Ανέγερση κολυμβητηρίου και εγκατάλειψη του χώρου του Πικ Νικ

Η Πρωτοβουλία Πολιτών Βύρωνα για τη διάσωση του Υμηττού προχώρησε σε αναφορά στον Συμπαραστάτη του Δημότη σχετικά με την ανέγερση του κολυμβητηρίου και την εγκατάλειψη του χώρου του Πικ Νικ.

Αναφορά στον Συμπαραστάτη του Δημότη

Έχουν ξεκινήσει εδώ και λίγο καιρό στον χώρο πίσω από το κλειστό γυμναστήριο και πλάι στο δημοτικό στάδιο εργασίες ανέγερσης κολυμβητηρίου. Το ζήτημα αυτό μας προκαλεί πολλές ανησυχίες για τους εξής λόγους:

  1. Η περιοχή ανήκει στη Β’ Ζώνη προστασίας του Υμηττού και μάλιστα με την προτεινόμενη αλλαγή του ΠΔ προστασίας του βουνού εντάσσεται στην Α’ Ζώνη απόλυτης προστασίας. Νομότυπα ο Δήμος έχει πολεοδομική άδεια βάσει μιας παλαιότατης (πριν από το ΠΔ του 78) τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου και έχει λάβει για να ξεκινήσει τα έργα κάποια κονδύλια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ό,τι όμως είναι νόμιμο δεν είναι πάντα και «ηθικό»: έτσι δεν αναιρείται καθόλου το αρνητικό γεγονός ότι η χωροθέτηση του έργου στη συγκεκριμένη θέση θα επιφέρει μεγάλη επιβάρυνση στον οικιστικό ιστό της περιοχής, στο σημείο ακριβώς μάλιστα που γειτνιάζει με τον ορεινό όγκο. Η χρήση του κολυμβητηρίου θα δημιουργήσει σημαντικές νέες ανάγκες (μετακινήσεις, χώροι στάθμευσης) για τις οποίες σαφέστατα δεν υπάρχουν οι υποδομές σήμερα και δεν γνωρίζουμε αν και κατά πόσον η μελέτη του έργου περιλαμβάνει προτάσεις για την αντιμετώπισή τους.
  2. Η παρακείμενη περιοχή του Πικ Νικ έχει χάσει το δασικό της χαρακτήρα επειδή έχει αφεθεί πάνω από δέκα χρόνια να γίνει το βολικό υπαίθριο πάρκινγκ του νεκροταφείου. Ο υπάρχων χώρος στάθμευσης, από την άλλη, δεν εξυπηρετεί λόγω ελλιπούς συντήρησης, ενοικίασης μέρους του σε ιδιώτη και ακριβού αντιτίμου. Θεωρούμε ότι η ανέγερση του κολυμβητηρίου, με τις νέες ανάγκες που, όπως αναφέραμε, θα προκαλέσει, θα κάνει την κατάσταση ακόμα χειρότερη. Ο Δήμος έχει αναγγείλει εδώ και καιρό την ένταξη του «Πικ Νικ» στην περίφημη «Πράσινη Διαδρομή», ένα έργο όμως για το οποίο, αν και διαφημίζεται έντονα, δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα λεπτομέρειες. Σαν αποτέλεσμα, το μόνο που βλέπουμε είναι να διαιωνίζεται η ίδια εικόνα εγκατάλειψης, που επιτείνεται από την παρουσία πολλών παρατημένων αυτοκινήτων.
  3. Επίσης, η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία αποδεδειγμένα πλέον βρίσκεται ο Δήμος μας, σε συνδυασμό με τη γενικότερη δυσχερέστατη κατάσταση της χώρας δεν δημιουργεί και τις καλύτερες προϋποθέσεις για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, για το αν δηλαδή θα συνεχιστούν οι εργασίες ανέγερσης του κολυμβητηρίου ή αν θα προστεθεί στην περιοχή μία ημιτελής κατασκευή που θα την υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο.

Συμπερασματικά:

  • Το θέμα της ανέγερσης του κολυμβητηρίου σε συνδυασμό με την εγκατάλειψη του Πικ Νικ είναι πολύ σημαντικό και πρέπει άμεσα να τεθεί δημοσίως τόσο στο δημοτικό συμβούλιο όσο και στους πολίτες του Βύρωνα.
  • Προτείνουμε να υλοποιηθούν κάποιες πολύ απλές ενέργειες που αρκούν για τη διαφύλαξη του χώρου του Πικ Νικ: μη πρόσβαση αυτοκινήτων με παράλληλη διεύρυνση της χρήσης του υπάρχοντος υπόγειου χώρου στάθμευσης του νεκροταφείου, γκρέμισμα των τσιμέντων, απόδοση του χώρου στο πράσινο και επαναφορά του στη παλιότερή του χρήση ως χώρος περιπάτου και αναψυχής.
  • Θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρξει μία σαφής διευθέτηση των χρήσεων στην περιοχή -αυτοεξυπηρέτηση εγκαταστάσεων, αυστηρή και ανεξαίρετη οριοθέτηση των προστατευόμενων χώρων- ώστε τα βραχυπρόθεσμα συμφέροντα και ανάγκες να μην επικρατήσουν απέναντι στην απόλυτη προτεραιότητα προστασίας των δασικών ελεύθερων χώρων (όπως, δυστυχώς, συμβαίνει και σε άλλες περιοχές, π.χ. στην είσοδο του Κουταλά).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια