«Κλείνει» σήμερα το τελικό κείμενο για το νέο Προεδρικό Διάταγμα για τον Υμηττό, με την ενσωμάτωση των παρατηρήσεων που προέκυψαν από τη διαβούλευση. Στην εισήγησή τους οι υπηρεσίες του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας απορρίπτουν τα αιτήματα των δήμων για εξαίρεση περιοχών αυθαιρέτων από τις ζώνες προστασίας, απορρίπτουν το αίτημα για διατήρηση του θεάτρου Μπάντμιντον μετά τη λύση της σημερινής σύμβασης και αφήνουν στην κρίση του νέου ρυθμιστικού σχεδίου της Αθήνας το θέμα των επεκτάσεων της Αττικής οδού.
Στη συνεδρίαση, σήμερα, της εκτελεστικής επιτροπής του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ) αναμένεται να δοθεί… μάχη γύρω από το τελικό κείμενο του νέου Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Υμηττού. Σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθείται, η εκτελεστική επιτροπή θα αποφανθεί επί όσων προτείνουν οι υπηρεσίες του ΟΡΣΑ ύστερα από εξέταση όλων των αιτημάτων που υποβλήθηκαν στη διαδικασία διαβούλευσης. Χαρακτηριστικό είναι ότι σχεδόν όλοι όσοι συμμετείχαν στη διαβούλευση, από δήμους έως υπουργεία και οργανισμούς του Δημοσίου, ζήτησαν κάποιου είδους… εξαίρεση από τις νέες, αυστηρότερες διατάξεις, για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, για την προσθήκη χρήσεων, για την ανέγερση νέων κτιρίων. Oι υπηρεσίες απέρριψαν τα περισσότερα από τα αιτήματα, καθώς ουδεμία σχέση έχουν με την προσπάθεια να προστατευθεί ο Υμηττός. Ανάμεσα στις θετικές προτάσεις των υπηρεσιών:
- Προτείνουν τη συγκέντρωση του «δάσους» κεραιών στον Υμηττό σε έναν ιστό, κάτι που διευκολύνεται από τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις.
- Μεταθέτουν τα θέματα που αφορούν τις επεκτάσεις της Αττικής οδού στην κρίση του νέου ρυθμιστικού σχεδίου (θα παρουσιαστεί στα τέλη του έτους).
- Επιμένουν στην απαγόρευση της θήρας, εφόσον ολόκληρος ο Υμηττός έχει χαρακτηριστεί ζώνη προστασίας της ορνιθοπανίδας.
- Απορρίπτουν τα αιτήματα της Εκκλησίας για τη δημιουργία νέων ναών, καθώς ο Υμηττός χαρακτηρίζεται από ύπαρξη πλήθους ιστορικών μονών.
- Δεν κάνουν δεκτή τη διατήρηση του θεάτρου Μπάντμιντον μετά τη λύση της σημερινής σύμβασης εκμετάλλευσης.
Σε ορισμένα σημεία, ωστόσο, οι υπηρεσίες δείχνουν να κάνουν βήματα προς τα πίσω, σε σχέση με την αρχική, αυστηρότερη πρόταση για τον Υμηττό:
- Προτείνουν να προστεθούν στη β΄ ζώνη (περιφερειακή) οι χρήσεις αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού. Οι χρήσεις αυτές ορθώς είχαν απαλειφθεί από το νέο σχέδιο καθ’ ότι αποτελούσαν «παράθυρα» για τη δόμηση του βουνού.
- Προτείνουν μεν να μη γίνει δεκτό το αίτημα για επιχειρησιακό κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. (28.000 τ.μ. με ελικοδρόμιο, στάθμευση στόλου περιπολικών κ.λπ.) αλλά να επιτραπεί η ανέγερση ενός κτιρίου διοίκησης.