Ο Λόρδος Βύρων, μεγάλος ποιητής και κορυφαίος φιλέλληνας, γεννήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 1788. Μεγάλη πηγή της ποιητικής του έμπνευσης αποτέλεσε το πρώτο του ταξίδι στην Ελλάδα πριν 200 χρόνια (Σεπτέμβρης 1809-Απρίλης 1811). Τότε έγραψε το ποίημά του «Η Κατάρα της Αθηνάς», ένα δριμύ «κατηγορώ» εναντίον του Έλγιν για την λεηλασία του Παρθενώνα. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1823 και αγωνίστηκε στο πλευρό των «ελεύθερων πολιορκημένων» του Μεσολογγίου, όπου άφησε την τελευταία του πνοή στις 19 Απριλίου 1824. Θυσιάστηκε για την ελευθερία των Ελλήνων γιατί ήταν υπέρ της ελευθερίας σ’όλον τον κόσμο, τονίστηκε στην εκδήλωση που οργάνωσε στον Βύρωνα ο Σύνδεσμος «Μπάιρον» για τον φιλελληνισμό και τον πολιτισμό.
Εισηγήσεις στην εκδήλωση, με κεντρικό θέμα «Ο Λόρδος Βύρων στην Αττική πριν 200 χρόνια-μηνύματα για το τότε και σήμερα», έκαναν η συγγραφέας Ευγενία Κεφαληναίου και ο ποιητής Γιώργος Μπλάνας. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, Παύλος Ναθαναήλ, ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος και ο Δήμαρχος Βύρωνα, Νίκος Χαρδαλιάς.
Κατά την Ε.Κεφαληναίου, «το μήνυμα που μεταφέρει η βυρωνική ποίηση, με την οποία ο Byron κατήγγειλε τον Elgin, είναι διαχρονικό και πάντα επίκαιρο, διότι ο βυρωνικός λόγος διαπνέεται από τις αρχές της ηθικής, της δικαιοσύνης και του σεβασμού των δικαιωμάτων των άλλων».
«Αν θέλουμε να τιμήσουμε πραγματικά τον Μπάυρον –είπε στη δική του εισήγηση ο Γ.Μπλάνας- οφείλουμε ως έθνος και ως πρόσωπα να είμαστε σταθερά ταγμένοι στο πλευρό της κοινωνικής δικαιοσύνης, να αγωνιζόμαστε για το μέγιστο των αγαθών: την αυτοτέλεια, την αυτονομία, την αυτοδιάθεση. Σε αυτό το χρέος είδε ο Μπάυρον την ουσία του Ελληνισμού».
Για τη δράση του Συνδέσμου «Μπάιρον», που έχει έδρα του τον Δήμο Βύρωνα και μέλη σε όλη την Ελλάδα και στον απόδημο Ελληνισμό, μίλησε ο πρόεδρός του Πάνος Τριγάζης, ο οποίος χαρακτήρισε μεγάλο επίτευγμα του Συνδέσμου την καθιέρωση το 2008 από την Ελληνική Πολιτεία της ημέρας θανάτου του Λόρδου Βύρωνα (19 Απριλίου) ως «Ημέρας Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης». Ο Σύνδεσμος, είπε ο Π.Τριγάζης, θα κάνει σειρά επαφών με τις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις ώστε να προγραμματιστούν έγκαιρα οι σχετικές εκδηλώσεις το 2011. Επίσης, θα γίνει πρόταση στο Υπουργείο Παιδείας να τιμηθεί η μέρα αυτή και στα σχολεία.
Το πρόγραμμα δράσης του Συνδέσμου «Μπάιρον» για το 2011 περιλαμβάνει και κεντρική εκδήλωση μνήμης και τιμής στον Ζυλ Ντασσέν.
«Φέρνουμε τον Μπάιρον στο 21ο αιώνα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Π.Τριγάζης, προσθέτοντας ότι «αν ζούσε σήμερα ο Λόρδος Βύρων θα εξεγειρόταν κατά του δίκαιου των ισχυρών και της κοινωνικής αδικίας, θα ύψωνε τη φωνή του κατά των κάθε μορφής διακρίσεων, θα ήταν μπροστάρης στον αγώνα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα».
Τιμητική αναφορά στην κορυφαία ελληνίστρια και φιλέλληνα Ζακλίν ντε Ρομιγύ έκανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ολυμπίων Κώστας Βλάμης, ο οποίος χαρακτήρισε την Γαλλίδα ακαδημαϊκό «πηγή έμπνευσης στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε και στους αγώνες που καλούμαστε να δώσουμε κόντρα στις σύγχρονες βαρβαρότητες».
Παρεμβάσεις έκαναν ο εκδότης του περιοδικού «Οικολογείν» Γιάννης Σχίζας και η εκπαιδευτικός Ελ.Καρασαββίδου από την Ένωση Συγγραφέων Β.Ελλάδας.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής της UNICEF Λ. Κανελλόπουλος, ο συγγραφέας Θ. Καρζής, επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου «Μπάιρον», ο συνθέτης Πασχάλης Τόνιος, ο υπεύθυνος του τμήματος πολιτισμού του ΣΥΝ Σ.Σιώκος, η αντιδήμαρχος Βύρωνα Ιουλία Κιούπη, η δημοτική σύμβουλος Ρένα Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Κέντρου Χορού «Ισιδώρα Ντάνκαν», η συγγραφέας και Γ.Γ. του ΠΑΔΟΠ Μ.Αρβανίτη-Σωτηροπούλου, η δημοτική σύμβουλος Ελ.Γερασιμίδου, πρόεδρος της Παναθηναϊκής Βύρωνα, η πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων Βύρωνα Στ.Κατσούλη, αντιπροσωπεία του ΣΠΑΥ από τους Π.Μηλά και κ.Μακρή, η πρόεδρος της Δημ.Βιβλιοθήκης Βύρωνα Μ.Κοκκίνου, η αντιπρόεδρος της «Ελληνικής Εστίας» Λ.Χρυσανθοπούλου, ο πρόεδρος της Ένωσης Κρητών Βύρωνα Αντ. Γοναλάκης, η Δημ.Μάλλιου από το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών.