Μνημείο της Ελλάδας προσφυγικό σχολείο στο Βύρωνα

Πηγή: Έθνος

Νεότερο μνημείο χαρακτηρίστηκε ένα από τα πρώτα προσφυγικά σχολεία της Ελλάδας, στην περιοχή του Βύρωνα.

Πρόκειται για το κτίριο, όπου στεγάζονταν το 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Τριάδας και σήμερα λειτουργούν το 8ο και 9ο Νηπιαγωγείο Βύρωνα. Μάλιστα, από τον εξώστη του σχολείου, ο Ελευθέριος Βενιζέλος εκφώνησε ομιλία σε κεντρική προεκλογική του συγκέντρωση.

Το Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού γνωμοδότησε, κατά πλειοψηφία, υπέρ του χαρακτηρισμού, ως μνημείου, του συγκεκριμένου κτιρίου.

Πρόκειται για προσφυγικό σχολείο με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, αλλά κυρίως με σημαντική ιστορική αξία.

Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1926 και ολοκληρώθηκε πολύ σύντομα λόγω της γρήγορης ανάπτυξης του οικισμού του Βύρωνα, οπότε έφτασε μεγάλος αριθμός προσφύγων στην Αθήνα, στις αρχές της τρίτης δεκαετίας του 20ου αιώνα.

Είναι ένα τυπικό δείγμα προσφυγικών σχολείων – από τα πρώτα που χτίστηκαν στην Ελλάδα – που αποτελούν ενδιάμεση κατηγορία μεταξύ των νεοκλασικών των αρχών του 20ου αιώνα και του μοντέρνου κινήματος σχολικών κτιρίων, που ξεκίνησε το 1929.

Το σχολείο διατηρεί την αυθεντικότητα του και είναι στενά συνδεδεμένο με την ιστορία των Μικρασιατών και τις μνήμες των κατοίκων του Βύρωνα.

Υπέρ της διατήρησης του σχολείου της Αγίας Τριάδας είχαν ταχθεί η Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων, η Ομοσπονδία Προσφύγων Ελλάδος, η Ένωση Μικρασιατών Βύρωνα και πολλοί ακόμη σύλλογοι και σωματεία.

Κατά του χαρακτηρισμού ως μνημείου, ενός δεύτερου σχολείου στην ίδια περιοχή, του Δημοτικού Σχολείου «Χαραλαμπόπουλου», πλειοψήφισε το Συμβούλιο το σκεπτικό ότι έχει αλλοιωθεί η δομή του και έχει μειωθεί η αρχιτεκτονική του αξία. Οι κάτοικοι του Βύρωνα είχαν ζητήσει την διατήρηση και τον χαρακτηρισμό του, ως μνημείου με το επιχείρημα ότι και αυτό το σχολείο αποτελεί σημείο ιστορικής αναφοράς και μνήμης.

Όμως, οι παρεμβάσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια- σύμφωνα πάντα με το συμβούλιο- αλλοίωσαν τα αυθεντικά του στοιχεία με αποτέλεσμα να χάσει και την ιστορική του αξία και το αρχιτεκτονικό του ενδιαφέρον.

Φωτογραφία άρθρου από stasivyronainterest.blogspot.com

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εγγραφή σε ενημερώσεις
Ειδοποίηση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

2 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Κοσμάς Τσιάκαλος

Για την ιστορία να θυμηθούμε ότι η απόφαση του Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων είναι αποτέλεσμα της αντίθεσης φορέων, επώνυμων και ανώνυμων συμπολιτών μας στην απόφαση της δημοτικής αρχής Χαρδαλιά να κατεδαφίσει το ιστορικό σήμερα μνημείο της πόλης. Να θυμηθούμε επίσης ότι στις προθέσεις του δημάρχου ήταν η ανέγερση σχολείου με υπόγειο πάρκινκ ! Κάτι σαν την Ευαγγελικής Σχολής δηλαδή…Περιμένουμε πλέον με ανυπομονησία τις προτάσεις της δημοτικής αρχής και των δημοτικών παρατάξεων αν όχι για την ανάδειξη τουλάχιστο για τη συντήρηση και τη φύλαξη του μνημείου για να μην ξαναβρεθούμε στη δυσάρεστη θέση που βρεθήκαμε το περσινό καλοκαίρι όταν το ιστορικό κτίριο τυλίχτηκε στις φλόγες.
Κοσμάς Τσιάκαλος μέλος ΔΣ Συλλόγου Γονέων 1ου και 2ου Δημοτικού σχολείου.

Agalmatakia67

Εγώ φίλε μου Κοσμά ,δεν μπορώ να δικαιολογήσω με τίποτα την κατεδάφιση του ιστορικότερου μνημείου του Βύρωνα του «Διοικητηρίου» στην πλατεία του Αγ. Λαζάρου πριν κάποια χρόνια . Ενός από τα πρώτα κτήρια του νεοσύστατου τότε προσφυγικού συνοικισμού του Βύρωνα. Επάνω του θυμόμαστε όλοι ότι έγραφε σε μαρμάρινη επιγραφή «ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΒΥΡΩΝΟΣ»…

Στη θέση του, o τότε “αριστερός” Δήμαρχος κατασκευαστής , ανέγειρε ένα έκτρωμα κακόγουστης πολυκατοικίας . Δεν με ενδιαφέρουν τα ονόματα , ούτε οι παρατάξεις , με ενδιαφέρουν αυτά που εμείς γνωρίσαμε και αποτελούσαν την ιστορία αυτής της προσφυγικής περιοχής που μεγαλώσαμε ,να μην τα περιγράφουμε από φωτογραφίες στα παιδιά μας .

Χαίρομαι που γλίτωσε τουλάχιστον το σχολείο μας , τα αγαλματάκια, το ταπητουργίο,και μερικά ακόμα μνημεία της περιοχής μας.

Γιατί τελικά αυτό είναι πολιτισμός , … να έχεις την δύναμη να αντισταθείς στις εργολαβίες και στα συμφέροντα ,ιδιαίτερα όταν έχεις (ή μάλλον σου έχουν δώσει οι δημότες) ,θεσμικό ρόλο θεματοφύλακα όλων αυτών …