Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.: “Τις επόμενες ημέρες δίνουμε τη Μητέρα των Μαχών”

Εν αναμονή της ψήφισης του νέου μνημονίου, η Π.Ο.Ε-Ο.Τ.Α εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση, όπου σημειώνονται οι επικείμενες δράσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων κατά της ψήφισης του μνημονίου.

Το Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. στη συνεδρίασή του την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011, συζήτησε τη καλύτερη οργάνωση και προετοιμασία του κλάδου για τη συμμετοχή του στη 48ΩΡΗ ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και της Γ.Σ.Ε.Ε., στις 28 και 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011, με βασικό αίτημα την ματαίωση της ψήφισης του Μνημονίου Νο 2 και την ανατροπή της πολιτικής της κυβέρνησης.

Το σύνθημα που φωνάζουμε «ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ-ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ-ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ» που κινητοποιεί χιλιάδες εργαζόμενους, εργατικά συνδικάτα και το λαό που βρίσκεται στις πλατείες, μας ενώνει και συντονίζει τη δράση του εργατικού κινήματος με το κίνημα των «πλατειών».

Το εργατικό κίνημα και οι «πλατείες» την προηγούμενη βδομάδα με τη Γενική Απεργία και τη μεγαλειώδη συγκέντρωση στην Αθήνα, ταρακούνησαν το σύστημα το οποίο προσπάθησε να εκτονώσει τη λαϊκή οργή με λύσεις «εθνικής συναίνεσης» ή ανασχηματισμού, για την εφαρμογή και επιβολή της ίδιας αντιλαϊκής, νεοφιλελεύθερης πολιτικής.

Οι πολιτικοί ελιγμοί του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου δεν θα περάσουν. Το αποδεικνύουν καθημερινά ο Ελληνικός λαός και οι εργαζόμενοι, που συνεχίζουν να κατακλύζουν τις πλατείες και να κλιμακώνουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις ενάντια στην «ιερά» συμμαχία Κυβέρνησης- Ευρωπαϊκής Ένωσης και Δ.Ν.Τ.

Τις επόμενες ημέρες δίνουμε τη «Μητέρα των Μαχών»: Τα μέτρα δεν πρέπει να περάσουν. Όλο και περισσότερο γίνεται καθαρό το αίτημα «ή εκείνοι ή εμείς», ενώ με την ορμητική λαϊκή παρέμβαση στις εξελίξεις το αίτημα αυτό φαντάζει σήμερα ώριμο και εφικτό. Γι’ αυτό είναι αναγκαίο η απεργία, οι συγκεντρώσεις και ο αποκλεισμός της Βουλής να έχουν καθολική επιτυχία και συμμετοχή.

Ήρθε η στιγμή να κάνουν όλοι οι εργαζόμενοι και ο καθένας ξεχωριστά το καθήκον τους και να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους, γιατί αλλιώς βαδίζουμε ολοταχώς στο ξεπούλημα του Εθνικού πλούτου, στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών, στην πλήρη ανατροπή των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, σε μισθούς απλής επιβίωσης και σε μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο και τους Ο.Τ.Α.

Στα πλαίσια αυτά το Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. αποφάσισε τα εξής:

 1. Τη συμμετοχή στην 48ΩΡΗ ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και της Γ.Σ.Ε.Ε. 28 και 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011 και τη συμμετοχή στις συγκεντρώσεις των συνδικάτων. Καλούμε όλους τους συλλόγους-μέλη της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. να οργανώσουν πανελλαδική κάθοδο τη δεύτερη ημέρα για την περικύκλωσης της Βουλής.
 2. Την έναρξη των κινητοποιήσεων από την ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011, 12.00 το βράδυ με το κλείσιμο των Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής (Αττική) και Μαυροράχης (Θεσσαλονίκη), εκφράζοντας ταυτόχρονα και την αντίθεσή μας στις ιδιωτικοποιήσεις στο τομέα της καθαριότητας και της διαχείρισης των απορριμμάτων, στην κατάργηση του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. και στην προώθηση λύσεων που ευνοούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου.
 3. Την κατάληψη όλων των Δημαρχείων της χώρας τη ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011 από 12.00 το μεσημέρι έως το τέλος του ωραρίου με στόχο την ενημέρωση των εργαζομένων και την οργάνωση εξορμήσεων σε λαϊκές αγορές- καφενεία και χώρους δουλειάς για να φτάσει παντού το κάλεσμα για συμμετοχή στην απεργία και τις συγκεντρώσεις.

Τέλος το Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. καλεί όλα τα σωματεία και τους εργαζόμενους να χρησιμοποιήσουν όλη τη φαντασία τους, να πάρουν και άλλες πρωτοβουλίες, να έρθουν σε επαφή και με άλλους τοπικούς και συνδικαλιστικούς φορείς, για να δημιουργήσουμε ένα κοινωνικό μέτωπο δυνάμεων που θα συνεχίσουν τον αγώνα μας μέχρι την τελική νίκη.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

Ακολουθεί διευκρινιστικό κείμενο – συνοπτικό κείμενο σχετικά με το τι προβλέπει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και ο εφαρμοστικός νόμος στα πλαίσια της νέας επίθεσης στο εισόδημα των εργαζομένων, των συνταξιούχων και της κοινωνίας γενικότερα.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ TΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ Ο ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ

 1. Μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 8.000 ευρώ, «τσακίζοντας» με φόρο 200 – 400 ευρώ χαμηλά και μεσαία εισοδήματα ενώ τα υψηλά εισοδήματα θα περιοριστούν σε επιβάρυνση 400,00 ευρώ.
 2. Απαιτείται πλέον το 25% του ατομικού εισοδήματος σε αποδείξεις για την κάλυψη του αφορολόγητου ορίου και για ποσό εισοδήματος μέχρι 60.000 ευρώ. Επί παραδείγματι, φορολογούμενος με εισόδημα 30.000 ευρώ που σήμερα υποχρεούται να προσκομίσει αποδείξεις 6.600 ευρώ για την κάλυψη του αφορολόγητου, από του χρόνου θα προσκομίζει αποδείξεις 7.500 ευρώ. Αν δεν τις καταθέσει στην εφορία θα έχει πέναλτι φόρου 10%.
 3. Αυξάνονται μέχρι 37,5% τα τεκμήρια κατοικίας, 100% των οχημάτων κ.λ.π.
 4. Επιβάλλεται εισοδηματική εισφορά, κεφαλικός φόρος, 1-4% σε όλα τα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και 5% στα εισοδήματα πολιτικών, αιρετών κ.λ.π. Εξαιρούνται το κεφαλικού φόρου μόνο οι μακροχρόνια άνεργοι και άνεργοι εγγεγραμμένοι στον Ο.Α.Ε.Δ. Η πρώτη έκτακτη εισφορά πληρώνεται φέτος και επιβάλλεται στα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2010.
 5. Μπαίνει μαχαίρι στις φοροαπαλλαγές από ασφαλιστικές εισφορές, ιατρικά και τόκους στεγαστικών δανείων. Πλέον θα υπάρχει έκπτωση 20% από το φόρο αντί του 100% από το εισόδημα. Αν δε το εισόδημα του φορολογούμενου είναι πάνω από 40.000 ευρώ τότε η έκπτωση περιορίζεται στο 10%.
 6. Αυξάνονται 10% τα τέλη κυκλοφορίας.
 7. Από 27 Ιουνίου 2011 εξισώνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.
 8. Από 27 Ιουνίου 2011 αυξάνεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα φθηνά τσιγάρα.
 9. Στο 23% από 13% ανεβαίνει ο Φ.Π.Α. σε χυμούς, αναψυκτικά και ανθρακούχα νερά, παραμένει στο 13% το εμφιαλωμένο νερό.
 10. Αυξάνεται στο 23% ο Φ.Π.Α. σε ντελίβερι, ψητοπωλεία, οινομαγειρεία και γενικώς υπηρεσίες εστίασης.
 11. Ο διορισμός των επιτυχόντων σε διαδικασίες επιλογής τακτικού προσωπικού του Α.Σ.Ε.Π. και των φορέων, για τους οποίους έχουν εκδοθεί οριστικοί πίνακες αποτελεσμάτων μετά την 1-1-2009, θα πραγματοποιηθούν σταδιακά βάσει σειράς επιτυχίας μέχρι 31-12-2015.
 12. Από 1-1-2011 μέχρι 31-12-2015 οι προσλήψεις στο Δημόσιο θα πραγματοποιούνται με την αναλογία 1 προς 5 (μία πρόσληψη ανά πέντε αποχωρήσεις), στο σύνολο των φορέων του Δημοσίου, με εξαίρεση το 2011 όπου θα εφαρμοσθεί η αναλογία 1 προς 10.
 13. Οι εγκρίσεις πρόσληψης προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου και Συμβάσεων Μίσθωσης Έργου για το 2011 περιορίζονται κατά ποσοστό 50% σε σχέση με τις αντίστοιχες εγκρίσεις του 2010 και κατά ποσοστό 10% κατ’ έτος για τα έτη έως και το 2015.
 14. Παρατείνεται από δύο (2) σε πέντε (5) χρόνια οι άδειες χωρίς αποδοχές στους Δημοσίους Υπαλλήλους για σοβαρούς ιδιωτικούς λόγους.
 15. Προβλέπεται η μετατροπή της πλήρους απασχόλησης σε μερική απασχόληση για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τους Ο.Τ.Α. Α’ και Β’ Βαθμού. Με αίτηση του εργαζόμενου θα προσδιορίζεται, εάν επιθυμεί τη μείωση της ημερήσιας απασχόλησης ή των εργάσιμων ημερών.
 16. Μειώνεται κατά 10% το ποσό του εφάπαξ βοηθήματος που χορηγεί το Τ.Π.Δ.Υ. από 1-1-2011.
 17. Οι ώρες απογευματινής υπερωριακής απασχόλησης δεν μπορούν πλέον να υπερβαίνουν τις είκοσι (20) ώρες μηνιαίως ανά εργαζόμενο.
 18. Καθιερώνεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας. Η εισφορά αυτή υπολογίζεται σε ποσοστό δύο (2%) επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων όλων των μισθοδοτούμενων υπαλλήλων του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α. καθώς και των υπαλλήλων όλων των ανεξαιρέτως Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών και των Ν.Π.Ι.Δ.
 19. Θα καταβάλλεται εισφορά 1% υπέρ του Τ.Π.Δ.Υ. επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων όλων των δικαιούχων υπαλλήλων που ασφαλίζονται στο Τ.Π.Δ.Υ.
 20. Στους ασφαλισμένους του Τομέα Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων του Τ.Π.Δ.Υ. που εξήλθαν ή θα εξέλθουν της υπηρεσίας, από 1-1-2010 και μετά, το ποσό του εφάπαξ βοηθήματος που χορηγεί το Ταμείο, σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις μειώνεται κατά 10% σε όσους δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση χορήγησης του εφάπαξ βοηθήματος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια