρινίσεις για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2012 ήρθαν στις αρχές Δεκεμβρίου, όταν ο προϋπολογισμός έπρεπε να έχει συνταχθεί και ψηφισθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Ο «Καλλικράτης» αποδεικνύεται στην πράξη θηλιά στο λαιμό των ΟΤΑ και εν δυνάμει ταφόπλακα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 -Είστε ένας από τους μακροβιότερους Δημάρχους, αλλά είστε και σε παραγωγική ακόμα ηλικία. Τα επόμενα βήματα του Νίκου Χαρδαλιά ποια είναι; Η κεντρική πολιτική σκηνή είναι στα πλάνα σας;

Θα έλεγα σε παραγωγικότατη ηλικία και με εξαιρετική διάθεση προσφοράς. Βασικός στόχος μας είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της τρέχουσας θητείας, μίας θητείας που για τους λόγους που ήδη αναφέρθηκαν αποτελεί πραγματική πρόκληση, καθώς τίποτα από όσα γνωρίζαμε δεν ισχύει πλέον. Τα επόμενα βήματα θα τα σκεφτώ εν καιρώ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κεντρική πολιτική σκηνή δεν είναι και ποτέ δεν ήταν στα σχέδιά μου. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελούσε πάντα για μένα μια μοναδική πρόκληση δημιουργίας και σε καμία περίπτωση σκαλοπάτι για την κεντρική πολιτική σκηνή. Η ενασχόληση με την πολιτική προέρχεται από την επιθυμία να προσφέρουμε, να κάνουμε την πόλη μας καλύτερη, να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των συνανθρώπων μας, των γονιών μας, των παιδιών μας… Για αυτό και στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 εκτιμώ πως θα δηλώσω «παρών».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια