Site icon Βύρωνας.gr

Στην τελική ευθεία το σχέδιο για τον Υμηττό

Στη νομική υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος διαβιβάστηκε το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την προστασία του Υμηττού.

Μετά την επεξεργασία, το νομοθέτημα θα υποβληθεί για έγκριση στο ΣτΕ, με στόχο να θεσμοθετηθεί στο τέλος του χρόνου.

Περιλαμβάνει οικολογικότερο τοπίο αλλά και κάποιες «γκρίζες» ζώνες. Η παρέμβαση που επιχειρείται έχει να κάνει με ολόκληρο το λεκανοπέδιο καθώς αφορά έναν ορεινό όγκο πολύ κοντά στο κέντρο της πρωτεύουσας, ενώ επηρεάζει άμεσα 15 δήμους (Αθήνας, Αγίας Παρασκευής, Χολαργού, Παπάγου, Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνα, Ηλιούπολης, Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Βούλας, Βάρης, Κορωπίου, Παιανίας και Γλυκών Νερών), που βρίσκονται στις παρυφές του Υμηττού.

Στα υπέρ των νέων ρυθμίσεων περιλαμβάνονται η αύξηση της ζώνης απόλυτης προστασίας (Α’ ζώνη) από τα 76.000 στα 93.000 στρέμματα και σαφής καθορισμός αρχαιολογικής ζώνης, όπου επιτρέπεται η γεωργία και η κατασκευή αποθηκών έως 30 τετραγωνικά και μόνον σε οικόπεδα με εμβαδόν 20 στρέμματα.

Στη Β’ ζώνη η επιφάνεια των οικοπέδων ορίζεται στα 40 στρέμματα, επιτρέπονται όμως οι εγκαταστάσεις αθλητισμού και αναψυχής, καθώς και τα σχολικά κτίρια, υπό προϋποθέσεις. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να κατασκευαστούν νέοι αυτοκινητόδρομοι, ακόμα και στην Α’ ζώνη, ενώ το μεγαθήριο των 28.000 τετραγωνικών δίπλα στη Σχολή Χωροφυλακής θα αντιμετωπιστεί με διάλογο.

Το αρχικό σχέδιο είχε παρουσιαστεί από την Τίνα Μπιρμπίλη στα μέσα Απριλίου. Ακολούθησε δημόσια διαβούλευση, με τους κυνηγούς και τους δήμους των ανατολικών περιοχών του βουνού να δίνουν μάχες χαρακωμάτων.

Το σχέδιο προβλέπει:

Ασαφής είναι η διατύπωση σε σχέση με επιτρεπόμενα έργα στην Α’ ζώνη, που σχετίζεται με τις επεκτάσεις της Αττικής οδού προς τα νότια προάστια. Η σχετική διάταξη προβλέπει ότι μπορεί να προωθηθούν, αρκεί να εκπονηθεί και να εγκριθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, από την οποία θα προκύπτει ότι τα έργα «δεν έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη διατήρηση του προστατευόμενου αντικειμένου και κυρίως των οικοτόπων».

Exit mobile version